Wersja do druku

Świeżynek
Witam, mam problem z suknią ślubną, nigdzie nie moge znaleźć tej wymarzonej ale w głowie mam jej wizje i będę prawdopodobnie szyć u krawcowej.
Może ktoś tutaj będzie mógł mi pomóc: abym mogła dobrze wytłumaczyć to krawcowej.

Suknia marzy mi się zwiewna i z lekkiego materiału. Chciałabym by była to wizualnie najlżejsza suknia pod słońcem.
Wierzchni materiał planuję z dwóch warstw cienkiego szyfonu lub muślinu aby był jak mgiełka, szyty "z dwóch kół".
I teraz zastanawiam się nad spodem, chciałabym by suknia wirowała razem z tym muślinem ale nie była przezroczysta ani zbyt ciężki dół. Większość sukien widzę z grubą satyną i podszewką. Wtedy podnosi się tylko góra a spodni materiał się tak nie poddaje.
Macie jakis pomysł na spodni materiał??
A jak by to wyglądało gdyby pod spodem dać troszkę bardziej kryjącą żorżetę bez podszewki.
Wiem ze to chyba nie profesjonalnie:/
Będę wdzieczna za każdą porade.
Stara Gwardia
Ta suknia ma być taka przylegająca? Czy zależy Ci na odstawaniu? Bez jakiegoś usztywnienia, wielu warstw tiulu taki lekki materiał będzie zwisał blisko Twoich nóg. Susanna (szefowa forum) miała suknię ślubną z muślinu.
Świeżynek
Podłączę się pod temat. Mam zdjęcie sukni ślubnej i zastanawiam się co to za materiał w spódnicy. Czy ktoś może wie? Ja jestem na początku drogi w temacie i niestety zabrakło mi wiedzy ;)

Zdjęcie w linku:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/71/3e/02/713e02ba5a191fa94bd6fa55088bf0a2.jpg

Czy to może być cienki len?

--- Ostatnio edytowane 2016-03-03 14:29:52 przez Meruee ---
Stara Gwardia
Len na pewno nie, za cienkie, to jest aż przeźroczyste, nogę od stołka przez to widać. Mógłby być cieniutki batyst, ale znowu batyst batystowi nierówny. Ciężka sprawa z takimi"co to za materiał". Ogólnie nie jestem ekspertem od zgadywania co to może być. Najczęściej kupuje "na dotyk", idę do sklepu nie wiedząc co mam kupić, ale jaki uzyskać efekt i zaraz wypatrzę na półeczce odpowiednią materię :)

http://goraloveszycie.blogspot.com/
Świeżynek
No właśnie ciężko stwierdzić co to jest konkretnie. W każdym razie na innych zdjęciach bardzo ładnie się to układa. Chciałabym dać do krawcowej, żeby mi taką uszyła, ale boje się, że przy źle dobranym materiale nie będzie takiego efektu.

Może ktoś inny jeszcze jest w stanie rozpoznać materiał?
Administrator
Nie mam pojęcia co to za materiał ale wiedz, że jeśli na wierzchnie warstwy wybierzesz zwiewny materiał to bielizna będzie przebijać i musisz zrobić wszystko aby tak nie było. Niestety. Miałam suknię szytą z muślinu, wizualnie bardzo lekką i zwiewną a tak na prawdę to swoje ważyła. Suknia składała się z 4 warstw:
1. muślin
2. atłas
3. sztywnik (dół)
4. podszewka (dół)
Myślałam że atłas i sztywnik (który nadawał dołowi kształt trapezu) wystarczą aby nic nie prześwitywało ale niestety to było nadal za mało bo jednak suknia opierała się na pupie, przylagała i musiałam jeszcze dokupić podszewkę. Atłas jest ciężki, sztywnik też ale za to w końcu uzyskałam efekt o który mi chodziło :)
Ehh miło powspominać stare czasy :)

* Susanna szyje - mój blog :)

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Aż miło znowu popatrzeć, w krótkiej wersji też wygląda super:)

http://goraloveszycie.blogspot.com/
Świeżynek
No właśnie obawiam się, że efekt będzie taki jak na tych trzech zdjęciach - zwis smętny. Zupełnie mi się to nie podoba. Sukienka z mojego zdjęcia zdaje się mieć sporo warstw, podwinięć, itd. Gdzieś znalazłam bardzo podobną sukienkę do tej mojej i tam było napisane, że dół wykonany jest z cienkiego lnu. Niestety, sierota, nie zapisałam sobie strony, więc nie jestem pewna dokładnego opisu :(

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.