Świeżynek
![]() |
|
Dzięki, a wiesz może coś na temat stopki pierwszej od lewej na dole, znalazłam info, że do ściegu zygzakowego, a w praktyce czym szew na takiej stopce będzie się wyróżniał od zygzaka na standardowej stopce?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dwie pierwsze od lewej na dole to stopki do ściegu satynowego - gęstego ściegu zygzakowego. Pod spodem tej plastikowej widać kanalik/rowek - dzięki temu zygzak nie jest uszkodzony przez stopkę, zygzak ma się gdzie schować.
![]() --- Ostatnio edytowane 2017-08-23 16:12:43 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Ojj tak jest już zaprzyjaźniona ze mna i wczoraj mnie zadziwiła przeszywając skóre bez zadnego ale
![]() Poluje na nowa maszyne ale łucznika nie wyrzuce zostanie ze mna do końca życia jest tego warta ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Użycie pierwszego wichajstra na ryc. 54 w w/w instrukcji, z "podwijaczem" - vide instrukcja. Te z jedną nóżką bardziej... krótką to stopki do pikowania. Do marszczenia - z dziurką w środku, ale z takim "bloczkiem" od dołu, też mam taką, czy wchodzi na moją maszynę, nie wiem, bo po publikacji naszej pod innym wątkiem "stopki" wypożyczyłam znów starego "Łucznika 884" mamy, razem z akcesoriami, mam nadzieję że nic mu się nie stanie, bo chodzi po ponad 30 latach działania. Te półstopki z dziurką po jednej stronie, jedna z linijką do pikowań... funkcjonują jeszcze, do dziś.
http://eti.com.pl/Katalog/Stopki-do-maszyn-do-szycia/Stopka-krawedziowa-z-linialem.html?pa=5 Tyle, że ta druga "zgubiła" linijkę. Biała plastikowa pierwsza na drugim zdjęciu z lewej to stara stoka, również do przemysłówek, do zamków krytych. Rowki służą do umieszczenia zamka plastikowego. Podobne, tylko metalowe, produkuje się teraz dalej. Miała taką - jeszcze stara moja mistrzyni na kursie. Ostatnia z pierwszego zdjęcia- o ile jeszcze ma czynny "matic" - ta szeroka, kwadratowa - to zdaje się, stara albo do przemysłówek do wszywania zygzaczkiem sznurków, kordonków i gumeczek okrągłych, które umieszcza się w rowkach na górze. Okrągłe z dźwignią - do haftowania i cerowania, należy założyć w starym Łuczniku z blokadą na transporter. Nie mam od paru dni starej maszyny, więc nie zrobię zdjęć, blokady takie były razem z maszyną rozprowadzane,ale do każdej maszyny były ... trochę inne parametry. Milimetry - parametry, może jakiś spec mechanik będzie chciał dodać jakieś parę słów. Okrągłe - do haftowania, zapewne, może do przemysłówek hafciarek??? vide filmik https://www.youtube.com/watch?v=RSlxdtjUmBg Ten metalowy wihajster z ilustracji to dla mnie jakby stary lamownik, ale może się mylę. Obok strona z linkiem do podobnej rzeczy, nie wiem jak się to używa, ale obok koleżanki pokazują mi inny, do ściegu krytego.(wątek z forum "nauka szycia - stopki") Strona sklepiku: https://www.maszyny-szwalnicze.pl/lamownik-lamowki-tasmy-zaprasowanej-p-234.html No i filmik obecnej, nowej stopki Łucznika do zamka krytego. https://www.youtube.com/watch?v=u63zHGkoOTw Pozdr --- Ostatnio edytowane 2017-09-02 09:20:54 przez Koma --- ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Migotka, miło słyszeć że przyjaźń zaistniała
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam, łucznik nie szyje ciuchutko, jest troche głośna ale sąsiadów nie obudzi bo mieszkam w domu jednorodzinnym wiec o to nie mam co się martwić, natomiast z pewnością obudzi moje dzieci.
![]() ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Migotka, pięknie szyjesz, naprawdę. Firanka jest przecudna, taka romantyczna. Na "normalnej" ścianie będzie wyglądała bajkowo. No a jeśli sama wymyśliłaś sposób jej upięcia - to jesteś mistrz, po prostu mistrz. Spódniczka z kokardą też bardzo ładna. No i ten lot trzmiela - sama "latałaś"? Ponoć łatwo się to szyje, spróbowałam ale niezbyt ładnie mi wychodziło. Chyba trzeba mieć wprawę. Gratuluję Migotko
![]() ![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
U mnie jest remont i zalozylam ja by tylko przymierzyc i przy okazji foto poszlo
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Podziwiam,zwłaszcza firankę. Ściany zamierzasz hmmmm dopiero tynkować, czy właśnie artystycznie zaprzestałaś? Przepraszam, że pytam, taki już ze mnie pyton jest, ale niedawno ![]() ![]() Niesamowity ten dodatek do hipotetycznych kosztów remontu (panie pominęły rozwalone przez czas i okoliczności futryny... rozumiecie o co chodzi.O koncentrację na temacie, bo na remontach nie znały się kompletnie) kosztuje w Obi czy Conforamie ok. 20 zł. w proszku gipsowym, i doświadczony tynkarz/ murarz dokonuje tego przez góra dwie - trzy godziny, jako że nie jest to zbyt rozległe, a tynki muszą się zeschnąć. Myślałam że padnę ze śmiechu, ale ze stresu przestałam sprzedawać cokolwiek. Policzono koszty "remontu" jako 1000 zł. ze metr na mieszkanie czynszowe, z wszelkimi wygodami. Nie wiem, ile w takim razie sugerują sprzedając prosto od dewelopera, bo ci mają niekiedy mieszkania w stanie surowym. ![]() Lot trzmiela wg. filmiku z tutków powyżej o stopkach hafciarskich, jakłuczniku, mam w planie ćwiczyć dopiero dzisiaj. Używasz pono tamborka. A ja (i bercia chyba też) mam specjalny ścieg dekor. który podobnie wygląda. Może da się z nim coś zrobić? Może Migotka zdradzi nam szczegóły? Takie pikowanie pięknie wygląda, jedyne co widziałam piękniejsze, to "lot trzmiela" w wersji koralikowej, na jednym z tutków. Natychmiast zakupiłam odpowiednią stopkę do overlocka i ...doznałam szoku, bo tego w wersji " owadziej" nie dało się użyć. Panie z Anglii miały zresztą "normalną" maszynę, i - dziwną stopkę "z tunelem" z boku. SKĄD? I jak one to robią? JA TEŻ TAK CHCĘ!!! ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Wiesz co u mnie remont robi maz bo ma firme budowlana ale niestety brak czasu... tak wiec ptzyjdzie ten czas kiedy zrobi
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.