Świeżynek
![]() |
|
Witam, mam problem z ktorym walcze od 5 dni. Mianowicie ciągle zrywa mi nić górną, szukałam już pomocy u innych osób którzy dłużej szyją ode mnie ale nikt nie może maszyny 'zdiagnozować'.. Zmieniałam nici, zmieniałam igły, zmieniałam nawet stopki.. Jest wyczyszczona, naoliwiona.. Nić jest poprawnie nawleczona, naprężenie nici też jest tak jak zawsze miałam, ale probowałam też innych ustawien. Ktoś mi zasugerował, że chwytacz coś szwankuje, niżej dodaje link do filmiku jak to wyglada.. Ale kompletnie nie wiem czy działa mi on tak jak powinien.. Ogólnie igła wyciąga mi nić dolną ale przeszywa materiał raz lub pare razy, czasem uda sie coś dłużej ale póżniej nić górną zrywa... Jeśli przeszyje dość spory kawałek to póżniej widać przerwy w ściegu, jakby górna nić nie przeszyła materiału. Podczas szycia widać że górna nic robi się luźna... Nie mam siły już i pomysłów. Może ktoś pomoże, maszyna jest na gwarancji ale nie mam rachunku, więc będe musiała ją oddać do jakiegoś mechanika jeśli sama nic nie wymysle. Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam jeśli źle założyłam wątek. Jestem tu nowa i desperacko szukam pomocy.
![]() http://pl.tinypic.com/player.php?v=29vf12f&s=8 ps Mam maszyne lidlowską, SilverCrest . --- Ostatnio edytowane 2015-03-24 13:29:15 przez aku --- --- Ostatnio edytowane 2015-03-24 13:31:58 przez aku --- |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Wygląda mi na to, że nić gwałtownie odwija się ze szpulki górnej (szarpie), przez co powstaje zbyt duży luz nici górnej, która z kolei owija się wokół szpindela szpulki i tam zacina, co skutkuje zerwaniem.
Postaraj się w trakcie szycia obserwować zachowanie górnej nici na korpusie, a nie patrz tylko na stopkę. Jeśli rzeczywiście tu tkwi problem - trzeba do wnętrza szpulki włożyć jakiś czynnik hamujący, np. zwinięty papier toaletowy. To często pomaga. ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Świeżynek
![]() |
|
Popatrze.. Choć wcześniej nie miałam takiego prproblemu, nici zmieniałam...
--- Ostatnio edytowane 2015-03-24 17:11:22 przez aku --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Na filmie trudno coś zaobserwować ponieważ obroty są za szybkie,niezbyt dobrze widać chwytacz bo zasłania go pierścien.
Trzeba zdemontować pierścień ale chwytacza nie wyjmować z gniazda i wtedy baaaardzo powoli kręcić kołem i wtedy będzie lepiej widac. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Ok w takim razie zrobię taki film.
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Jest filmik.
http://pl.tinypic.com/r/2ic17w1/8 i zdjęcie. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Czy igła jest prawidłowo zamontowana?
Powinna byc założona w taki sposób że długi rowek na igle powinien być zwrócony do operatora maszyny. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Tak jest dobrze zamontowana...
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mam takie pytania: czy wydarzyło się coś - np. złamanie igły i od tego czasu jest problem ze zrywaniem nici? Na jakiej tkaninie przepuszcza ścieg?
Fides |
|
Świeżynek
![]() |
|
Nie, to sie zaczęło dziać od momentu kiedy zmieniłam ścieg z prostego na overloka..... przeszyłam dosłownie 5 cm... i zaczęło sie zrywanie nici... kiedys ustawiałam wszystko tak jak bylo wczesniej i tak zrywało....
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.