37 stron: « < 12 13 14 15 16 17 18 > »
Administrator
![]() |
|
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałam ale ja po prostu nie maluję osobnej linii tylko od razu tnę nożycami zostawiając zapas na szew. Wykrój i tak trzeba dopasować. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
ale skąd wiecie, kiedy kończy się materiał na zapasy, a zaczyna krój?
i jak nie obrysowujecie dodatkowo zapasów, to jak...wychodzi wam to na oko? |
|
Świeżynek
![]() |
|
Przyznam, że to drugie pytanie już mnie trochę zdezorientowało, bo po pierwszym wydawało mi się, że wiem z czym dokładnie masz problem
![]() ![]() Co do Twojego drugiego pytania: "ale skąd wiecie, kiedy kończy się materiał na zapasy, a zaczyna krój? " - no ja wiem to stąd, że mam na tkaninie narysowaną linię szycia. Jak się szyje zawodowo a nie hobbystycznie to pewnie ten centymetr na oko wychodzi dość precyzyjnie i linia nie jest potrzebna. Ja natomiast wolę mieć narysowaną linię szycia, jest mi łatwiej potem i mam pewność precyzji, co przy szyciu jest dla mnie ważne. Pozdrawiam ---- Szycie i haft |
|
Administrator
![]() |
|
Kama - nic dodać, nic ująć ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
koniec końców zostałam dobrze zrozumiana (w każdym razie tak mi sie wydaje:P). to jest wbrew pozorom trdne do wytłumaczenia:P
rozumiem, że jesteście profesjonalnymi krawcowymi, ale czy macie jakieś rady dla , żeby przyspieszyć proces przerysowywania wykroju? |
|
Administrator
![]() |
|
Nie wszystkie jesteśmy profesjonalnymi krawcowymi. A jak wygląda u Ciebie proces przerysowywania wykrojów?? ________________________________________________________
|
Świeżynek
![]() |
|
mam materiał złożony na pół, przyczepiam wykrój szpilkami, żeby się nie przesuwał, obrysowywuje go, a później dodatkowo, za pomocą linijki obrysowywuję zapasy (to trwa najdłużej). i właśnie, problem się czasem pojawia przy szyciu tych częsci bez linii, no ale z zasady sobie radzę.
wcześniej i tak było więcej zabawy- nie składałam materiału, tylko wszystko przerysowywałam, ale cna dłuższą metę to się nie sprawdziło.:P |
|
Administrator
![]() |
|
Ja obrysowuję tylko te linie, które pokazują gdzie dany ciuch ma się kończyć - resztę tnę. Zaszewki wycinam i odrysowuję na materiale. Aby odrysować zaszewkę na drugiej stronie materiału ja robię tak jak pokazano tutaj -> KLIK
Wbijam szpilki i na drugiej stronie robię kropeczki kredą, które następnie łączę. Niestety pewnych rzeczy nie da się ani przyspieszyć ani ominąć a szycie wymaga czasu i... pokory ![]() ________________________________________________________
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Jeśli obrysowujesz wykrój, to nie musisz dodatkowo obrysowywać zapasów na szwy. Przecież spinając czy fastrygując materiał do szycia sugerujesz się właśnie linią wykroju, czyli szwów.
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
witam!
doświadczenie w szyciu jest ![]() |
37 stron: « < 12 13 14 15 16 17 18 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.