Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Stara Gwardia
Czy miałyście kiedyś taki problem ,że szwy ramion bkuzki czy bolerka opadają do tyłu,?
Zdarzyło mi się tak już drugi raz, wykroje wzięłam z burdy i podejrzewam że to nie jest wina wykroju tylko chyba sylwetki, ale nie wiem jak to poprawić.Poprostu linie szwu ramion i cały kołnierz przesuwają się do tyłu na plecy. To jest krótkie bolerko bez zapięcia i w sumie nie ma go co trzymać z przodu ale myślę że nie powinno tak się zsuwać na plecy ,fatalnie to wygląda.
Jeśli macie jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem ,to pomóżcie mi proszę, bo przewertowałam wszystkie ksiązki jakie miałam ale nigdzie nic nie znalazłam.:bezradny:
Mistrzyni Krawiectwa
Albo masz tak jak ja, czyli "potężny" kark albo w konkretnym wykroju przód jest za długi. W pierwszym wypadku przesuwam nieco szwy ramion tak jak na RYSUNKU i odpowiednio wydłużam kołnierz. Być może to nie fachowo ale u mnie działa :) Rękawy mam z reguły we właściwym miejscu.

--- Ostatnio edytowane 2012-06-07 21:27:29 przez agaaffek ---
Witaj Madzia
Aga częściowo dobrze napisała. Najlepszym sposobem było by wklejenie zdjęcia z owymi ramionami, danej rzeczy,wówczas na obrazkach bym mógł doradzić.
Może się okazać,że po prostu masz krótki stan i trzeba tylko przód skrócić,ale to jest moje gdybanie-bo nie widzę tego.
Pozdrawiam
Artur

Artur

Stara Gwardia
Wklejam zdjęcia tego nieszczęsnego bolerka. Nie mogłam wcześniej bo dopiero przed dwoma godzinami wróciłam z Zakopca.Długi weekend był bardzo udany ale powrót fatalny, same korki.
Artur popatrz na to i doradż ,bo mnie już cholera bierze, to jest moje drugie bolerko z burdy ,i jak widać drugie nieudane,ale jak wszywałam rękaw to mi go poprostu odrobinę brakowało do podkroju.
Jutro wytnę go z innego materiału i zrobię tak jak radziła Aga, zobaczę co wyjdzie.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Niespodzianka
siemka Madzia

1(żółta)-z tyłu obniżasz na środku podkrój czerwona krecha najpierw zastosuj 1cm i wtedy zobaczysz(może się okazać że braknie Ci ramienia-ale to nic)
2(żółta)-z przodu, na całej szerokości ramienia obniżasz o 2cm czerwona krecha przy kołnierzu tak samo wycinasz jak na formie-po porostu obniżasz o te 2cm

3(pomarańczowa)-na kołnierzu tylko zaznaczasz 1cm NIE WYCINAJ -zobaczysz po przymiarce czy nie odstaje(może się okazać,że nie trzeba w ogóle go wycina)
4(pomarańczowa)- tu zaznacz niżej 0,5cm też nie wycinaj

A fioletowe- to jest punkt styczny główki rękawa
na przodzie obniż 1cm ten punkt A

3 niebieska też punkt styczny przodu i rękawa. Z przodu też obniż 1cm

Może się okazać po przymiarce że A(fioletowe)i 3(niebieska)trzeba jeszcze obniżyć ale to sama musisz wypróbować

Jakby co to dzwoń :oczko:
3m się

Artur

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
obniżenie ramienia
Stara Gwardia
Arturo dzięki,
rano najpierw zrobiłam tak jak podpowiedziała Aga ale to jednak nic nie dało, dopiero jak skróciłam te przody o całe 5cm [po kawałku oczywiście] to dopiero wyszło po ludzku, nawet rękawa nie zostało bo pięknie się wdał.
Dzięki:buziak:
Mistrzyni Krawiectwa
No i pięknie ja też się czegoś nauczyłam:D
Ja też:)
I po raz kolejny stwierdzam, że bez Was wszystkich (dzięki Susanna za forum:kwiatek: ) szycie było by nudne i pewnie nie raz bym odpuściła.

--- Ostatnio edytowane 2012-06-11 21:37:15 przez gocha2606 ---
Stara Gwardia
Art jesteś nieoceniony :buzki:
Niespodzianka
Cieszę się,że mogłem pomóc. :D I czekam na efekt końcowy:D

Artur

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.