Wersja do druku

Świeżynek
Witam. Jestem świeżakiem:) Przeszukałam forum i nie znalazłam podobnego problemu, a jednak sprawia on że mam ochotę walnąć tą maszynę w kąt, więc mam nadzieję, że znajdę tu kogoś kto mi pomoże:) Posiadam merrylocka 689 i wydawało mi się, że już załapałam ustawienia naprężenia nici do momentu, w którym nie zaczęłam szyć fragmentu dłuższego niż kilka cm... Ustawienia naprężenia nici chyba mam prawidłowe (przynajmniej porównując wygląd szwu z instrukcją). Zaczynam szyć i po przeszyciu kilku cm wszystko szlag trafia i szew nie wygląda już jak w instrukcji (nitki robią się luźne lub podwijają brzeg materiału), a po kolejnych kilku cm znów jest piękny i tak na przemian... Nie mam pojęcia co robię nie tak. Już nawet zwalniałam jak tylko mogłam żeby równiutko prowadzić materiał, ale to i tak nic nie dało. Jakieś pomysły co robię źle? Czy szew niezależnie od ustawienia nie powinien wyglądać jednakowe na całej długości? Źle lub dobrze, ale jednakowo?
Pogromca spamerów
jak zaczniesz szyc zerknij czy nici ze szpulek nie zahaczaja sie
Świeżynek
Nie bardzo rozumiem o co by się miały zahaczać... Nie zauważyłam, by się plątały. Nawlekłam je raz jeszcze, nawet wymieniłam nici na inne i jest lepiej, ale wciąż nie tak jak powinno być. Co dziwne na innej bawełnie przeszył mi duży fragment i było wszystko pięknie, a przy tej, z której już coś uszyłam i chciałam wykończyć brzeg mi świruje.
Świeżynek
Nie wiem czy to już moje urojenia, ale wydaje mi się również, że jak szyję ciągiem to szew wychodzi łanie, a jak robię przerwę na poprawienie materiału to wtedy się psuje...
Stara Gwardia
Witam.
Bardzo ważną sprawą jest np. gdy szpulka stoi na stojaku równo nie pochyło,gdy górny prowadnik nici jest równo w pionie w osi (na środku )do osi bolca na którym stoi szpulka.
Często nie zwraca się uwagi na takie rzeczy,szpulka stoi byle jak nawleczone w prowadniku na chybił trafił i wtedy zaczynają się cuda ze ściegiem a krawcowa nie wiece co jest grane.
Stara Gwardia
Znaczenie mają też jakość i rodzaj nici. Mój najbardziej lubi takie na dużych szpulkach, ale np. Arenę na małych też wciąga. Jak spróbowałam mu wcisnąć biedronkowe, to strzelił focha :)
Świeżynek
Prowadnik mam ustawiony według instrukcji (wyciągnięty do góry, aż do "kliknięcia"), jest prosto, nici przechodzą przez niego równolegle, nie na chybił-trafił;) Do tego ściegu mam 2 nici na dużych szpulach (basic) i jedną (tą od igły) na małej. Może tu tkwi problem? A jakie nici na dużych szpulach są uważane za dobrej jakości?
Stara Gwardia
Można spróbować firmy Ariadna, grubość 120.

--- Ostatnio edytowane 2016-03-08 12:52:13 przez myszek67 ---

--- Ostatnio edytowane 2016-03-08 16:25:41 przez myszek67 ---

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.