Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Co należy wiedzieć przy zakupie hafciarki, czego unikać?
--- Ostatnio edytowane 2015-04-17 17:40:23 przez Haffija --- |
|
Stara Gwardia
|
|
hej,
nie znam zadnego z modeli o ktorym piszesz bo sama posiadam hafciarke brother ale moge ci napisac kilka slow w odpowiedzi na Twoje pytania. Aby samodzielnie projektowac wzory musisz miec specjalny program do KAZDEJ hafciarki(a to koszt prawie taki sam jak zakup samej maszyny).Zazwyczaj w kazdej z maszyn tego typu jest zaprogramowane na stale kilkadziesiat roznych wzorow oraz kilka alfabetow, ktore mozesz haftowac do woli, ale pytanie jest takie : na jak dlugo starczy Ci ta "roznorodnosc"?. Druga sprawa to wielkosc powierzchni jaka dana maszyna moze wyhaftowac na jednym tamborku bo wiadomo , ze "glod rosnie w miare jedzenia" i nagle moze sie okazac , ze maksymalna powierzchnia 14x18cm(to taka najbardziej chodliwa wielkosc w domowych hafciarkach w sredniej cenie) jest za mala na Twoje potreby.Moja rada zastanow sie jakiej wielkosci wzory chcesz haftowac zebys pozniej nie zalowala swojego wyboru. Nastepna sprawa dotyczy wkladow hafciarskich(jest ich chyba ze 20 rodzajow ja nie wiecej) i dobrych specjalnych nici (najlepsze i najdrozsze sa firmy madeiraz... oraz troche tansze firmy brildor...70 podstawowych kolorow kosztuje ok. 150€)bo jest to rowniez spora inwestycja na poczatek ![]() Nie wiem co to za tasmy nosne ktore chcesz haftowac, ale taka domowa maszyna nie nadaje sie zbytnio do haftowania grubych materialow bo przestrzen napieciowa miedzy pierscieniami w tamborkach jest ograniczona. Wiadomo wszystko przy tego typu nowych sprzetach jest do ogarniecia ale potrzeba na to troche czasu i cierpliwosci. W kazdym badz razie jesli ktos mysli , ze taka hafciarka haftuje SAMA to sie niestety rozczaruje bo np. samo napiecie i wypozycjonowanie tkaniny w tamborku zajmuje naprawde sporo czasu nie liczac ciaglego zmieniania kolorow nitki jesli haft jest bardziej kolorowy i skomplikowany wtedy musimy doliczyc jeszcze jakies 20 min na samo haftowanie a pozniej obcinanie nitek na wierzchu zeby wygladalo to "czysto". To tak w skrocie o czym nalezalo by pamietac przy zakupie hafciarki...powodzenia w dobrym wyborze ![]() pozdrawiam Masza |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Dziękuję za odpowiedź, dało mi to zdecydowanie do myślenia.
A co to są wkłady hafciarskie ![]() --- Ostatnio edytowane 2015-04-17 17:40:40 przez Haffija --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Np. to:
http://u-czeremchy.pl/pl/p/wloknina-do-haftu-flizelina-do-haftu-biala/735 Są jeszcze wkłady rozpuszczalne, takie które podkłada się pod spód albo na wierzch haftowanych tkanin i dzianin. Wszystko po to, żeby precyzja haftu była jak najwyższa, materiał na którym się haftuje - nie rozciągnięty, sam haft - nie ściągnięty. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
flizelina papierowa idzie do tamborka na sam spód,często 2 warstwy, podtrzymuje ona materiał haftowany, foli hydro nakładana jest przy haftach materiału z dłuższy włoskiem np polar czy frote, rysowanie dla mnie jest hmmm niezbyt skomplikowane, mam janome mb 4 i wykorzystuję ją strasznie rzadko ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Dziękuję za uwagi
![]() --- Ostatnio edytowane 2015-03-29 21:43:19 przez Haffija --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.