Świeżynek
![]() |
|
Mam problem z tą maszyną, jest nowa. Szyłam na niej kilka razy cienkie materiały i było ok. Gdy zabrałam się za grubsze zaczęły się problemy. Nitki nie łąpią się i ścieg w ogóle się nie tworzy. Zmieniam materiał i szyje! Co jest? Pomóżcie, bo mam ochotę wyrzucić ją przez okno
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Może na początek, zanim wyleci przez okno, spróbuj zmienić igłę (na grubszą, lub do dzianin, dżinsu, czy co tam szyjesz w danym momencie). ![]() ________________________________________________________
Anielska cierpliwość wymaga diabelskiej siły...Dla niektórych osób trzeba uzbroić się w cierpliwość, wyrozumiałość....ewentualnie dobrą patelnię... |
|
Świeżynek
![]() |
|
Szyję kodurę w połączeniu z polarem. Wcześniej szyłam tą samą igłą i dawała radę. Nic nie stuka, nie plącze, igła wchodzi do chwytaka na odpowiednią wysokość. Nie wiem...
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Podejrzewam lekko przestawiony chwytacz. Wymiana igły na lepiej wspomagającą szycie powinna pomóc. Spróbuj z igłą do dzianin.
Chwytacze mają to do siebie, że się przestawiają - to się dzieje w każdej maszynie, szczególnie po jakichś cięższych dla niej przejściach... Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję za podpowiedzi, wypróbuję wszystkie
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Niestety z igłą nie wypaliło. Okazało się, że była to 110. Wymiana więc nic nie przyniosła, chociaż spróbowałam 100 i trochę ją obniżyłam. Też nic. Na cienkim materiale szew jest idelny, przy grubym w ogóle nie łapie
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A była to igła do dzianin? Nie tylko chodzi o grubość, ale też o rodzaj igły. Np. te najzwyklejsze TNI, dostępne w każdym sklepie (w niebieskim opakowaniu) igły do dzianin mają kolbę w żółtym kolorze, do dżinsu niebieskie itd.( U różnych producentów mogą być inne.) ________________________________________________________
Anielska cierpliwość wymaga diabelskiej siły...Dla niektórych osób trzeba uzbroić się w cierpliwość, wyrozumiałość....ewentualnie dobrą patelnię... |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
No nie wiem, czy igła do dzianin polubi się z cordurą... ![]() Obawiam się, że raczej wątpię... Chyba bym popróbował z naprężeniem górnej nici? Tak na logikę - cordura jest bardzo zwięzła, ścisło tkana i nitka może w niej grzęznąć, przez co nie ma wystarczającego luzu pod płytką, a przylega płasko do igły. Dlatego chwytacz nie może jej złapać. Upewnij się jeszcze, czy na pewno igła jest założona dobrą stroną, tzn. czy rowek prowadzący jest po właściwej stronie. --- Ostatnio edytowane 2016-02-19 23:12:42 przez Zibiasz --- ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Świeżynek
![]() |
|
Była założona igła do dżinsu, ta niebieska (110). Zmieniłam na 100 i ciągle to samo...
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Wyciągnęłam 30- letnią Łuczniczkę i działa
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.