Świeżynek
![]() |
|
Witam Wszystkich,
Od niedawna zafascynowało mnie szycie galanterii skórzanej. Szyję ręcznie oraz maszynowo na starym ale jakże wiernym Singerze ile mi tylko czas pozwala. Po renowacji maszyny i regulacji nie mam problemu z szyciem różnych płaskich skór poza szczególnym przypadkiem kiedy obszywam np portfel drobnym ściegiem i na przejściu z grubszej warstwy skóry na cienką maszyna "gubi" mi oczko. Stosuję nici poliestrowe MARS 40N i igłę 100 lub 120.Robiłem próby na niciach poliamidowych 40 i sprawa wygląda nieco lepiej ale szew jest daleki od doskonałości. Może mój przypadek jest typowy ale przyznam się bez bicia że jestem samoukiem i czasem potrzeba mi fachowej porady. Z góry dzięki za pomoc ![]() |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Standardowe wyposażenie wymienne dla Singera 31k15 (31-15)przeznaczonego do szycia skór, to rolfus i dedykowane do niego ząbki oraz płytka ściegowa. Na początek sama wymiana stopki na rolfus powinna ułatwić przechodzenie na różne grubości skóry. Film prezentuje taki zestaw
https://www.youtube.com/watch?v=C93R32mqUFE |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zakochałam się, gdzie ja mogę coś takiego nabyć do janomki ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Dzieki Bogdanie za informacje,ten filmik ogladalem ze 100 razy.Dzisiaj wymienilem rolke w rolfusie i przysunalem ja maksymalnie do igly.Jutro potestuje moze to cos pomoże.Czy ktos w trakcie szycia skory ma podobny problem.?
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Rolfusy widzialem w sklepie bosmann.com.pl
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Niestety przysunięcie rolfusa zbyt blisko do igły powoduje przy przeszyciu plątanie nici. Minimalne przysunięcie pomogło przy gubieniu oczek ale niestety czasem ten problem dalej występuje.W najbliższym czasie poeksperymentuję z obniżeniem igły. Czas pokaże.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Może maszyna nie przepuszcza ściegu tylko podczas schodzenia z grubości na cienkie robi sie szczypanka która po przeszyciu sie rozciąga i w szew wygląda na przepuszczony. Po zgubionym oczku powinno być widoczne tylko ukłucie w materiale bez nici.
Wtedy wiadomo że szew jest przepuszczony. Jeżeli dalej przepuszcza to można opuścić niżej igielnicę i jednocześnie opóźnić synchronizację czubka chwytacza względem igły. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.