Świeżynek
![]() |
|
Cześć Wszystkim,
Zakupiłem ostatnio Łucznika LZ3 i mam pewien problem z ustawieniami maszyny. Przy ustawieniach długości ściegu 5mm i szyciu 2 do 3 warstw cienkiej skóry licowej sklejonej ze sobą, maszyna zaczyna samoczynnie zagęszczać mi ścieg przy dość wolnym posuwie. Wklejam fotkę dla zobrazowania problemu. Zastanawiam się gdzie jest przyczyna, nić górna i dolna wydaje mi się dobrze naprężona, nie wiem jak dobrać odpowiedni docisk stopki do skóry, nić 40 Mars. Za wszelką pomoc i wskazówki z góry dzięki. Dodatkowo poszukuję wersji elektronicznej książki autora JÓZEF WILHELM CHRIST Kaletnictwo podręcznik dla ZSZ. Pozdrawiam |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Witaj,
może problem jest w przesuwaniu materiału przez transporter z powodu grubości albo ogólnie z powodu materiału kłopotliwego w szyciu. Ogólnie to wiem, że są stopki do szycia skóry i innych trudnych materiałów- ja takiej nigdy nie używałam, ale można poczytać co toto robi. Wydaje mi się natomiast, że warto spróbować szyć takie warstwy z użyciem stopki z górnym transportem- wówczas podczas szycia transporter w maszynie przesuwa dolną warstwę materiału (standardowo), a stopka przesuwa górną warstwę. W efekcie przesuw powinien być łatwiejszy i bardziej płynny. W necie są filmiki obrazujące działanie- wklejam przykładowy: https://m.youtube.com/watch?v=Edd_Du8xKBA Mam tę stopkę przetestowaną i jest wśród moich kilku ulubionych w 'trudnych' sytuacjach ![]() Z jednym zastrzeżeniem- sama stopka jest dosyć duża, więc przydaje się na płaskich powierzchniach. Nie wiem, czy sprawdzi się przy szyciu samych krawędzi i wybrzuszeń.. --- Ostatnio edytowane 2016-02-10 18:38:13 przez TheTutuOwl --- ________________________________________________________
tutu |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Można podkleić płozę stopki taśmą teflonową.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.