Wersja do druku

Zaaklimatyzowany
Hej,

Zawracam Wam głowę pierdołami, ale mam problem nie do przejścia... :) Szyję sobie powolutku prostą sukienkę z magazynem "Anna moda na szycie" i na etapie wykańczania dekoltu utknęłam. Mam skrojone 2 plisy przodu i 4 tyłu - czyli po dwa komplety. Na jeden komplet mam wprasowaną flizelinę i tę właśnie mam przyszyć do sukienki jako pierwszą (załączam zdjęcie tej plisy z flizeliną). Zgodnie z pkt 8 instrukcji (załączam), mam ją spiąć prawą stroną do prawej strony sukienki i przyszyć. Jak widzę na rysunkach, szwy boczne plisy pokrywają się ze szwami ramion. No niestety u mnie nie - tak jakby plisa była zbyt krótka do obwodu dekoltu sukienki (załączam kolejne zdjęcie). Mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumie :zawstydzony:
Czy ja to w ogóle dobrze upinam? Czy coś mi umknęło? Zapasy są wliczone w wykrój w przypadku "Anny". Wolałabym nie modyfikować wykończenia dekoltu i nie decydować się na obszycie go lamówką, bo to już umiem, a tego odszycia jakoś nie mogę załapać :(

Pozdrawiam!

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
jak widać, nie da rady, żeby szwy plisy pokryły się ze szwami ramion bez marszczenia materiału dekoltu sukienki
Stara Gwardia
Z tego co widzę to dekolt składa się z dwóch kompletów - jednym odszyciem odszywasz drugie odszycie. Do prawej strony przyszytego odszycia przykładasz prawą stronę drugiego odszycia.
Żeby mieć pewność, wolałabym jeszcze zerknąć do tej Anny, możesz napisać który to numer, może dzisiaj jeszcze mi się uda to zrobić?
Stara Gwardia
I dlatego odszycie musisz odwrócić i przyłożyć do wycięcia w sukience odwrotnie, niż na trzecim zdjęciu.
Stara Gwardia
Raczej plisa + odszycie, a nie dwa odszycia. Jakoś nie mogłam najpierw załapać tej idei.
Odszycia minimalnie się robi krótsze. Poza tym dekolt może naciągnął się przy szyciu/prasowaniu, a na odszyciu trzyma flizelina, więc wymiar został.
Natomiast jeśli to jest plisa, to ma być przyłożona dolnym brzegiem (on jest dłuższy) - tak jak teraz leży, to będzie jako odszycie.
Stara Gwardia
Trochę namotałam z nazewnictwem. Mam ten numer Anny.
Plisę dekoltu (pierwszy komplet ten podklejony) trzeba przyszyć do sukienki. Potem tę przyszytą plisę odszyć drugim kompletem. Jak odwrócisz podklejoną plisę (trzecie zdjęcie - narysowana linia znajdzie się na dole), długości powinny się zgadzać, szwy też.
Stara Gwardia
Ago, masz rację. Przed chwilą starałam się to sprostować, mam nadzieję, że teraz jest prawidłowo.
Administrator
Zerknij na ten tutek, od 10 zdjęcia jest wszywanie odszycia -> KLIK

* Susanna szyje - mój blog :)

Pogromca spamerów
obetnij ten wielki zapas na szwy, moze starczy tego oblozenia
Zaaklimatyzowany
Dzięki Dziewczyny, jesteście wielkie! Zdaje się właśnie, że w tym konkretnym projekcie muszę postąpić zgodnie ze wskazówkami Fides i AgiM - wydaje mi się, że dwie czynności opisane w instrukcji skompilowałam nieświadomie w jedną i stąd cały problem i przykładanie tej plisy na odwrót... :zawstydzony: Dzisiaj wieczorem może uda mi się pokonać tę górę :)
Poza tym dzięki za wszelkie porady, przydadzą mi się na pewno!

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.