Wersja do druku

Świeżynek
Witajcie,
obecnie od roku mam maszynę Janome TXL 607, ale stała się dla mnie mało wystarczalna i zastanawiam się nad kupnem Janome MC8900QCP. Na pewno przyda mi się duża przestrzeń między igłą a ramienieniem maszyny, dwu poziomowe podnoszenie igły z blokadą, szybsza praca niż przy TXL 607, większa szerokość ściegu...
Zastanawiam się tylko czy poza wymienionymi powyżej rzeczami spełni ona moje oczekiwania. NP. do TXL 607 dokupiłam stopkę z górnym transportem i miała fajnie pikować dwie tkaniny z watoliną a efekt marny, a Janome MC8900QCP ma wbudowany górny transport stopkowy, tylko ciekawi mnie, czy on dobrze działa, może ktoś z Was ma jakąś wiedzę na ten temat?
Posiada również ścieg drabinkowy, zastanawiam się czy to tylko ozdobny czy może mogłabym go używać do podwijania dzianin, proszę piszcie co uważacie.
Stara Gwardia
Jeśli masz fundusze to się nie zastanawiaj. Horizony są naprawdę niezłe. Nie wiem jaką MC8900 długość ramienia, ale na pewno jest znacznie większa od TXL (jak kupowałam swoją MC6600 to rozważałam też TXL, ale wydawała mi się malusieńka i zrezygnowałam;)).
Stopka do TXL to nie to co podwójny transport w Horizonie - mam taki w mojej nowej zabaweczce i jest naprawdę bardzo dobry. W MC6600 też miałam podwójny transport (trochę inne stopki) i też był fantastyczny - przepikowałam na niej większość swoich narzut i nigdy nie miałam problemów.
Nie wiem który ścieg to drabinkowy (instrukcje widziałam tylko po angielsku), ale do dzianin jest standardowy ścieg elastyczny (nr 6 lub 7) i jeden do samego obszywania brzegów (nr 13), ja podszywałam dzianiny podwójną igłą do dzianin i nie mam problemów.
Dziękuję za odpowiedź, zresztą jakże pokrzepiającą :) w moim wyborze nowej maszyny. Właśnie ona trochę kosztuje, więc fajnie będzie jeśli spełni moje oczekiwania :). Muszę troszkę na nią poczekać właśnie z racji jej ceny ale decyzja podjęta co do zakupu. Już nie mogę się doczekać kiedy zasiądę przed nią :) hihi. Wolne ramie ma 28cm a w TXL 607 jest jakieś 11,5cm i jak na moje szycie dużych rzeczy to zdecydowanie za mało i mąż widząc jak się męczę :) postanowił, że sprawi mi prezencik, bardzo miło z jeg ostrony.
Świeżynek
Bardzo dobra decyzja, poprzednik 8900 - Horizon 7700 jest u nas w pracowni wykorzystywany zarówno na warsztatach krawieckich jak i przy produkcji krótkich serii odzieży, ma już pięć lat i sprawuje się świetnie. Klienci, którzy u nas kupili tę maszynę również są zadowoleni. Może jest Pani z Warszawy i może nas odwiedzić żeby przetestować :-) ?
Świeżynek
Oj do Warszawy mam kawałek z Krakowa, więc mimo chęci przetestowania :) nie dam rady podjechać. Dziękuję za opinie :) utwierdza mnie w wyborze.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.