Wersja do druku

2 strony: < 1 2

Stara Gwardia
A jaki materiał szyjesz? dzianiny?
Niteczko, jak dzianiny to jeszcze jakoś ujdzie, ale teraz usiadłam do spodni dla siebie, tkaninowych i jest masakra. No nie da się szyć, bo się takie pętelki tworzą, że tylko siąść i płakać. A jak dam większe napięcie nici, to znowu marszczy :(
Stara Gwardia
Domyślam się że pętelkuje pod spodem materiału. Trzeba sprawdzić czy naprężenie nici w bębenku nie jest za małe.
Świeżynek
Trochę rozwiązałam problem, więc podaje dla osób, które się też z tym męczą:

• Podklejenie fizeliną brzegów, tak jak tutaj: http://www.adelaszyje.pl/2015/02/kieszenie-nie-taki-diabe-straszny-jak-o.html# wtedy szyjemy zwykłą igła. No ale wiadomo tracimy rozciągliwość przy szwie.

• Albo użycie igły do dzianin, wtedy nie przepuszcza ściegu, ale dalej wciąga na początku. Można by spróbować podkleić sam początek brzegu, tylko u mnie jak próbowałam szyć igłą do dzianin po tym fragmencie podklejonym fizeliną to maszyna "tłukła" się niemiłosiernie.

• Stopka z górnym transportem nic nie daje (no chyba, że nie umiem jej używać).

Świeżynek
Jeśli ktoś jeszcze byłby zainteresowany - to w temacie szycia dzianin, znalazłam jeszcze jeden sposób. Otóż stopka overlockowa i ściegi rozciągliwe na maszynie (na zdjęciach u mnie ścieg S1 E - szerokość 5, bo inaczej uderza w ten środkowy drucik stopki). Nie wciąga materiału na początku! Nawet się rozciąga, a pisałam wcześniej o szyciu z podklejeniem fizeliną i tam traciło się tą rozciągliwość. Używałam do szycia igły do dzianin i zwykłe i obie dają dobre efekty. A i najlepiej sobie sfastrygować wcześniej, bo się przesuwa ten materiał względem siebie trochę, no i względem stopki i trzeba dobrze pilnować.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Myślę, że porada się przyda ;)
Świeżynek
Wcześniej właśnie nie używałam tych overlockowych ściegów, bo się naczytałam, że nic nie są warte, że do overlocka to się nijak nie ma i nawet nie próbowałam ich używać, a tu proszę całkiem nieźle :) Jeszcze lepiej się mi rozciągał S2 E.

2 strony: < 1 2

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.