Stara Gwardia
![]() |
|
Większość Janomek ma regulację szycia za pomocą przełącznika, ale to jest dodatek. Normalnie regulujesz prędkość pedałem, ale jeśli masz ciężką nogę (jak ja) to ten suwak umożliwa Ci ograniczenie prędkości i wtedy nawet jak wciśniesz pedał do podłogi to i tak maszyna nie będzie szyła szybciej. Ten suwak jest również przydatny gdy szyjesz używając przycisku start stop (wtedy ustawiasz odpowiednią prędkość wciskasz przycisk i skupiasz się na prowadzeniu materiału) - przydatne przy ściegach ozdobnych i haftowaniu.
Jeśli chodzi o stopki, to większość maszyn ma szerokość ściegów do 7 mm, tylko te z wyższej półki (maszyno-hafciarki, i maszyny do quiltów) mają 9 mm, także nie ma z tym większego problemu - poza tym zazwyczaj na wyposażeniu maszyny jest większość stopek, z których korzystamy. ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Ja ostatnio do cięższego szycia kupiłem starego Gritzera, wydatek 250 zł , maszyna w stanie bardzo dobrym i na razie szyje wszystko, moc silnika 100 Watów. Polecam jako druga maszyna do takich rzeczy. Łuczniki 466 ,451 też są nie do zajechania. Na aukcji można kupić w idealnym stanie za ok 200-300 zł.
--- Ostatnio edytowane 2019-02-12 16:38:04 przez user2498 --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.