Wersja do druku

4 strony: < 1 2 3 4 >

Świeżynek
"Szycie produkcyjne to nie jest zajęcie dla doświadczonego krawca" - nie prawda. Większość krawców i krawcowych, które deklarują, że są profesjonalistami/tkami, deklarują równocześnie chęć uczestniczenia w projektach, jako podwykonawca. I to właśnie doświadczony krawiec jest najbardziej pożądany, bo wykona on fragment pracy z należytą precyzją. W pracy potrzebni są też mniej doświadczeni krawcy do wykonywania prostszych czynności. Na pewno wiele z Pań/Panów pracowało w szwalni i wie jak tam się dzieli pracę.

--- Ostatnio edytowane 2014-01-02 19:11:57 przez Jobs ---

--- Ostatnio edytowane 2014-01-02 19:14:13 przez Jobs ---

--- Ostatnio edytowane 2014-01-02 19:17:47 przez Jobs ---
Mistrzyni Krawiectwa
Przykre, że dalej nie rozumiesz, o co mi chodzi.

"Krawiec" to osoba która szyje miarowo, dla konkretnej osoby, umie dopasować odzież na konkretną sylwetkę, przemodelować wykrój, skroić, uszyć i wykończyć. Na konkretną sylwetkę, dla konkretnej osoby. Nie zaprząta sobie głowy, jak forma bluzki czy sukienki omówionej i ustalonej dla pani X powinna być zestopniowana dla osoby o 4 rozmiary większej.

Żaden krawiec nie pójdzie pracować na produkcję, bo jego kwalifikacje i umiejętności są po prostu za duże. Nawet jeśli z przymusu życiowego się na to zdecyduje - to będzie szył za wolno i za starannie jak na potrzeby produkcji.

Wciąż mylisz pojęcia - mówisz o szwaczkach i o szwaczach, a określasz ich mianem krawców.

Już widzę, jak wyglądałaby współpraca z tobą - żaden ze specjalistów, których szukasz - krojczy, czy konstruktor - nie będzie się umiał z tobą porozumieć, bo po prostu nie będziesz wiedział, o czym do ciebie mówią - a ty i tak będziesz dalej pociskał swoje. Co innego, gdybyś próbował zrozumieć, przyswoić sobie pewne wiadomości, zacząć myśleć odpowiednimi kategoriami - ale ty - nie, ty wciąż szukasz krawców... Dając próbki swojego podejścia do tematu.

Krawiec to mógłby co najwyżej wykonać pierwszy próbny model, w oparciu o który poprowadzone zostaną dalsze prace produkcyjne.

Idź do mistrza krawieckiego i zaproponuj mu pracę w szwalni - ale przygotuj się na solidnego kopa w 4 litery. Wyślij Okrasę do obieralni albo na zmywak... Przecież to też części kuchni...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Pogromca spamerów
niestety Aniu ja tez sie w trynie
jestem krawcowa i na produkcje musialam isc,zeby zarabiac pieniadze
i nie bylam powolna ale robilam najszybciej i dokladnie
mowia,ze jakosc z iloscia nie idzie w parze ale nie moge sie z tym zgodzic

a teraz sa takie czasy ze krawiec i szwaczka biora robote jaka jest

--- Ostatnio edytowane 2014-01-02 20:23:31 przez roksanitka ---
Stara Gwardia
Tak wlasnie teraz jest ,ze albo dany rozmiar na Ciebie pasuje albo sam sb szyjesz

Przepraszam,ze sie tu wtrącam.
Jako osoba znająca się na krawiectwie tylko z rynkowego punktu widzenia poszukują krawca do projektu "Szorty". Ja nie poszukuję za przeproszeniem szwaczki, osoby, która uczy się fachu, ale doświadczonego krawca, bo jak mówiłem chciałbym zainwestować w projekt biznesowy. Jeżeli nawiążę współpracę z kimś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z krawiectwem, to mogę od razu pakować walizki, bo nie otrzymam produktu, którego oczekuję. Dlatego na samym wstępie podkreśliłem, że chodzi mi o jakość a nie o cenę.

Wiele krawcowych i wielu krawców trudni się chałturą w mniejszym lub większym przedziale czasu, co zależy od bardzo wielu zmiennych. Twierdzenie, że żaden profesjonalny krawiec nie zajmuje się błahostkami, drobny pracami jest błędne. Rynek już dawno uległ zatarciu. Popękały mury w fabrykach i krawiectwem pałają się ludzie niekoniecznie po kierunkowym wykształceniu, co zresztą o niczym nie świadczy. Ważne jest jednak to, że gro pracy odbywa się w domu.

Twierdzenie, że nikt nie nawiąże ze mną współpracy jest również błędne, bo 5 lat temu mówiono mi to samo :).

"Krawiec to mógłby co najwyżej wykonać pierwszy próbny model, w oparciu o który poprowadzone zostaną dalsze prace produkcyjne" - To nie może być próbny model i prace produkcyjne nie mogę odbywać się niezależnie.

--- Ostatnio edytowane 2014-01-02 23:26:57 przez Jobs ---

--- Ostatnio edytowane 2014-01-02 23:27:46 przez Jobs ---
Mistrzyni Krawiectwa
No to ta twoja wypowiedź pogrzebała cię już chyba do reszty. Nie odróżniasz szwaczki od krawca. Szwaczka to nie jest osoba początkująca i niewykwalifikowana. To specjalista w szyciu "produkcyjnym".

Szkoda czasu na dalszą rozmowę z osobą, do której nic nie dociera. Która po prostu - nie rozumie podstawowych pojęć... Ba - nie chce się ich nauczyć...

http://sjp.pwn.pl/szukaj/krawcowa
http://sjp.pwn.pl/slownik/2527390/szwaczka

A współpraca z takim kimś to już zupełny koszmar.

/Że z braku innego zajęcia krawcy zatrudniają się na chwilę na produkcji? A nie znasz np. żadnego absolwenta wyższej uczelni pracującego w sklepie za ladą? I co - czy pracodawca szuka do sklepu "sprzedawców" czy "licencjatów"?/

Może teraz zatrybisz, że szukanie "krawca" do twojego przedsięwzięcia jest co najmniej szukaniem jelenia? Widzisz, ile osób jest zaangażowanych w takie przedsięwzięcie? Zleć opracowanie swoich szortów takiej firmie, a przynajmniej zapytaj o cenę:

http://www.naostatniguzik.com/uploads/NOG_Oferta_dress_code.pdf

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Administrator
Zaraz zamknę ten wątek. Robi się nieprzyjemnie.

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Kochani moi mili powinniście poczytać między tymi podpunktami a,b,c, co ma na myśli pan Jobs.
Mianowicie pan Jobs chce żeby zrobić projekt z opisem, dojdzie do tego że zażąda Dokumentacji Techniczno Technologicznej.

Słowo do pana Jobsa. Koleżanka miała na myśli, że dowiadywał się pan już w paru firmach które zajmują się takimi rzeczami profesjonalnie i zapewne cena wykonania usługi nie przypadła panu do gustu i szuka pan naiwnej osoby która zrobi to za 1/5 ceny.

a teraz konkrety

Przygotowanie konstrukcji rozmiar podstawowy 150-200 zł ( jeżeli to są szorty, a nie kombinezon)
Stopniowanie rozmiaru M, L, XL, XXL 150-200 zł
Uszycie wzoru kolejny koszt 150-200 jeżeli nie większy
Jeżeli chodzi o wymiary (odległości, długości)to naprawdę trąca o dokumentacje a koszt dokumentacji to minimum 500zł jeżeli kolega planuje jakąś odzież do certyfikacji to koszt wzrasta 3-4 krotnie
A płatności to na pewno nikt nie zrobi takiego projektu a pan Jobs potem się wycofa.

to tyle mojego smęcenia.
Świeżynek
Ceny są zbliżone do przedstawionej tu propozycji. Jak najbardziej reflektuję taką cenę, bo zdaję sobie sprawę, że wykonanie tej pracy jest dość czasochłonne, tzn. czas potrzebny na wykonanie tych czynności odpowiada mojemu wyobrażeniu na temat ilości pracy jaki należy w to włożyć. Prawdę mówiąc zakładam, że jeżeli zmieszczę się w 1000 zł (wraz z dodatkowymi kosztami, które zakładam) będzie to dla mnie sukces. Kwestia polega jednak na tym, chcę powiązać zarówno wykonanie szablonu i wszelkich niezbędnych prac nad projektem z "nadzorem kierowniczym", szukam więc krawca, który aktywnie uczestniczyłby w szyciu przy współpracy z osobami, które zajmowałyby się mniej odpowiedzialnymi, a czasochłonnymi zadaniami (wystarczy taka jedna osoba). Zakładam, że mógłbym rozpocząć swoją działalność przy współpracy z krawcem, który ma swojego asystenta. Przy czym zarówno chcę zadbać o to aby nie było luk pomiędzy osobą wykonującą szablon, osobą szyjącą oraz pomagającą w szyciu, aby dzięki temu wykonać produkt zgodny z zakładanym przez siebie standardem, jak i początkowo nie mam tylu zleceń, aby zapełnić cały czas pracy krawca czy wynająć do tego pracę szwalni.

PS. Przedstawię może coś podobnego, co pozwoli na określenie kilku pozostałych zmiennych. To jest Tommy Hilfiger i jest to tylko przykład tego czego szukam.

--- Ostatnio edytowane 2014-01-04 09:10:41 przez Jobs ---

--- Ostatnio edytowane 2014-01-04 09:13:13 przez Jobs ---
Załączniki
Świeżynek
Kibicuję Panu Jobs za kulturę,logikę,cierpliwość w odpieraniu ataków.

4 strony: < 1 2 3 4 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.