Wersja do druku

Świeżynek
Cześć Wszystkim,
Zakupiłem ostatnio Łucznika LZ3 i mam pewien problem z ustawieniami maszyny. Przy ustawieniach długości ściegu 5mm i szyciu 2 do 3 warstw cienkiej skóry licowej sklejonej ze sobą, maszyna zaczyna samoczynnie zagęszczać mi ścieg przy dość wolnym posuwie. Wklejam fotkę dla zobrazowania problemu. Zastanawiam się gdzie jest przyczyna, nić górna i dolna wydaje mi się dobrze naprężona, nie wiem jak dobrać odpowiedni docisk stopki do skóry, nić 40 Mars. Za wszelką pomoc i wskazówki z góry dzięki. Dodatkowo poszukuję wersji elektronicznej książki autora JÓZEF WILHELM CHRIST Kaletnictwo podręcznik dla ZSZ.
Pozdrawiam

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stały Bywalec
Witaj,
może problem jest w przesuwaniu materiału przez transporter z powodu grubości albo ogólnie z powodu materiału kłopotliwego w szyciu. Ogólnie to wiem, że są stopki do szycia skóry i innych trudnych materiałów- ja takiej nigdy nie używałam, ale można poczytać co toto robi.
Wydaje mi się natomiast, że warto spróbować szyć takie warstwy z użyciem stopki z górnym transportem- wówczas podczas szycia transporter w maszynie przesuwa dolną warstwę materiału (standardowo), a stopka przesuwa górną warstwę. W efekcie przesuw powinien być łatwiejszy i bardziej płynny. W necie są filmiki obrazujące działanie- wklejam przykładowy:

https://m.youtube.com/watch?v=Edd_Du8xKBA

Mam tę stopkę przetestowaną i jest wśród moich kilku ulubionych w 'trudnych' sytuacjach :-)
Z jednym zastrzeżeniem- sama stopka jest dosyć duża, więc przydaje się na płaskich powierzchniach. Nie wiem, czy sprawdzi się przy szyciu samych krawędzi i wybrzuszeń..

--- Ostatnio edytowane 2016-02-10 18:38:13 przez TheTutuOwl ---
Można podkleić płozę stopki taśmą teflonową.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.