Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Witam,
Chciałabym uszyć 2 sukienki z burdy z szycia krok po kroku 2/2012.
Jedna jest uszyta z rypsu, druga z wełnianej krepy - nie moge tego znalezc albo ceny straszne :( czy moge Ryps zastąpić - bawega? Co do wełnianej krepy to nie mam pomysłu :( prosze Was o pomoc bardzo bardzo mocno!!!

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Sukienka z wełnianej krepy Sukienka z rypsu
Mistrzyni Krawiectwa
Trudno będzie odpowiedzieć na to pytanie. W tej chwili tkaniny sprzedawane są pod bardzo rożnymi i dziwacznymi nazwami. Krepę możesz zastąpić np. wełną kostiumową, być może cienką wełną parzoną, albo nieśmiertelnym punto, a ryps - taftą albo bawegą jak pisałaś. Ale i tak najlepiej pójść do stacjonarnego i macnąć. Niestety.
Po studiowaniu wcz sklepów internetowych do 3 w nocy (!) wymyśliłam ze ta różowo-czarna uszyje z Merino (http://sklep.textilmar.pl/merino-c-56.html). W zyciu nie dotykałam ale widziałam ze szyja dziewczyny z niej sukienki. Cała różowa z bawegi, zobaczymy co wyjdzie ;)
A co myślicie o wiskozowym flauszu? Chce z niego płaszczyk na wiosnę uszyć-taki prosty z szycia krok po kroku 2/2015 z okładki. Da rade nosić ten materiał bez podszewki (to jeszcze nie na moje umiejętności)- materiał z tego samego sklepu.
Dziekuje i pozdrawiam
Stara Gwardia
Właśnie zamówiłam próbki bezpłatne ze sklepu Textilmar. Flauszu i wełny parzonej. Ty też spróbuj :)
A na stronie napisali ze nie wysyłają próbek :/ dzieki za cynk ;)
Stara Gwardia
Szyłam z merino, tylko niestety nie wiem, z którego sklepu była ta tkanina, bo ją dostałam. Nie uszyłabym z niej takiej sukienki, jak Twoja czarno-różowa, bo ona nie trzyma formy, jest dosyć lejąca i opada. Do takiej sukienki wzięłabym jakąś grubszą trzymającą formę tkaninę - bawełnę, wełnę, mieszankę, ale to trzeba macać...Albo próbki zamawiać :D
To ta Merino na co byłaby dobra bo juz zamowilam.
Stara Gwardia
Ja szyłam z niej sukienkę z prostą górą, rękawami-motylkami i dołem z połówki koła :) Jak znajdę zdjecie, to pokażę.
Dzieki za porade, chetnie zobacze zdjecie :)
Stara Gwardia
Mam :) Zdjecie ciemne, ale myślę, że widać, jak się układa.

--- Ostatnio edytowane 2015-11-03 09:30:43 przez matrioszka ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.