Świeżynek
![]() |
|
Witam wszystkich forumowiczów.
Ratujcie! Podczas szycia do wewnątrz koła zamachowego nawinęła mi się nitka (stała sobie z boku, nie korzystałam z niej). Nie mam pojęcia jak odkręcić to koło, żeby się jej pozbyć. Macie jakiś pomysł? Którą śrubkę odkręcić? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Witam,
Czy nitka jest pod paskiem klinowym? Możesz poruszać kołem zamachowym? Czy wystaje jakiś kawałek nitki za który można pociągnąć? Fides |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Można odkręcić wierzchnią pokrywę - i pęsetą (regulujesz brwi? ; ) właśnie taką) powyciągać nitki, jeśli się da trochę przy tym poruszać kołem zamachowym.
--- Ostatnio edytowane 2015-03-07 22:00:49 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
No właśnie nic nie wystaje. Nitka nie jest pod paskiem tylko hmmm, między kołem a resztą maszyny. Nie mogę odkręcić koła, wtedy mogłabym ją wyjąć. Tylko które śrubki ruszyć... ?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
W załączniku jest Łucznik 451, zielone strzałki wskazują śrubki.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Fides, dziękuję. Zabieram się do racy, może się uda, bo czas mnie goni, a mam spore zamówienie do uszycia...
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Oj, uważaj, może być wybuchowo - tak brać się do "racy". ; )
Trzymam kciuki. --- Ostatnio edytowane 2015-03-07 22:01:08 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Naprawiłam!! Dziękuję Ci serdecznie za szybką odpowiedź i tak dokładne wskazówki. Pół szpulki mi się tam chyba nawinęło, a przy okazji wyciągnęłam nitki chyba sprzed kilkudziesięciu lat
![]() |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Aby usunąć nici które dostały się pomiędzy koło pasowe, a korpus maszyny, należy zdemontować koło pasowe. Odkręcamy 1 śrubkę w czarnym pokrętle, następnie wykręcamy to pokrętło (w lewo), po odkręceniu pokrętła zdejmujemy tarczkę sprzęgła i pociągając za koło pasowe zdejmujemy je - jeżeli stawia opór ostrożnie uderzamy kawałkiem drewna. Po usunięciu nici przeprowadzamy montaż w odwrotnej kolejności - istotna uwaga, tarczka sprzęgła ma tylko 1 prawidłowe położenie, musi być założona dokładnie tak jak była wcześniej.
Spóźniłem się, ale przynajmniej na przyszłość będzie wiadomo jak demontować koło pasowe. --- Ostatnio edytowane 2015-03-07 22:20:46 przez bogdan --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję bogdan, pewnie byłoby łatwiej usuwać te nitki bez koła, ale nie chciało puścić, więc "poszłam" górą
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.