Wersja do druku

3 strony: < 1 2 3

Stara Gwardia
Warto troszkę naciągnąć ale troszkę. Ja teraz znowu szyłam z dzianin i mój sposób sprawdza się przy wszystkich dzianinach. Piorę, prasuję i jest ok.
Wiele początkujących osób nie ma overlocka i musimy sobie jakoś radzić, ja też nie mam i lubię tak szyć.
Ciekawa jestem czy któraś z Was próbowała tego sposobu i mogłaby się wypowiedzieć...
Gosia
Świeżynek
A jak nawijasz nić elastyczną na szpulkę? Czytałam gdzieś, że powinno się to robić ręcznie, bo inaczej się rozciąga?
Stara Gwardia
A jak nawijasz nić elastyczną na szpulkę? Czytałam gdzieś, że powinno się to robić ręcznie, bo inaczej się rozciąga?
Robię to automatycznie, nie zauważyłam pogorszenia jakości nici.
Czasami mi się zdarza nawijać ręcznie ale to z czystego lenistwa, kiedy nie chcę wyciągać nitki z igły :)
Mistrzyni Krawiectwa
Małgorzato - mam "na sumieniu" znacznie więcej niż 50 kreacji uszytych nićmi poliestrowymi, maszyną do szycia - i szwy nie pękają.

Nie ma sensu wymieniać jednej nici na elastyczną, bo jak pisałam wcześniej - logika wskazuje co determinuje podatność szwu na rozciąganie.

Mario - zauważ, że w większości gotowej - przemysłowo szytej odzieży - nitka elastyczna jest założona do chwytaczy, nie do igły. Szew wykonywany przez nitkę "od igły" jest z reguły szyty zwykłą nicią, poliestrową.

Chwytacze nie przechodzą przez materiał - więc i nitka przez nie prowadzona też nie przechodzi. Nie ociera się o materiał, więc pojedyncze, miękkie włókna nie przecierają się i nitka się nie strzępi i plącze.Poza tym oczka w chwytaczach są większe niż w igle i to też wpływa na trwałość nici.

Pasmo nici rozszerza się po przeszyciu pokrywając brzeg materiału dokładniej /pełniej/ niż nici zwykłe.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Dzieki Czeremcho.Maria

3 strony: < 1 2 3

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.