Wersja do druku

Świeżynek
Witam serdecznie,
Jestem tu pierwszy raz i bardzo się cieszę że znalazłam taką stronę.
Mam pewien dylemat dotyczący 2 sukni ślubnych którą będę teraz szyć i mam nadzieję że szybko zostaną rozwiane moje wątpliwości i pomogą mi w tym koleżanki oraz koledzy po fachu :)

1 Suknia: (zdjęcie nie jest zbyt dobrej jakości ale niestety lepszego nie udało mi się zdobyć)
a) Czy góra suknie pokryta jest tkania tzw siatka a potem na wierzch tej tkaniny naszywane są aplikacje z koronki ?
b) Dół sukienki - wykonany jest z bardzo miękkiego tiulu mam wrażenie że w dotyku przypomina mi to tkaninę typu siatka? Czy dół sukienki można wykonać z takiej tkaniny ? czy lepiej z tiulu typu welonowego ? (Tej tkaniny w tej sukience jest 5 warstw)
c) Czy dół sukienki wykonany jest z koła ? Czy z jakiejś jego części. I ile należy zwiększyć obwód tiulu w pasie aby osiągnąć taki efekt czy wystarczy 2 razy?

Suknia 2 - do tej sukni nasuwają mi się podobne pytania jak do pierwszej sukienki (Suknia ta ma mieć dół wykonany z tiulu nie tak jak na zdjęciu z szyfonu czy też muślinu)
a) Czy góra suknie pokryta jest tkania tzw siatka a potem na wierzch tej tkaniny naszywane są aplikacje z koronki ?
b) Czy dół sukienki wykonany jest z koła ? Czy z jakiejś jego części. I ile należy zwiększyć obwód tiulu w pasie aby osiągnąć taki efekt czy wystarczy 2 razy?

Zapięcie w sukni na guziczki
a) Zakupiłam do takiego zapięcia gotową taśmę z pętelkami - i mam pytanie czym podszyć drugą stronę zapięcia aby to estetycznie wyglądało ?

Fiszbiny
a) Jakie fiszbiny najlepiej zastosować do gorsetu ? Czy fiszbiny metalowe spiralne są lepsze od plastikowych?

Halka
Gdzie można kupić tzw koło typu fiszbin do halki ?

Będę bardzo wdzięczna za rozwianie moich dylematów :)

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Suknia 1 Suknia 2 Zapięcie Sukni Taśma zapięcie
Stara Gwardia
Pierwsza sukienka uszyłabym z koła, promień koła na talie zrobiłabym z 8-10cm większy od talii, z tiulu welonowego. Druga jak dla mnie jest z 3/4 lub połowy, tu na pewno nie ma pełnego koła, wydaje mi się że półtora obwodu starczy.
Góra w obu tiul + naszyta koronka lub koronka + sztukowanki z koronki przy dekolcie( w tej drugiej).
Zapięcie podszyłabym materiałem z którego będzie reszta sukni(spodnia warstwa spódnicy, gorset)
Jeśli suknia będzie zapinana na guziki, plastikowe fiszbiny w zupełności wystarczą. Metalowe stosuje się tam, gdzie modelkę dostosowujemy do ubrania, a nie ubranie do modelki. Wątpię, aby panna młoda chciał być ściśnięta tak, aby mieć problemy z tańcem, siadaniem, lub wręcz oddychaniem.
Nienawidzę kół, ale powinnaś dostać je w większości pasmanterii. Osobiście szyję halki ze sztywnego tiulu i sterczą aż miło :)

http://goraloveszycie.blogspot.com/
Świeżynek
Bardzo dziękuję za poradę i rozwianie moich wątpliwości

Jeżeli chodzi o koło, ja też wolę jak halka jest uszyta bez koła i pewnie 1 sukienka będzie uszyta własnie w taki sposób jak Pani napisała, natomiast druga będzie musiała mieć koło - życzenie Pani Młodej :)

Mistrzyni Krawiectwa
Metalowe fiszbiny spiralne są o niebo lepsze od plastikowych. Wygodniejsze /pracują we wszystkich kierunkach - także na boki - dając swobodę ruchu i nie wrzynając się w ciało/, trwalsze /plastikowe załamują się deformując się trwale, praktycznie bez możliwości usunięcia tej wady/, stanowią znacznie lepszy "fundament" dla gorsetu. Nie wiem skąd ta opinia o ściskaniu ciała i dopasowywaniu go do sukienki... Za ciasna sukienka będzie ściskała, to oczywiste. Z fiszbinami czy bez.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.