Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Witam wszystkich forumowiczów.
Ratujcie! Podczas szycia do wewnątrz koła zamachowego nawinęła mi się nitka (stała sobie z boku, nie korzystałam z niej). Nie mam pojęcia jak odkręcić to koło, żeby się jej pozbyć. Macie jakiś pomysł? Którą śrubkę odkręcić?
Stara Gwardia
Witam,
Czy nitka jest pod paskiem klinowym? Możesz poruszać kołem zamachowym? Czy wystaje jakiś kawałek nitki za który można pociągnąć?

Fides
Stara Gwardia
Można odkręcić wierzchnią pokrywę - i pęsetą (regulujesz brwi? ; ) właśnie taką) powyciągać nitki, jeśli się da trochę przy tym poruszać kołem zamachowym.

--- Ostatnio edytowane 2015-03-07 22:00:49 przez Fides ---
Świeżynek
No właśnie nic nie wystaje. Nitka nie jest pod paskiem tylko hmmm, między kołem a resztą maszyny. Nie mogę odkręcić koła, wtedy mogłabym ją wyjąć. Tylko które śrubki ruszyć... ?
Stara Gwardia
W załączniku jest Łucznik 451, zielone strzałki wskazują śrubki.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
strzałki wskazują śrubki do odkręcenia
Świeżynek
Fides, dziękuję. Zabieram się do racy, może się uda, bo czas mnie goni, a mam spore zamówienie do uszycia...
Stara Gwardia
Oj, uważaj, może być wybuchowo - tak brać się do "racy". ; )

Trzymam kciuki.

--- Ostatnio edytowane 2015-03-07 22:01:08 przez Fides ---
Świeżynek
Naprawiłam!! Dziękuję Ci serdecznie za szybką odpowiedź i tak dokładne wskazówki. Pół szpulki mi się tam chyba nawinęło, a przy okazji wyciągnęłam nitki chyba sprzed kilkudziesięciu lat ;)
Szpec od maszyn
Aby usunąć nici które dostały się pomiędzy koło pasowe, a korpus maszyny, należy zdemontować koło pasowe. Odkręcamy 1 śrubkę w czarnym pokrętle, następnie wykręcamy to pokrętło (w lewo), po odkręceniu pokrętła zdejmujemy tarczkę sprzęgła i pociągając za koło pasowe zdejmujemy je - jeżeli stawia opór ostrożnie uderzamy kawałkiem drewna. Po usunięciu nici przeprowadzamy montaż w odwrotnej kolejności - istotna uwaga, tarczka sprzęgła ma tylko 1 prawidłowe położenie, musi być założona dokładnie tak jak była wcześniej.

Spóźniłem się, ale przynajmniej na przyszłość będzie wiadomo jak demontować koło pasowe.

--- Ostatnio edytowane 2015-03-07 22:20:46 przez bogdan ---
Świeżynek
Dziękuję bogdan, pewnie byłoby łatwiej usuwać te nitki bez koła, ale nie chciało puścić, więc "poszłam" górą :)

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.