Wersja do druku

Świeżynek
Pewien problem związany właśnie z krawiectwem, spowodował, że się zarejestrowałem na Waszym forum.
Dla mnie to czarna magia, więc liczę na pomoc. ;)
Otóż, posiadam koszulkę piłkarską na długi rękaw, materiał to: 100% poliester + siatka.
Problem polega na tym, że koszulka w większości miejsc nie posiadała typowego szycia, tylko była klejona.
Dziś zauważyłem, że klej puścił (5 lat leżała złożona w szafie).
No i teraz pytania: są jakieś specjalne kleje, zajmuje się tym Krawcowa, jak żyć panie premierze?
Dział pewnie nie ten, ale serio nie wiedziałem gdzie dodać :P

...

Krawiec-Filozof
Powinno być w dziale "problematyczne", ale skoro już wpisałeś tu - niech będzie.
Są specjalne kleje do poliestrów, ale nie jest zalecane używanie ich w domu ze względu na stosowane w nich, silnie trujące rozpuszczalniki - toluen, eter itp...
Mało prawdopodobne, aby krawcowa się tego podjęła, bo te sportowe poliestry są tak nazywane w ogromnym uproszczeniu. Jest obowiązek podawania składu na metce, żeby było wiadomo, że materiały nie są szkodliwe dla ciała, ale tak naprawdę to mieszanki o tajemnym składzie, okrytym największą tajemnicą handlową i strzeżoną najpilniej na świecie.
Dlatego trzeba porobić najpierw próby, czy dany klej nie przepali, nie rozpuści włókien. Powinien z nimi tylko wejść w powierzchniową reakcję, leciutko je nadtopić, ale niedostrzegalnie gołym okiem.
Takich klejów radziłbym poszukać w firmach zajmujących się np. gięciem i klejeniem plexi, lub podobnych materiałów, czyli pracowniach reklamowych od materiałów POS, grawertonów itp...
Można natomiast spróbować to pozszywać, zamiast klejenia i wówczas krawcowa musi najpierw spróbować, czy poradzi sobie z tym materiałem.
Miałem wiele razy do czynienia z takimi sportowymi ciuszkami, głównie adidasa, stąd wiem, jak to nietypowe materiały. Przy tym niektóre miały tak tajny skład, ze nawet nie był podany na metce w ogóle... :)
Są cieniutkie, jak mgiełka, ale przy wgrzewaniu fleksów wytrzymywały 190 stopni przez 30 sek pod prasą bez żadnej szkody dla struktury włókien. To kosmiczne technologie! :)
https://www.facebook.com/Zibiasz

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.