Stara Gwardia
![]() |
|
A jaki materiał szyjesz? dzianiny?
![]() |
|
Niteczko, jak dzianiny to jeszcze jakoś ujdzie, ale teraz usiadłam do spodni dla siebie, tkaninowych i jest masakra. No nie da się szyć, bo się takie pętelki tworzą, że tylko siąść i płakać. A jak dam większe napięcie nici, to znowu marszczy
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Domyślam się że pętelkuje pod spodem materiału. Trzeba sprawdzić czy naprężenie nici w bębenku nie jest za małe.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Trochę rozwiązałam problem, więc podaje dla osób, które się też z tym męczą:
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Jeśli ktoś jeszcze byłby zainteresowany - to w temacie szycia dzianin, znalazłam jeszcze jeden sposób. Otóż stopka overlockowa i ściegi rozciągliwe na maszynie (na zdjęciach u mnie ścieg S1 E - szerokość 5, bo inaczej uderza w ten środkowy drucik stopki). Nie wciąga materiału na początku! Nawet się rozciąga, a pisałam wcześniej o szyciu z podklejeniem fizeliną i tam traciło się tą rozciągliwość. Używałam do szycia igły do dzianin i zwykłe i obie dają dobre efekty. A i najlepiej sobie sfastrygować wcześniej, bo się przesuwa ten materiał względem siebie trochę, no i względem stopki i trzeba dobrze pilnować.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Myślę, że porada się przyda
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Wcześniej właśnie nie używałam tych overlockowych ściegów, bo się naczytałam, że nic nie są warte, że do overlocka to się nijak nie ma i nawet nie próbowałam ich używać, a tu proszę całkiem nieźle
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.