Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Aniu nikogo nie wprowadziłaś w błąd. W linku który podałam na początku w czwartym poście od dołu Bogdan dokładnie wyjaśnia na czym polega figiel ze stopkami MATIC do singerów klasy 800. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Oczywiście Aniu, Agraffek ma rację. Żadnej Twojej winy tu nie ma. To ja w swojej naiwności nie wzięłam pod uwagę wypowiedzi speców na naszym Forum i uwierzyłam panom ze sklepu.
Stopki, które pokazuje Mamamarta, to oryginały dołączone do Singera i Łucznika, też takie mam przy swoich maszynach. Trudno, przez tyle lat szyłam bez różnych nowoczesnych udogodnień, będzie tak nadal. Może ktoś, jakiś użytkownik nowszych singerów, np. One Plus ![]() O ileż prostsze i przyjemniejsze byłoby życie maszynisty, gdyby te wszystkie części były jakoś zunifikowane i stopki od jednej maszyny pasowałyby do innych. Cóż - pomarzyć można... |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja mam łucznika 877 i zamontowałem w nim uchwyt do stopek matic ze starego Meinstera, którego miałem wcześniej i problem stopek mam z głowy ![]() ________________________________________________________
"Świat jest dobry ,ludzie w większości nie"
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Violina ja mam singera 9940, firmowo miał stopki Matic i dokupiłam stopkę do podwijania Eti stopkę do lamówek zaprasowanych, stopkę z rolkami Eti, dodatkowo lamownik osobno dokręcany i pasują wszystkie do mojej maszyny. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Violu, ja mam starego 834 ma strychu - i na prośbę jednej z klientek nawet robiłam zdjęcia z zamontowanym uchwytem do maticów ![]() ![]() Stopki matic, które mam w domu - stosuję /lub stosowałam/ wymiennie w obu singerach, silvercreście i brotherze, a po założeniu uchwytu /niskiego/ - można je stosować w łuczniku-singerze 834. Po okresie gwarancji po prostu "zsypałam" je wszystkie razem do jednego pudełeczka. Aha - dwie spośród nich to oryginalne stopki Brothera /kupione za granicą w punkcie serwisowym/ - i też są kompatybilne z maticami. Dołożyłam do nich moją najstarszą, ukochaną stopkę rolującą z radzieckiej "Czajki" - też pasuje, ale montuje się ją do uchwytu. Jak troszkę mi się zechce /to nie tylko kwestia siły woli, ale i organizmu ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
|
|
Aniu Czeremcho już nie sprawdzaj. Olśniło mnie. Próbowałam uchwyt, który pasuje do Gritznera. Zapomniałam, że mam też SilverCresta, uchwyt z niego idealnie pasuje do Singerki 834. Jest to tzw. niski uchwyt. Wiedziałam, że przecież szyłam innymi stopkami na niej. Czasem moja pamięć mnie przygnębia ![]() ![]() ![]() Pokazuję poniżej zdjęcia na dowód. Uchwyt można kupić w ETI albo innym sklepie z częściami i stopkami do maszyn. Jak zawsze obrazy załadowane są od końca ale myślę, że to nie przeszkadza. ________________________________________________________
Mowa szczera trwa wiecznie,
lecz fałszywa tylko chwilę. -Salomon- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Nie załamuj się, Mamomarto. Czas na przygnębienie przyjdzie, gdy nawet olśnień już nie będzie ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
|
|
Tak na prawdę Aniu to brak logicznego myślenia. Mam nadzieję że mój intelekt jeszcze tak szybko się nie zniży do poziomu pantofelka. ![]() ![]() ________________________________________________________
Mowa szczera trwa wiecznie,
lecz fałszywa tylko chwilę. -Salomon- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Proszę o pomoc . Czy ten uchwyt będzie pasował do Singera 834?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tak, uchwyt matic niski będzie pasował. W tym w wątku wyżej, czeremcha pisze o tym właśnie modelu Łucznika, który masz -> wpis z 2015-07-28
--- Ostatnio edytowane 2016-06-01 10:10:21 przez Fides --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.