Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Jeżeli to były jakieś takie nici z robaczkami na folii , to niestety ja mam przykre doświadczenia, ale Ewa pisze całkiem do rzeczy: namierzyć dobrego mechanika. Moj pierwszy to straszny partacz był. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja też trafiłam na dobrego mechanika dopiero za drugim podejściem. Oprócz Singera mam Łucznika 466, na nim szyje torebki i pomoce do zajęć. Pierwszy mechanik był poproszony właśnie do Łucznika. Kasy wziął dużo więcej, a maszyna szyła gorzej po niż przed jego działaniami "naprawczymi" ![]() Dopiero druga znajomość okazała strzałem w mechaniczną dziesiątkę ![]() Na pewno dopytasz o dobrego mechanika w swoim mieście. ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam.
Do tej pory szyłam na starym Łuczniku (bodajże 466). Właśnie dostałam "nową" (prawie nieużywaną) maszynę Singer 834 i wydaje mi się, że mam podobny problem. Nici nawlekłam poprawnie (zgodnie z instrukcją), naciąg - niby jest w porządku... Ale raz szyje dobrze, a robi od spodu takie nie-wiadomo-co z górnej nici (jakby nie zbierało dolnej nitki) (rezultat na zdjęciu). Jeśli nowy szew rozpocznie się dobrze - to już cały (do odcięcia nici) jest ok. Taki sam efekt jest i przy ściegu prostym, i przy zygzaku Co robię nie tak? |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Spróbuj przy rozpoczynaniu przytrzymać i lekko naciągnąć obie nitki z tyłu za stopką. jednak wydaje mi się, że problemem może być sama maszyna a ściślej mówiąc bębenek lub chwytacz, sprawdź stan chwytacza czy nie ma zadziorów i czy jest czysty.
Nie wiem jakich szpuleczek używasz ale w pasmanteriach są dwa popularne typy "do singera" i "do łucznika" spróbuj z tym drugim typem, bo może się okazać, że ta "do łucznika" świetnie się nadaje do singera i odwrotnie. To może być też kwestia zamocowania i dokręcenia igły, a może jest tępa? ________________________________________________________
|
Świeżynek
![]() |
|
Naciągnięcie nitek nieraz pomaga - to właśnie te przypadki, gdy udaje się wykonać poprawny szew. Problem: górną nitkę mogę czasami przeciągać luźno, gdy igła jest opuszczona w dół w tkaninę. Szpulek używam chyba tych "do singera" (dostałam razem z maszyną) - te których używałam wcześniej do Łucznika po babci są wyższe - nie da się zamknąć bębenka.
Jak wrócę po pracy do domu - przyjrzę się jeszcze chwytaczowi. Igły nie zmieniałam - była założona. Spróbuję ją jeszcze w takim razie wymienić na nową. |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
To sprawdź jeszcze talerzyki naprężacza, czy przypadkiem nie dostał się tam jakiś paproch który utrzymuje je w pozycji odgiętej, wtedy górna nitka przechodzi bez oporu i pętelkuje.
Jak szpuleczki odpadają to nie kombinuj, nic na siłę. Sprawdź jeszcze jak zachowuje się górna nitka przy opuszczonej i podniesionej stopce, przy podniesionej powinna przechodzić luźno, przy opuszczonej stawiać opór. Na pewno masz instrukcję ale tu na wszelki wypadek masz link do angielskiej wersji: http://www.singerco.com/uploads/download/1290_834.pdf --- Ostatnio edytowane 2012-09-03 10:39:19 przez agaaffek --- ________________________________________________________
|
Świeżynek
![]() |
|
Igłę wymieniłam - nie pomogło.
Instrukcję mam datowaną na 1980 ![]() Górna nitka ma opór na talerzykach naprężacza, ale (przy opuszczonej stopce) po opuszczeniu igły w materiał nitka przechodzi luźno. Chwytacz - wydaje mi się że jest w porządku, ale może nie wiem na co patrzeć... |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Zabrakło mi pomysłów ![]() Tutaj jeszcze masz filmiki, może coś innego: http://predom3.wrzuta.pl/film/a3OEtTBN1AU --- Ostatnio edytowane 2012-09-03 20:43:44 przez agaaffek --- --- Ostatnio edytowane 2012-09-03 20:51:51 przez agaaffek --- ________________________________________________________
|
Świeżynek
![]() |
|
Wydaje mi się, że górna nitka przyblokowuje się czasami w miejscu zaznaczonym strzałką na zdjęciu. Czy to możliwe? Jeśli tak, to można coś z tym zrobić?
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Podtrzymuję pomysł z mechanikiem, nie dość, że fachowiec (mam nadzieję) to jeszcze na żywo. ________________________________________________________
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.