Świeżynek
![]() |
|
czesc, na wstepie napisze ze jestem tu nowa i mam małe doświadczenie w szyciu, aczkolwiek szyje poszewki, jaski, skracam spodnie, podstawy.
Mam problem z nitką górną, zrwywa mi się jak tylko zaczne szyć. Dodam ze nitka to biała. Próbowałam naciągnąc nitkę (przwaznie mam na 1, jaki naciąg nici jest optymalny?) i nic to nie daje. czy mam na 0 czy na 9 efekt ten sam. Dolna nic pracuje prawidłowo. Dodam ze probowalam zmienaić nitki- 4 i za kazdym efekt ten sam. Zmieniłam na nić czarną i tego problemu nie mam szyje normalnie, a białą mi zarywa ![]() Igłe mam włozoną prawidłowo - szyje na 12-14 bo tylko bawełna albo bawełna grubsza, sztywniejsza. Bede wdzieczna za jakakolwiek pomoc bo odechciewa mi sie szyc jak musze co 1 munutę nawlekać nitkę ![]() dziekuje i pozdrawiam kamila. --- Ostatnio edytowane 2015-04-15 14:13:46 przez tyfona --- |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
kup nowe nici ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Niedawno miałam ten sam problem. Pomogła zmiana igły tradycyjnej do tkanin na igłę do dzianiny (żółta).
Jeśli takiej nie masz, zmień igłę na zwykłą, ale nową. Tej nie wyrzucaj jeśli jesteś pewna, że jest dobra, ale nie stosuj jej do tej tkaniny. Sprawdź czy jest odpowiednia jej długość, czy nie haczy jak przesuwasz po niej palcem, czy ma ostry czubek, czyli czy nie jest stępiona. Naoliw maszynę tak porządnie, bardziej niż zwykle. Raz na jakiś czas warto naoliwić jej metalowe części, również te w okolicy nici (igielnica, bębenek, chwytacz). Naprężenie nici z reguły jest ustawione na 9. Nie jest to dobre, bo nie daje możliwości poprawy ustawienia, ale jeśli maszyna szyje na małych cyferkach to bardzo dobrze. Ustawienie na 1 wskazuje ma maksymalne rozszerzenie talerzyków. Nitka jest wówczas najluźniejsza. Ustaw najpierw na 1, a później na 9 i sprawdź naprężenie. Pociągaj lekko nitkę nie włożoną do igły. Jeżeli nitka "chodzi ciężko", to znaczy, że naprężenie jest zbyt duże. Wówczas nitka będzie się zrywać. Jeżeli bez względu na cyfrę naprężenie jest jednakowe, to znaczy, że talerzyki są popsute lub się zacięły. Rozchyl je lekko palcami. Czasami pomaga. Jeśli nie pomoże poproś o pomoc mechanika. To, że maszyna szyje na innych niciach jest naturalne. Zapewne mają inną grubość. ________________________________________________________
Nauczyciel konstrukcji odzieży, kroju i szycia. http://www.kursykrawieckie.edu.pl |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.