Wersja do druku

Świeżynek
Witam,

jestem tu nowa :).

Chciałabym prosić o pomoc w wyborze maszyny. Naczytałam się już różności na forum, ale nadal mam wątpliwości co do wyboru.

Potrzebuję maszyny na potrzeby domu, w którym jest dziecko. Przewiduję więc zarówno grzebanie przy materiałach delikatnych (firanki?), jak i materiałach grubych (sztruksowe i dżinsowe spodnie syna). Nie mam zamiaru kupować owerloka, więc potrzebny będzie ścieg do obrębiania brzegów materiału.

Moje wątpliwości dotyczą przede wszystkim funkcji regulacji docisku stopki: czy do takich celów, jak wymieniłam, naprawdę będę jej potrzebowała?
Druga sprawa, to sprawa serwisu/napraw/częstotliwości psucia się.

Maszyny mechaniczne (bo chciałabym mechaniczną) wyposażone w regulację docisku stopki są dosyć drogie, jak na mój budżet, ale jeśli funkcja ta jest niezbędna, to jestem skłonna zainwestować. Maszynę traktuję bowiem jako inwestycję na lata - nie mam zamiaru kupować następnej maszyny, chyba że poprzednia padnie.

Wybrałam sobie wstępnie dwie maszyny:
Janome Juno e1015 - moja opcja ekonomiczna, bez regulacji docisku stopki, ale poza tym wydaje się wystarczająca
Elna 220eX - moja opcja rozszerzona, bo droższa, ale też bogatsza w funkcje i posiadająca regulację docisku stopki

Proszę, podpowiedzcie: wybrać maszynę z regulacją docisku stopki czy bez? która z maszyn będzie sprawiała mniej kłopotów? która ma lepszy serwis?
Mistrzyni Krawiectwa
Regulacja docisku stopki jest sprawą względną, ja z niej w ogóle nie korzystam /z nawyku/, regulując "te sprawy" zmiana długości ściegu.

Kłopoty z reguły ma maszynistka, w znacznie mniejszym stopniu maszyna :-)

Z serwisem maszyn mechanicznych nie powinno być w ogóle problemu, to nie jest "rocket science" i każdy mechanik da sobie radę.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Wniosek więc z tego taki, że dla moich potrzeb regulacja docisku stopki nie jest konieczna.

Czy Juno jest wobec tego dobrym pomysłem? Czy będą do niej pasować stopki, bębenki, szpulki itd. uniwersalne?
Świeżynek
Podoba mi się także Husqvarna e10 :)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.