Wersja do druku

Świeżynek
Cześć!
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, Kuba, miło mi!

Przymierzam się do samodzielnego uszycia torby, którą zamierzam wykorzystywać na co dzień do pracy, na uczelnie, lub wypad za miasto. Jeżeli chodzi o sam kształt, będzie klasyczny. Przykładowe torby możecie znaleźć na Google.pl
Chciałbym się zapytać o materiał, który powinienem użyć przy jej szyciu. Tego typu torby z założenia są szyte z prawdziwej skóry. Domowa maszyna, jak pewnie wiecie, ma problem z szyciem takich materiałów.
Uważam, że rozsądnym będzie wykorzystanie eko-skóry. Jest to materiał znacznie tańszy od prawdziwej skóry, oraz na tyle elastyczny, żeby móc go obrobić przy pomocy domowej maszyny. Tutaj jednak pojawia się problem, eko-skóra jest zbyt elastyczna, żeby móc z niej uszyć torbę.
Myślałem, żeby wzmocnić szytą torbę łącząc parę materiałów, takich jak eko-skóra i bawełna, w jedną całość, uzyskując dzięki temu mniejszą elastyczność.
Czy uważacie, że ten pomysł jest dobry? Może jest ktoś w stanie zaproponować coś lepszego? Coś zamiast eko-skóry?
Pozwolę sobie zaznaczyć, że zdecydowałem się na uszycie torby z uwagi na sytuację finansową. Prawdziwa, skórzana to koszt nawet 400PLN. Ja chcę wydać jak najmniej!

Dzięki wielkie z góry za pomoc!

Pozdrawiam
Kuba

p.s. gdyby temat był już gdzieś poruszany - proszę o informację, ja nic nie znalazłem.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.