Wersja do druku

Świeżynek
Tak więc nadszedł w końcu czas mojego pierwszego pytania :-)

Od pewnego czasu zerkam z zainteresowaniem na bawełnę z wzorem łowickim.
O takim:

Skład i gramatura:
Skład: bawełna 100%
Gramatura: 130-140gr/m2

We wszystkich ofertach jest napisane, że to bawełna na pościel, zasłony itp.
Poradźcie mi proszę czy taka bawełna nada się na spódniczki?

--- Ostatnio edytowane 2016-05-13 11:48:10 przez ezelka ---
Mistrzyni Krawiectwa
To zależy :-) Jak zwykle :-)

Na eleganckie spódniczki - na pewno nie, ale na spódniczki - kręciołki dla małych dziewczynek - to i owszem. Zależy też jeszcze, jak mama i tato tolerują prasowanie...

Zresztą - może to być faktycznie zwykłe, sztywne, byle jak tkane i wykańczane płótno, a może być tkanina tzw. podwójnie gładzona, czyli rewelacyjne wykończona, miękka i mało się mnąca. Bez macania trudno orzec...

Ania

--- Ostatnio edytowane 2016-05-14 17:02:06 przez czeremcha ---

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Zaaklimatyzowany
Hej wydaje mi się że GoraLoveSzycie szyła z tego materiału to może jej zapytaj jak wrażenia:)
Zaaklimatyzowany
Sory pomyliłam sie. To był ten wzór ale na czarnym tle i w wątku folkowy świat krawiectwa Melani i w sumie chyba ostatnio widziałam ten twój materiał i zgadzam się z czeremcha jeśli to ten sam materiał co ja widzialam.
Pozdrawiam
Stara Gwardia
Miałam ten sam problem i też się zastanawiałam czy coś innego można z tego zrobić, bo chyba pościeli w tym wzorze u siebie sobie nie wyobrażam ;)
Nie wiem gdzie szukałaś tej tkaniny ale na allegro mają też dresówki w tym wzorze, a teraz z dresówek robi się wszystko więc na spódniczkę też się pewnie nada :) ale niech to ktoś jeszcze potwierdzi, bo ja się raczej mało znam jeżeli chodzi o dobór materiału :)
Świeżynek
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :-)
To mają byś spódniczki dla dzieci, może jeszcze kamizelki, wolałabym aby materiał był względnie dobry ale niestety nie za bardzo się znam na wyborze dobrych materiałów :-( żeby dotknąć i sprawdzić nie mam za bardzo możliwości bo w moim mieście takiego materiału nie znajdę. Ale dziękuję za radę :-) a co do prasowania to tato absolutnie nie, a ja, od kiedy szyję to przeprosiłam się z żelazkiem bo bez tego ani rusz :-) w rożnych sklepach internetowych jest tyle tkanin bawełnianych o pięknych wzorach i one mnie tak kuszą, ale wszędzie napisane że to na pościel itp. :-(

Trochę się boję szyć z dresówki bo mam zwykłą maszynę i nie wiem czy poradzi sobie z dzianinami, do tej pory szyłam tylko tkaniny.
Zaaklimatyzowany
Ja szyłam dresówke na "zwykłej" maszynie i szło;) zalezy tez jaka dresówka. Jak spódniczki dla dzieci to obstawałabym przy tej bawełnie mimo wszystko i wiem, że dresówka jest teraz na topie w pl ale naprawde, nie dajmy sie zwariować;) jest tyle rodzajów tkanin/dzianin...

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.