Świeżynek
![]() |
|
Witam,
jestem tu nowa ![]() Chciałabym prosić o pomoc w wyborze maszyny. Naczytałam się już różności na forum, ale nadal mam wątpliwości co do wyboru. Potrzebuję maszyny na potrzeby domu, w którym jest dziecko. Przewiduję więc zarówno grzebanie przy materiałach delikatnych (firanki?), jak i materiałach grubych (sztruksowe i dżinsowe spodnie syna). Nie mam zamiaru kupować owerloka, więc potrzebny będzie ścieg do obrębiania brzegów materiału. Moje wątpliwości dotyczą przede wszystkim funkcji regulacji docisku stopki: czy do takich celów, jak wymieniłam, naprawdę będę jej potrzebowała? Druga sprawa, to sprawa serwisu/napraw/częstotliwości psucia się. Maszyny mechaniczne (bo chciałabym mechaniczną) wyposażone w regulację docisku stopki są dosyć drogie, jak na mój budżet, ale jeśli funkcja ta jest niezbędna, to jestem skłonna zainwestować. Maszynę traktuję bowiem jako inwestycję na lata - nie mam zamiaru kupować następnej maszyny, chyba że poprzednia padnie. Wybrałam sobie wstępnie dwie maszyny: Janome Juno e1015 - moja opcja ekonomiczna, bez regulacji docisku stopki, ale poza tym wydaje się wystarczająca Elna 220eX - moja opcja rozszerzona, bo droższa, ale też bogatsza w funkcje i posiadająca regulację docisku stopki Proszę, podpowiedzcie: wybrać maszynę z regulacją docisku stopki czy bez? która z maszyn będzie sprawiała mniej kłopotów? która ma lepszy serwis? |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Regulacja docisku stopki jest sprawą względną, ja z niej w ogóle nie korzystam /z nawyku/, regulując "te sprawy" zmiana długości ściegu.
Kłopoty z reguły ma maszynistka, w znacznie mniejszym stopniu maszyna ![]() Z serwisem maszyn mechanicznych nie powinno być w ogóle problemu, to nie jest "rocket science" i każdy mechanik da sobie radę. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Wniosek więc z tego taki, że dla moich potrzeb regulacja docisku stopki nie jest konieczna.
Czy Juno jest wobec tego dobrym pomysłem? Czy będą do niej pasować stopki, bębenki, szpulki itd. uniwersalne? |
|
Świeżynek
![]() |
|
Podoba mi się także Husqvarna e10
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.