Stara Gwardia
![]() |
|
tak, tą firmę właśnie na allegro też widziałam. U nich nie jest napisane o żadnych zestawach. Może tamci coś koloryzują ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
W sumie mają 3 komentarze ze sprzedaży, to nie dużo (Globar).
Byłam w sklepie stacjonarnym jak kupowałam overlock i poszłam stamtąd. Kupiłam na allegro. Nawet w wyszukiwarce w internecie niczego o jakiejś przekładce do stębnówki nie znalazłam. --- Ostatnio edytowane 2015-03-09 17:18:50 przez mmstycha --- ________________________________________________________
Anielska cierpliwość wymaga diabelskiej siły...Dla niektórych osób trzeba uzbroić się w cierpliwość, wyrozumiałość....ewentualnie dobrą patelnię... |
|
Świeżynek
![]() |
|
patrząc w ogłoszenie wydaje się, ze ta "przekładka" to
"Za dodatkową opłatą można wyposażyć maszynę w zestaw do szycia materiałów ciężkich (stopka, ząbki transportu, płytka ściegowa)". Czyli albo kupisz H która jest wolniejsza i silniejsza i dokupisz stopki , ząbki, płytkę do lekkich albo kupisz zwykłą i dokupisz stopkę, ząbki transportu, płytkę ściegowa do cienkich. Ale wg mnie to takie trochę wprowadzanie w błąd, nie zmieni to maszyny H na zwykłą jak i zwykłej na H. Mam H , jak chcesz to pytaj , odpowiem co można na niej uszyć. Podszewkę spokojnie, byle nie z czegoś bardzo cienkiego. Stopka do H jest po prostu szersza i taka bardziej "solidna", ząbki też, mocniej prowadzą. --- Ostatnio edytowane 2015-03-09 17:21:07 przez ggoska --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
ggoska jak możesz to napisz co jak się szyje na tej Twojej ![]() Np takie rzeczy jak skóry, dżins, czy kurtki z ociepliną- szyłaś? I jak z tymi cieńszymi materiałami? --- Ostatnio edytowane 2015-03-09 17:35:06 przez mmstycha --- ________________________________________________________
Anielska cierpliwość wymaga diabelskiej siły...Dla niektórych osób trzeba uzbroić się w cierpliwość, wyrozumiałość....ewentualnie dobrą patelnię... |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Też to mi jakieś zagmatwane się wydaje, mimo, że słabo się na maszynach znam. Mmstych, właśnie ta mała ilośc komentarzy mnie martwi ![]() Ggoska, ja szyję torby, głównie z ekoskóry, ale raczej z tych grubszych. Podszewek bardzo cienkich nie robię. Chcę czasami uszyć coś ze skóry naturalnej, bo mam mnóstwo ścinków, które leżą, ale moje maszyny więcej jak 2 warstwy nie przeszyją. Szyję też jutę i gruby len. To lepiej z H, jak rozumiem? A Ty masz te elementy do szycia lekkich czy na tych samych szyjesz i ciężkie i lekkie? ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Rojkowa, a nie masz gdzieś u siebie firmy sprzedającej przemysłówki? Ja u tych gdzie kupiłam byłam spróbować jak ona szyje i czy da rade moje rzeczy. Z tym, że to Wrocław.
Szyję na niej głównie taśmy nośne, wielokrotnie złożone, tak że czasem grubość ok 1 cm. Szyłam też z ekoskóry ( i torby się zdarzało i jakieś rzeczy do domu typu pokrowce na sofę i fotel). Szyłam tez ze skóry. Powiem tak, praktycznie to samo dało rade uszyć na przemysłówce do lekkiego ( tez taka mam ,ale nie juki tylko pfaff ), no może poza tymi naprawdę grubymi taśmami, z tym, że czuć było że się maszyna męczy. Na tej idzie bez problemu, natomiast tez ma swoją granicę. Bardzo grubych skór raczej nie da rady, zresztą ma też ograniczony wznios stopki. Te do bardzo ciężkiego mają większe możliwości. Jednego czego mi w niej brakuje to podwójnego chociaż transportu, a najlepiej potrójnego ![]() Z pewnością lepiej prowadzi materiał niz zwykła maszyna, ale mimo wszystko nie zawsze łatwo uzyskać równe szwy. Szczególnie z ekoskórą, która potrafi się "lepić". Nie wiem jak teraz sobie z tym radzisz, ale na tej maszynie tez nie wygląda to różowo. Powiem szczerze , że kupujac ją miałam ograniczone fundusze, a nie chciałam kupować używanej, jednak teraz się zastanawiam czy jednak ten podwójny lub potrójny transport nie byłby lepszym rozwiązaniem. A i jeszcze jedno, ona nie ma "wolnego ramienia" , nie wiem jak z dojściem do "trudnych miejsc" przy szyciu toreb. Może nie masz takich, albo masz na to sposób, jednak musisz o tym pamiętać. Jeszcze trzeba pamiętać, że ona jest wolniejsza od takich do lekkiego szycia. Przy torbach to nie problem, bo szwy są raczej krótkie, ale dajmy na to pościeli bym na niej nie szyła ( chociaż pewnie by się dało). Jedyne czego wg mnie jej najbardziej brakuje, to brak transportu podwójnego czy potrójnego, jednak takie nowe są znacznie droższe. Poza tym bardzo dobrze mi się na niej szyje. No i szpulka na nici dolne jest zwykła, więc jak szyjesz grubymi nićmi to się szybko kończą. MMstycha- jeśli chodzi o szycie kurtek z ociepliną to zwykła przemysłówka spokojnie da radę, ta tym bardziej, dżinsy.. jakbym miała szyć tylko je i to w dużych ilościach to raczej taka H, ale na zwykłej tez uszyjesz. Skóry - cieńkie odzieżowe pewnie na zwykłej się uda. Grubsze na tej H tez spokojnie ,ale po złożeniu tak do 1 cm no i nie wiem czy przeszyłaby bardzo sztywną skórę złożoną , np, coś takiego jak w grubych paskach. Nie próbowałam. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ten zestaw do szycia ciężkiego to ząbki transportowe z większymi wycięciami ,płytka ściegowa do tych ząbków i może jeszcze stopka dociskowa z szerszymi saneczkami niż do szycia lekkiego. Polecał bym jednak maszynę z oznaczeniem ,,H ''
do szycia cięższego . Maszyna ta ma większy chwytacz ,szpulke ,bębenek. Lepiej jest szyć grubsze rzeczy na takiej. --- Ostatnio edytowane 2015-03-09 18:21:24 przez myszek67 --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Czyli ja już wiem, że zostaję przy swoich planach. Ewentualnie jakieś H. Ale jakby nie było ten podwójny transport dużo daje, tak myślę. Dodatkowy "koń pociągowy" do wrednych materiałów i miejsc do przeszycia. ![]() Dzięki ![]() Moje kurtki z ociepliną szyło się elegancko, ale nie kaptur z futrem, kilka grubych warstw. Musiałam kręcić ręcznie, bo spaliłabym silnik. Domowe maszyny rady nie dały. ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No dziękuję Wam, w głowie mi się powoli rozjaśnia ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Skoro masz maszyny do szycia lekkiego to kup maszynę do ciężkiego,ponieważ żeby maszynę z szycia ciężkiego przestawić na lekkie nie wystarczy zmienić ząbki,płytkę ,stopkę . Trzeba też na nowo ustawiać chwytacz względem chwytacza ponieważ do szycia grubego używa się grubych igiełnp.100,110 a do szycia lekkiego 70,80,. Zapytaj sprzedawcę i kosztuje maszyna do grubego ale z transportem ząbkowym i igłowym.
Żeby lepiej maszyna szył skórę trzeba kupić specjalny teflon ,samoprzylepny do stopki. --- Ostatnio edytowane 2015-03-09 18:50:12 przez myszek67 --- --- Ostatnio edytowane 2015-03-09 18:51:10 przez myszek67 --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.