Wersja do druku

3 strony: 1 2 3 >

Świeżynek
Kilka dni temu kupiłam owerlok i niestety nie mogę sobie poradzić z nawleczeniem go (domyslam się, że to na tym etapie muszę popełniać błąd). Spodziewałam się problemów z odpowiednią regulacją ściegu, ale rzecz w tym, że ten ścieg w ogóle nie powstaje. To znaczy jedna nitka (lewej, górnej igły, u mnie czerwona) w ogóle nie bierze w nim udziału, idzie sobie zupełnie obok. Przewlekałam ją już kilkukrotnie i nie mam pojęcia co może być nie tak. Może ktoś z Was będzie miał pomysł co zrobiłam źle? Załączam zdjęcia.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Igły powinny być tak włożone, aby jedna była krótsza od drugiej.
Kolejność nawlekania jest ważna. Najpierw górny chwytacz, potem dolny, prawa igła, lewa igła.
Po nawleczeniu trzeba zrobić z 10 cm łańcuszka trzymając za wszystkie cztery nitki.

Na zdjęciu, które zrobiłaś zaznaczyłam strzałką nitkę dolnego chwytacza, która leży na górnym, może to jest przyczyna.

Nawlecz maszynę ponownie. I napisz, czy jest poprawa.

Fides

--- Ostatnio edytowane 2014-06-16 22:08:22 przez Fides ---

Załączone obrazy

kolejność nawlekania nitka dolnego chwytacza leży na górnym
Stara Gwardia
Pomyliłam się, przepraszam.

Tak... leży na górnym chwytaczu, bo tak powinno być. Dobrze to widać tu: http://www.fotos-hochladen.net/uploads/overlooksoarbp6yogzhjku.gif

Otwarty owerlok do nawlekania wygląda tak:
http://www.hobbyschneiderin24.net/portal/showthread.php?t=71225&page=21

Nawlekanie
http://www.comandocanica.com/2012/01/enhebrar-overlock-aldi.html

Fides

Świeżynek
Fides, dziękuję Ci za odpowiedź.

Przewlekłam, poprawy niestety brak. Igły są chyba dobrze (lewa wyżej od prawej) i co ciekawe, wydaje mi się, że jak robię sam łańcuszek to lewa, czerwona nitka jest ulozona dobrze między niciami chwytaczy (wstawiam zdjęcie. Dopiero po podłożeniu materiału zaczyna sobie iść gdzieś obok...

Pocieszające jest to, że przy użyciu trzech nitek udało mi się ustawić naprężenia tak, że zaczął szyć przyzwoicie, ale nie po to kupowałam czteronitkowy.... :D

--- Ostatnio edytowane 2014-06-17 01:03:34 przez katia ---

Załączone obrazy

Stara Gwardia
.

--- Ostatnio edytowane 2014-10-07 17:26:46 przez myszek67 ---

Załączone obrazy

Pogromca spamerów
no raczej powinna
ale na prawej igle przepuszcza scieg-dobre masz igly?
Stara Gwardia
"Dobre masz igły?" To właściwe pytanie.
Ten trzynitkowy ścieg zrobiłaś na prawej igle, prawda? Jeśli tak, może to oznaczać, że problem jest w lewej igle - może jest odrobinę wygięta i już mija się z chwytaczem.

Jak nie to, to szukać będziemy dalej.

Fides
Stara Gwardia
Katiu, czy tak jest u Ciebie: nitki z igieł na dolnym chwytaczu

--- Ostatnio edytowane 2014-06-17 12:41:29 przez Fides ---

--- Ostatnio edytowane 2014-06-17 12:42:38 przez Fides ---
Świeżynek
myszek, roksanitka - powinna i jest, na tym zdjęciu mi spadła - niestety nic to nie zmienia.

Na prawej igle po wyregulowaniu jest ok - nic nie przepuszcza. Lewą (czerwoną) wymieniłam - poprawy brak.

Fides - tak, obie nitki z igieł zahaczają się w ten sposób o dolny chwytacz.
Stara Gwardia
Kiatiu, Spróbuj zwiększyć przy tym 4 nitkowym ściegu naprężenie nitek (igieł i chwytaczy) - ustaw na przykład na "3" wszystkie 4 pokrętła, bo "1" to może było za mało wcześniej. Może ta czerwona nitka po prostu się wysnuwa, wyślizguje na samym początku i potem już jej nie ma.

Fides

--- Ostatnio edytowane 2014-06-17 18:41:40 przez Fides ---

3 strony: 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.