Administrator
![]() |
|
Zanim zwariuję napiszcie proszę co zrobić, żeby satyna po przeszyciu, na szwie nie marszczyła się. Unikam tego materiału jak ognia ale cóż dopadł mnie. Szyje sukienkę na studniówkę z dość cienkiej satyny.
Na starym forum Wojtek napisał co robić żeby satyna nie marszczyła się: 1. szyć cienką igłą 70 - szyję taką 2. cienkie nici - moje mają grubość 120. Wszystkie nici mam takiej grubości... 3. drobny ścieg - obecnie mam ustawiony na lekko ponad 3. Za długi? 4. flizelina - jeśli będę musiała skorzystać z tej metody to pasek flizeliny nakleić z jednej strony i po nim przeszyć?? Może jeszcze jakieś pomysły? Sukienka musi wyglądać pięknie. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() Wiadomość skomentowana przez
Susanna
:
Ten wątek został przeniesiony z kategorii PROBLEMATYCZNIE. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Na pewno będzie śliczna.Ja ścieg ustawiła bym na 2,5-3mm..zawsze sprawdzam czy nitka nie jest za mocno naciągnięta bo wtedy tez marszczy.I najwazniejze -satyne prasujemy na sucho,bez pary.Szyjąc satynę naciągam materiał przed iglą i za nią,to też pomaga.Powodzenia.
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Chyba wszystko już wymienione ![]() A nici są różnej grubości ,ale 120 ok .Jeszcze firma się liczy. ________________________________________________________
"Nadzieja ma skrzydła ,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów " |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
jak szyłam różowe sukieneczki dla mojej siostry (pamiętacie, te różowe bombki) miałam nici cienkie jak włos. niestety, aktualnie nie dysponuję nią, bo oddałam siostrze (była na dużej szpuli - nawinięte 5km) więc nie powiem Wam jakie miała symbole. Spróbuję sprawdzić, ale w ciągu dnia.
szyło mi się różnie - zasadniczo na moim starym Łuczniku musiałam pilnować by był wyczyszczony i naoliwiony - wtedy było ok |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja nigdy nie podklejam flizeliną szwów.Czasem jak mam kłopoty to szyję przez papier .podłóż papier pod spód i szyj.papier musi być grubości jak pergamin.Po uszyciu zrywasz papier i powinno być dobrze.
|
|
Administrator
![]() |
|
Dziękuję za wszelkie sugestie i porady ![]() Spróbuję zmniejszyć długość ściegu i rozprasować - zobaczę co będzie. A jak nie to to będę szyć przez papier! ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Czy szyjac sukienke z satyny /satyna gr 200, kilka procent elastanu/ dekolt i pachy wykanczac tradycyjnie poprzez oblozenie /a dalej podszewka/ podklejone cienka flizelina? Będzie ok czy za grubo? Mozecie cos doradzic? Sukienka bez rekawow, znaczy z tylko takimi patkami na ramionach (polrekawek) jakby.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja szyjąc satynę przytrzymywałam sobie rękami przed igłą i za, tak żeby dość napięty był szyty odcinek i tak nie marszczyło. Tylko nie w każdym miejscu się tak da. ________________________________________________________
Anielska cierpliwość wymaga diabelskiej siły...Dla niektórych osób trzeba uzbroić się w cierpliwość, wyrozumiałość....ewentualnie dobrą patelnię... |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Ścieg 2 - 2,5, lekko naciągam materiał, lekko! i stopka do ściegu prostego a nie uniwersalna, bo znacznie lepiej przytrzymuje materiał. Nici mam zwyczajne. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
tak wiem wiem, zanim zaczelam szyc przekopalam to forum zbierajac informacje, dla mnie cenna byla uwaga o prasowaniu na sucho, bo odruchowo pewnie bym z para przeprasowala.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.