Wersja do druku

Świeżynek
Mam problem z tą maszyną, jest nowa. Szyłam na niej kilka razy cienkie materiały i było ok. Gdy zabrałam się za grubsze zaczęły się problemy. Nitki nie łąpią się i ścieg w ogóle się nie tworzy. Zmieniam materiał i szyje! Co jest? Pomóżcie, bo mam ochotę wyrzucić ją przez okno :zly:
Stara Gwardia
Może na początek, zanim wyleci przez okno, spróbuj zmienić igłę (na grubszą, lub do dzianin, dżinsu, czy co tam szyjesz w danym momencie). :)
Szyję kodurę w połączeniu z polarem. Wcześniej szyłam tą samą igłą i dawała radę. Nic nie stuka, nie plącze, igła wchodzi do chwytaka na odpowiednią wysokość. Nie wiem...
Mistrzyni Krawiectwa
Podejrzewam lekko przestawiony chwytacz. Wymiana igły na lepiej wspomagającą szycie powinna pomóc. Spróbuj z igłą do dzianin.

Chwytacze mają to do siebie, że się przestawiają - to się dzieje w każdej maszynie, szczególnie po jakichś cięższych dla niej przejściach...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Dziękuję za podpowiedzi, wypróbuję wszystkie :)
Świeżynek
Niestety z igłą nie wypaliło. Okazało się, że była to 110. Wymiana więc nic nie przyniosła, chociaż spróbowałam 100 i trochę ją obniżyłam. Też nic. Na cienkim materiale szew jest idelny, przy grubym w ogóle nie łapie :zly:...
Stara Gwardia
A była to igła do dzianin? Nie tylko chodzi o grubość, ale też o rodzaj igły. Np. te najzwyklejsze TNI, dostępne w każdym sklepie (w niebieskim opakowaniu) igły do dzianin mają kolbę w żółtym kolorze, do dżinsu niebieskie itd.( U różnych producentów mogą być inne.)
No nie wiem, czy igła do dzianin polubi się z cordurą...:mysli:
Obawiam się, że raczej wątpię...

Chyba bym popróbował z naprężeniem górnej nici?
Tak na logikę - cordura jest bardzo zwięzła, ścisło tkana i nitka może w niej grzęznąć, przez co nie ma wystarczającego luzu pod płytką, a przylega płasko do igły. Dlatego chwytacz nie może jej złapać.
Upewnij się jeszcze, czy na pewno igła jest założona dobrą stroną, tzn. czy rowek prowadzący jest po właściwej stronie.

--- Ostatnio edytowane 2016-02-19 23:12:42 przez Zibiasz ---
https://www.facebook.com/Zibiasz
Świeżynek
Była założona igła do dżinsu, ta niebieska (110). Zmieniłam na 100 i ciągle to samo...
Świeżynek
Wyciągnęłam 30- letnią Łuczniczkę i działa :D. A cudo techniki zaniosę do naprawy, może rzeczywiście coś się tam obluzowało czego nie potrafię zdiagnozować..

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.