Krawiec-Filozof
![]() |
|
Wydaje mi się, że znam przyczynę tego nadmiaru. Zaznaczam - wydaje mi się ![]() Otóż w trakcie przyszpilania prawdopodobnie dla wygody wyginasz materiał. W przypadku toreb jest pewnie dosyć gruby. Wówczas pomiędzy dolną i górną długością tego łuku powstaje różnica. Po rozłożeniu na płasko widzisz zaledwie leciutkie pofalowanie. Ale kiedy zaczynasz szyć - podszewka jest coraz ściślej związana z podłożem, a powstały garb ucieka do tyłu. Przy każdej szpilce to może być ułamkowa różnica, ale przy wielu już się sumuje w duży nadmiar. Czyli paradoksalnie - im więcej szpilek, tym większy jest ten nadmiar. Wiadomo, że zawsze na szpilce materiał się wygina, bo szpilka jest sztywna. Wyjściem byłyby zakrzywione szpilki ![]() Ten problem się nie pojawia przy szyciu miękkich tkanin, bo transporter ma tendencję do nieznacznego "wdawania" spodniej warstwy i to wyrównuje różnicę. Tymczasem w przypadku twardszych tkanin to "wdawanie" nie występuje i nadmiar się nie niweluje samoczynnie. Możliwe, że fastryga będzie dobrym rozwiązaniem, ale też nie usunie nadmiaru całkowicie i w trakcie szycia trzeba po troszku, co kawałek, "wygubić" ten nadmiar, robiąc mini-zaszewkę na podszewce. Oto mój punkt widzenia. Co Panie na to? O! Widzę, że Roksanitka wpadła na podobną koncepcję w czasie, kiedy pisałem! ![]() --- Ostatnio edytowane 2013-07-22 12:35:55 przez Zibiasz --- ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Świeżynek
![]() |
|
Twój punkt widzenia zapewne bardzo słuszny. Wszystko okaże się wieczorem, gdy będę już ostatecznie zszywała torbę. Wypróbuję wasze sposoby. A faktycznie, już wczoraj zaczęłam się domyślać, że częściowo takiemu stanowi rzeczy mogą być winne szpilki. Bardzo dziękuję za pomoc!
--- Ostatnio edytowane 2013-07-22 12:47:05 przez Zielonka --- |
|
Stara Gwardia
|
|
Może to też być za mocny docisk stopki powodujący naciąganie wierzchniego materiału. Trzeba zmniejszyć docisk a jeśli maszyna nie ma tej opcji to pozostaje fastrygowanie. ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Dzięki. Sprawdzę również docisk stopki
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witajcie ponownie.
Jeszcze raz serdecznie Wam dziękuję za wskazówki, dzięki nim, dziś pierwszy raz wszystko mi wyszło IDEALNIE! Sama nie mogę w to uwierzyć! Receptą było rzeczywiście szycie na wierzchu nie na podszewce. Trudniejsze miejsca zafastrygowałam i to również pomogło, sprawdziło się lepiej niż szpilki. Jestem bardzo zadwolona, w końcu udało mi się uszyć torbę bez żadnych problemów technicznych ![]() |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
SUUUPEEER!!!! ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.