Stara Gwardia
![]() |
|
Warto troszkę naciągnąć ale troszkę. Ja teraz znowu szyłam z dzianin i mój sposób sprawdza się przy wszystkich dzianinach. Piorę, prasuję i jest ok.
Wiele początkujących osób nie ma overlocka i musimy sobie jakoś radzić, ja też nie mam i lubię tak szyć. Ciekawa jestem czy któraś z Was próbowała tego sposobu i mogłaby się wypowiedzieć... Gosia ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
A jak nawijasz nić elastyczną na szpulkę? Czytałam gdzieś, że powinno się to robić ręcznie, bo inaczej się rozciąga?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Robię to automatycznie, nie zauważyłam pogorszenia jakości nici.
Czasami mi się zdarza nawijać ręcznie ale to z czystego lenistwa, kiedy nie chcę wyciągać nitki z igły ![]() ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Małgorzato - mam "na sumieniu" znacznie więcej niż 50 kreacji uszytych nićmi poliestrowymi, maszyną do szycia - i szwy nie pękają.
Nie ma sensu wymieniać jednej nici na elastyczną, bo jak pisałam wcześniej - logika wskazuje co determinuje podatność szwu na rozciąganie. Mario - zauważ, że w większości gotowej - przemysłowo szytej odzieży - nitka elastyczna jest założona do chwytaczy, nie do igły. Szew wykonywany przez nitkę "od igły" jest z reguły szyty zwykłą nicią, poliestrową. Chwytacze nie przechodzą przez materiał - więc i nitka przez nie prowadzona też nie przechodzi. Nie ociera się o materiał, więc pojedyncze, miękkie włókna nie przecierają się i nitka się nie strzępi i plącze.Poza tym oczka w chwytaczach są większe niż w igle i to też wpływa na trwałość nici. Pasmo nici rozszerza się po przeszyciu pokrywając brzeg materiału dokładniej /pełniej/ niż nici zwykłe. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dzieki Czeremcho.Maria
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.