Świeżynek
![]() |
|
Witam forumowiczów!
![]() Ostatnio na olx znalazłem takie cosie, o których istnieniu nawet nie wiedziałem. Mianowicie są to krzywiki do haftu. Czy jest ktoś tu kto wie o co dokładnie chodzi/używał i mógłby mi lekko rozjaśnić? Moja maszyna (łucznik 877) ma taką część pod górną klapą i mniej więcej ogarnąłem na jakiej zasadzie to działa. Ale wciąż czuję niedosyt! P.S. Przepraszam jeśli uraziłem autora zdjęcia, ale nigdzie podobnego nie znalazłem. Dla dobra ludzkości wybacz mi ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
pierwsze widzę, może warto do autora fotografii skierować to pytanie? ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Autor fotografii po prostu opisywał starą maszynę którą kupił. A tu widzi to dużo więcej osób i w dodatku spora część to doświadczone krawcowe.
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Zdjęcie przedstawia wymienne krzywki do ściegów ozdobnych (nie do haftu) używane w niektórych starych maszynach, każda krzywka do innego ściegu, nie mają zastosowania w Łuczniku 877.
W maszynach nowego typu również są krzywki, ale zamontowane na stałe, wybór ściegu odbywa się poprzez pokrętła/suwaki, a nie poprzez wymianę krzywki. Krzywki nie są uniwersalne, do różnych maszyn występują różne krzywki. Można wizualnie rozpoznać maszynę z wymiennymi krzywkami, posiada ona klapkę z góry maszyny, z przodu lub z tyłu, po otwarciu klapki wymieniamy krzywkę na taką która umożliwi szycie oczekiwanym ściegiem. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję panie Bogdanie! Wszystko już rozumiem
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.