Stały Bywalec
|
|
Od pewnego czasu korci mnie aby zakupić zestaw startowy złotego kroju. Mam jednak poważne wątpliwości odnośnie jego przydatności. Zazwyczaj już wykroje z Burdy muszę poprawiać bardzo wiele razy, a szczególnie źle układają mi się rękawy.
Zastanawiam się, jak można z góry założyć że każda sylwetka jest idealnie taka sama (a może się mylę?)i na tej podstawie opracować wykrój. Jak to jest naprawdę z tym złotym krojem i czy ubrania są względnie perfekcyjnie skrojone według tych szablonów? Jaka jest prawda o złotym kroju i czy jest wart swojej ceny? Uświadomcie mnie proszę w tej sprawie.Pozdrawiam. Teresa. |
|
Stały Bywalec
|
|
Nie wiedziałam, że już był wątek na ten temat. Przeczytałam uwagi miłych forumowiczów o ZK i opinie na ten temat są zróżnicowane. Z tego wszystkiego wniosek wypływa jeden: zmobilizować się do samodzielnego opracowania wykrojów na własną sylwetkę. Tylko jest to trudne.
Przepraszam za ten wątek gdyż sama odpowiedziałam sobie już na to pytanie. |
|
Świeżynek
![]() |
|
są fajne książki (Parafianowicz) gdzie można łatwo nauczyć się konstrukcji. Jeśli szyjesz dla siebie możesz wykonać jakieś podstawowe szablony, z których potem będziesz "wymyślać"
![]() Nie pamiętam w której książce były figury nietypowe (przekształcenia np dla osoby zgarbionej), ale jak chcesz mogę zrobić skan i Ci wysłać, bo gdzieś mam ![]() |
|
Stały Bywalec
|
|
Dziękuję bardzo. Mam trochę zgromadzonych książek o modelowaniu.Chciałam pójść na skróty ale chyba tak się nie da.Do tej pory szyłam tylko spódnice i robiłam swetry na drutach. Modelowanie wymaga dużo czasu, samozaparcia i nie należy do łatwych.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.