Wersja do druku

Stały Bywalec
Od pewnego czasu korci mnie aby zakupić zestaw startowy złotego kroju. Mam jednak poważne wątpliwości odnośnie jego przydatności. Zazwyczaj już wykroje z Burdy muszę poprawiać bardzo wiele razy, a szczególnie źle układają mi się rękawy.
Zastanawiam się, jak można z góry założyć że każda sylwetka jest idealnie taka sama (a może się mylę?)i na tej podstawie opracować wykrój. Jak to jest naprawdę z tym złotym krojem i czy ubrania są względnie perfekcyjnie skrojone według tych szablonów?
Jaka jest prawda o złotym kroju i czy jest wart swojej ceny?
Uświadomcie mnie proszę w tej sprawie.Pozdrawiam. Teresa.
Stały Bywalec
Nie wiedziałam, że już był wątek na ten temat. Przeczytałam uwagi miłych forumowiczów o ZK i opinie na ten temat są zróżnicowane. Z tego wszystkiego wniosek wypływa jeden: zmobilizować się do samodzielnego opracowania wykrojów na własną sylwetkę. Tylko jest to trudne.
Przepraszam za ten wątek gdyż sama odpowiedziałam sobie już na to pytanie.
Świeżynek
Nie wiedziałam, że już był wątek na ten temat. Przeczytałam uwagi miłych forumowiczów o ZK i opinie na ten temat są zróżnicowane. Z tego wszystkiego wniosek wypływa jeden: zmobilizować się do samodzielnego opracowania wykrojów na własną sylwetkę. Tylko jest to trudne.
Przepraszam za ten wątek gdyż sama odpowiedziałam sobie już na to pytanie.
są fajne książki (Parafianowicz) gdzie można łatwo nauczyć się konstrukcji. Jeśli szyjesz dla siebie możesz wykonać jakieś podstawowe szablony, z których potem będziesz "wymyślać" :)
Nie pamiętam w której książce były figury nietypowe (przekształcenia np dla osoby zgarbionej), ale jak chcesz mogę zrobić skan i Ci wysłać, bo gdzieś mam :)
Stały Bywalec
Dziękuję bardzo. Mam trochę zgromadzonych książek o modelowaniu.Chciałam pójść na skróty ale chyba tak się nie da.Do tej pory szyłam tylko spódnice i robiłam swetry na drutach. Modelowanie wymaga dużo czasu, samozaparcia i nie należy do łatwych.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.