Wersja do druku

Świeżynek
Witam,

Na maszynie szyję od niedawna, dotychczas szyłam na maszynie wyłącznie bawełnę. Teraz chcę uszyć torbę z ortalionu z bawełniana podszewką i właśnie z tym mam związane pytanie.
Czy do szycia ortalionu należy użyć jakiejś specjalnej igły i nici? Szyję cały czas 80, ale to jest śliski materiał i nie wiem jeszcze jak się za to zabrać...
Doradźcie :oczko:

Pozdrawiam
mijami

Edit: Jako, że jeszcze nikt nic nie napisał :) dorzucę jeszcze jedno pytanie. Czy szyjąc torbę z podszewką(podszewka i zew. materiał bawełna) należy wstawić coś pomiędzy oba materiały? Jakąś warstwę?? aby torba nie rozwarstwiała się nieładnie?

--- Ostatnio edytowane 2016-02-29 16:11:30 przez mijami ---
Stały Bywalec
Szyłam torby dwuwarstwowe i nie wkłałam niczego pod podszewkę. Po uszyciu całości górny brzeg wąsko stębnowałam, żeby nie odwijał się, nie rozwarstwiał..
Jeśli coś wkładać między warstwy to albo ocieplinę (żeby torba była miękka) albo jakąś klejonkę, tylko że ona może usztywnić całość- nie wiem czy o taki efekt Ci chodzi..

Co do igły- można zrobić próbę igłą uniwersalną, jeśli będzie problem z szyciem to zmienić. Ortalion jest tkaniną ściśniętą, gęstą, wypróbowałabym igłę do dżerseju, żeby nie poprzecinanać włókien.

--- Ostatnio edytowane 2016-02-29 20:35:00 przez TheTutuOwl ---
Dziękuje za informacje, właśnie o to mi chodzi aby lekko usztywnić torbę. Czyli mogę do tego celu użyć fizeliny, tylko zaprasować ja do bawełny(czyli podszewki)? czy tez zaprasować bawełna-fizelina-ortalion razem?
Stały Bywalec
Jeśli torba ma być lekko sztywna, to zapewne lepiej na zewnątrz (raczej nie ma sensu usztywniać podszewki). Chyba, że chcesz koniecznie zlączyć obie warstwy- można znaleźć klejonkę dwustronną (używam takiej do aplikacji).
Najlepiej zrobić sobie próbkę na małym kawałku i ocenić efekt.
Miałam do czynienia z ortalionem i nici i igły standardowe, nie było problemu, za to miałam przejścia ze stopką, musiałam użyć takiej z rolką i zwiększyć docisk na maksa, ponieważ warstwy raz się ślizgały, raz kleiły do maszyny i stopki, ogólnie niemiłe doświadczenie. Szyłam jedną rzecz z kilku kolorów i każdy zachowywał się pod maszyną inaczej.

http://goraloveszycie.blogspot.com/
Świeżynek
GoraLove Torba uszyta, ale faktycznie problemem jest śliska powierzchnia ortalionu. Musiałam bardzo powoli i starannie szyć, aby wszystko ładnie wyglądało :-) Stopka jeździła jak szalona, ale udało się ja poskromić.

Dziękuje Wszystkim za rady.

A jak jest z kodurą? Też tak trudno się szyje?

Dodatkowo dopiszę jeszcze, że łącznie ortalionu z fizeliną nie wychodzi najlepiej. Ostatecznie z tego zrezygnowałam, może gdyby mieć grubszy ortalion?.

--- Ostatnio edytowane 2016-03-20 13:59:00 przez mijami ---

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.