Stały Bywalec
![]() |
|
Ładny debiut fotograficzny zaraz zaliczę..
Postanowiłam, że zamiast zakładać wątek w katalogu 'pochwal się', założę zbiorczy temat w katalogu 'problematyczne'.. w końcu wszystko, co zrobię poważniejszego, wiąże się dla mnie z kłopotami i mnóstwem pytań.. Będę więc tu wrzucać ilustracje moich problemów z uprzejmą prośbą o podpowiedzi ![]() --- Ostatnio edytowane 2016-04-18 10:32:19 przez TheTutuOwl --- ________________________________________________________
tutu |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Na pierwszy ogień idzie piżama z dzianiny bawełnianej, którą da się użytkować oraz pokazać ludzkości w tym sensie, że została doprowadzona do finału (a nie porzucona w czeluściach szafy), rozmiarowo jest ok, wizualnie nie ma jakichś potworności, poza jednym mocnym niedopracowaniem- dekoltem..
Góra piżamy raglanowa (wykrój gotowy z Burdy). Dekolt obszyty ściągaczem zrobionym z tej samej dzianiny, ściągacz z dwóch części (przód i tył), w sumie krótszy od obwodu dekoltu o 2-3 cm. Po to robiłam ściągacz dwuczęściowy, żeby uzyskać trapez szerszy u podstawy.. wymyśliłam, że to się będzie ładnie układać, a wyszło jak na zdjęciu.. W mojej mądrej książce piszą, że długość ściągacza należy skrócić o 1/3 obwodu. Wydaje mi się to dziwne, bo ściągacz na dole bluzy skróciłam o 1/4 obwodu i on trochę marszczy bluzę. Nie chcę takiego efektu przy dekolcie. Co robię nie tak? A może wykrój dekoltu jest nieprawidłowy? Tej piżamy nie będę przerabiać, ale chcę się nauczyć estetycznych dekoltów, bo odkryłam overlocka i moja wyobraźnia płynie w kierunku różnych bluz i t-shirtów.. ________________________________________________________
tutu |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Jeszcze fotki.. miałam jakiś problem z załadowaniem.. ________________________________________________________
tutu |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
po to jest sciagacz, zeby sciagnal ![]() ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Ściągacz jest z dzianiny ściągaczowej? Czy z jerseyu? Jeśli ze ściągaczowej - to możesz go "podrasować" przed wszyciem. Skroić krótszy niż jest obecnie, i mocno rozprasować dolny brzeg złożonego ściągacza. Ten, który będzie wszywany, bez tykania żelazkiem górnej, złożonej części. Powinien ułożyć się na stałe w łuk i wtedy będzie miał mniejsze tendencje do ściągania dekoltu.
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Aniu- dziękuję za info.
Ten jest akurat z jerseyu, ale dobrze że piszesz o takim sciagaczowym, bo zaraz będę ćwiczyć cienką bluzę z takim dekoltem- spróbuję więc ściągacz wymodelować za pomocą żelazka ![]() Czy dobrze myślę, że ściągacz z jerseyu przy dekolcie jest bardziej kłopotliwy w okiełznaniu niż taki prążkowany? Może więc lepiej stosować wykończenie z jerseyu w postaci lamowki? ________________________________________________________
tutu |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Można,
https://www.youtube.com/watch?v=DWeBU1XNZZc można też węższy ściągacz zrobić i zobaczyć jak to wygląda. Można też tak: https://papavero.pl/szycie-jest-proste/714-wykoczenie-dekoltu-w-blluzce-dzianinowej-przewodnik-krok-po-kroku Popróbuj i wybież sposób, który będzie Ci się najbardziej podobał. ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Niteczko, obydwa te wykończenia są wg mnie idealne, obydwa mam zamiar stosować, kiedy tylko wezmę się za t-shirty.. na razie muszę złapać jeszcze trochę techniki na mniej zobowiązujacych uszytkach..
Dziękuję za linki ![]() Widzę, że kluczowy jest kierunek elastyczności dzianiny i że można też kroić plisę wzdłuż.. Widzę też, że chyba trochę źle podeszłam do tego dekoltu w piżamie- zamiast upierać się przy szerokim wykończeniu w postaci ściągacza z jerseyu, trzeba było zrobić mniejszy podkrój szyi, wymodelować raglanem jego szerokość i wykończyć węższą pliską.. czy dobrze kombinuję? Zrobię jeszcze jedną piżamę wg tego szablonu i wprowadzę taką modyfikację.. ________________________________________________________
tutu |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Witajcie,
z serdecznymi pozdrowieniami ode mnie dla Czeremchy (pierwsza fotka- bluza z dekoltem ściągaczowym- patent z rozprasowaniem ściągacza sprawdził się idealnie) oraz dla Niteczki (drugie zdjęcie- piżama z dekoltem wykończonym pliską). Bardzo dziękuję Wam za pomoc! To moje pierwsze ciuchy bez żadnej dużej wtopy- jestem przeszczęśliwa ![]() Oczywiście po ukończeniu rzeczy z tego postu postanowiłam jednak naprawić dekolt w żółtej piżamie, więc niebawem będę ją przerabiać.. Dziewczyny, jeszcze raz wielkie dzięki ![]() --- Ostatnio edytowane 2016-04-18 10:57:06 przez TheTutuOwl --- ________________________________________________________
tutu |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
zdublowanie posta ![]() --- Ostatnio edytowane 2016-04-18 03:57:00 przez TheTutuOwl --- ________________________________________________________
tutu |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.