Świeżynek
![]() |
|
No i stało się... W końcu mam wymarzonego Merrlocka.
I oczywiście mam problem ![]() Próbuję szyć ściegiem overlokowym, 3 nitki, wszystko założone poprawnie, używam prawej igły (B), założona w niebieski talerzyk, ale podczas szycia dziwnie stuka, jakby gdzieś wadziła o któryś chwytacz, już sama nie wiem o co jej chodzi (?) ![]() Pomożecie? jakiś pomysł ? Mam dodać jakiś film do pomocy ? Błagam ... ![]() ![]() ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Kręć ręcznie kołem i obserwuj dokładnie, czy faktycznie igła nie haczy o chwytacz. A może wystarczy tylko przesmarować maszynę?
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Czy to jest pierwsze pierwsze użycie tej maszyny, czy już coś szyłaś i nagle zaczęło stukać? Overloki wydają trochę inne odgłosy niż zwykła maszyna. Czy to stukanie jest na pusto, bez materiału czy jak coś przeszywasz? I czy jesteś na 100%pewna że jest dobrze nawleczony, a igła prawidłowo włożona? Jeśli przyjechał do Ciebie już nawleczony to niestety nie znaczy, że na pewno jest nawleczony dobrze.
Co prawda mam innego overloka, ale stukanie i mi się przytrafiło. Problem okazał się banalny. Używałam igieł oryginalnych lub schmetz, ale przy któryś zakupach dostałam w gratisie igły organ i po ich założeniu owerlok się buntował. Po powrocie do starych igieł problem zniknął. ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Maszyna stuka przy szyciu tkaniny, bez jest dużo cichsza i nie słychać stukania.
Poluzowałam troszkę igłę, bo chyba zbyt mocno przykręciłam i jest lepiej. Maszyna jest nowa. Nici nawlekłam sama, wg. instrukcji. Dziś będę próbować jeszcze raz. Mam nadzieję, że będzie lepiej. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jeśli na pusto nic nie stuka, szew jest taki jak powinien, to wydaje mi się, że to co brałaś za stukanie jest normalnym dzwiękiem wydawanym przez maszynę. A czy materiał który szyłaś był gruby? Mój owerlok wydaje zupełnie inne pomruki przy cieniutkiej dzianince, a inne przy grubym dzinsie.
Dopasuj dobrze igły do szytej materii i raczej nie przesadzałaby ze zbytnim luzowaniem igieł. Musisz tez wziąć pod uwagę to, że na odległość ciężko cokolwiek stwierdzić na 100%. To może być normalna praca, ale i poluzowana jakaś śrubka. ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Jeszcze mi się przypomniało - stukają maszyny ze stępionymi, "zbitymi" igłami. Może to jest ten powód?
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Tak, materiał to gruba bawełna o splocie podobnym do grubo tkanego lnu.
Dzis będę szyć cieńszą tkaninę, więc porobię testy z różnymi igłami. Tak na prawdę to moje pierwsze chwile z Merrylockiem, ja kocham go od pierwszej chwili ![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Aniu, igły są nowe, prosto z pudełeczka. Ale myślę, że może była źle dobrana igła do grubości tkaniny.
No i Pani mówiła jak kupowałam, że Merrylock nie należy do najcichszych. Niestety mój Singer poprzednik był cichutki i chyba dlatego będę musiała się przyzwyczaić do tego, że nowy nabytek lubi sobie postukać i pomruczeć ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja mojego nienawidziłam przez pierwsze 3 miesiące. Tyle czasu potrzebowaliśmy na całkowite zgranie się. Z tym że szyłam wtedy na nim jeden rodzaj ściegu na jednej tkaninie, nie miałam dużo czasu na eksperymentowanie. Jeśli chcesz przyśpieszyć proces "zaznajamiania się" powycinaj sobie z różnych materiałów kółka, takie o promieniu 10-15cm i obszywaj je naokoło, przeszywaj też to co zostało po tych kółkach, a potem przeszywaj to wszystko prosto. Szybko wyćwiczysz manewrowanie materiałem i ustawianie naprężeń.
Powodzenie życzę ![]() I jeszcze jedno, jeśli kupowałaś w sklepie stacjonarnym, to tam też powinni pomóc. ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.