Wersja do druku

30 stron: « < 14 15 16 17 18 19 20 > »

Mistrz Krawiectwa
I druga moja wiadomość odnośnie alb komunijnych. Tak jak w zeszłym roku moja szefowa przyjęła zlecenie na uszycie 28 alb. Są to alby z żorżety, jednakowy krój i dla dziewczynek i dla chłopców. Było trochę zabawy z tymi dzieciakami podczas przymiarek. Alba chłopięca różni się tym , że ma wyłożony golfik. Może to i dobre, że podczas komunii św. nie ma rewiji mody. Ale z kolei to co dzieciaki dostają na komunię , to przyprawia o ból głowy. Są to skutery, kamery wideo, komputery. Świat wywrócił się do góry nogami !!!!
Niespodzianka
Witaj Kolego
W końcu się pokazałeś
Wszystkie rzeczy są b. ciekawe i ładne, ale najbardziej podoba mi się czerwona sukienka- dla mnie bomba B-)
POZDRAWIAM

Artur

Niespodzianka
Alby skromne takie, jaka powinna być komunia, ale niestety rodzice,rodzice-chrzestni i nawet sami "komuniści" zapominają po co idzie się do komunii. Istny cyrk z tymi prezentami. Jedynie mogę zrozumieć, że imprezę teraz robi się w restauracji-brak czasu.

Artur

Stara Gwardia
Alby skromne takie, jaka powinna być komunia, ale niestety rodzice,rodzice-chrzestni i nawet sami "komuniści" zapominają po co idzie się do komunii. Istny cyrk z tymi prezentami. Jedynie mogę zrozumieć, że imprezę teraz robi się w restauracji-brak czasu.
alby - śliczne: sama chciałabym mieć taką, gdyby można było cofnąć czas.

A co do prezentów: koleżanka z jednej podwarszawskich miejscowości (rozsławionych onegdaj przed nader przedsiębiorczych ludzi, co w końcu skończyli za #####), opowiadała mi, że w czasie przygotowań do komunii, nie dość, że wielokrotnie zbierano duże składki na różne cele (w tym "na parafię"), to potem w poniedziałek w czasie białego tygodnia, dzieci miały przynieść w kopertach po 10% kwoty pieniędzy jakie otrzymały w ramach prezentu. dziesięcina???
Niespodzianka
PAJESIU nie tylko koło Warszawy jest taki zwyczaj, ale w moim mieście też. Pochodzę z Dzierżoniowa woj. dolnośląskie i komunię u synów miałem 4/2 lata temu i tradycją jest, że rzekomo mają dzielić się kasą /BEZ %-tów/ z MISJĄ-fausz, czy prawda? WSZECHMOGĄCY to zweryfikuje, jeśli się w to wierzy?
Po mimo skromnej ceremonii- tak jest z założenia- tutaj robi się KOMUNIJNE wesela, ale to nic kasa, kasa i kasa jest naj...
A serce?- nie ważne nawet dla rodziców, tylko PREZENTY DLA "KOMUNISTÓW"I RODZICÓW, żeby zwróciła się komunia niczym WESELE
Dla mnie to chore!!!!

Artur

Stara Gwardia
Właśnie skończyło się przyjęcie komunijne mojej siostrzenicy. Było w domu, prezenty też nie szokowały, wszystko zależy od dorosłych, co do ofiary na misje, to chyba nic złego, że uczy się dzieci, że należy się dzielić, nie rozumiem tylko, że ustala się jakieś procenty, u nas to nie jest ustalane.

Pozdrawiam.
Administrator
Właśnie skończyło się przyjęcie komunijne mojej siostrzenicy. Było w domu, prezenty też nie szokowały, wszystko zależy od dorosłych, co do ofiary na misje, to chyba nic złego, że uczy się dzieci, że należy się dzielić, nie rozumiem tylko, że ustala się jakieś procenty, u nas to nie jest ustalane.
U nas jest tak, ze rodzice składają się na kwiaty do kościoła i na jakiś prezent (nie dla proboszcza) ale dla parafii, jakiś dar. Może to być nowe kadzidło, wyświetlacz z numerami pieśni a w tym roku piękną figurę Matki Boskiej :) Stoi przed kościołem. Żałuję że u nas w parafii nie ma prawie żadnych figur. Z kolei dzieci przynoszą jakieś słodycze i to jest zawożone do pobliskiego domu dziecka. Napewno każde dziecko otrzymało duuużo słodkości wiec to nie problem podzielić się z innymi. Żadnych "dziesięcin" nie ma.

Wojtku suknia ślubna zupełnie nie w moim stylu ale przyznać muszę, że wyszła WAM pięknie! Szczególnie ten gorsecik - I klasa :) Alby moim zdaniem piękne. Lubię takie. Byłam we wczesnej komunii i też miałam albę, czułam się w niej świetnie. Niedawno czytałam na forum ślubnym, jakie te dzieci biedne i pokrzywdzone, które mają alby a nie mają sukienek komunijnych, nie mogą poczuć się jak księżniczki (chodzi o dziewczynki oczywiście). No faktycznie "tragedia" ...

* Susanna szyje - mój blog :)

Mistrz Krawiectwa
A to moje ostatnie "produkcje" - jedwabna , czarna sukienka, z tyłu kokarda (mnie osobiście szalenie się podoba) i sukienka z takiego "gnieciucha". Jeszcze raz powtarzam, wielka niesprawiedliwość na tym bożym swiecie, panie mają do dyspozycji tyle szałowych kreacji, a facet tylko marynarka, garnitur, jakiś sweter i tak w kółko.
Stara Gwardia
Wojtku ta jedwabna jest śliczna.

30 stron: « < 14 15 16 17 18 19 20 > »

Wątek jest zablokowany.