Świeżynek
![]() |
|
Witam. Mam od wczoraj starą maszynę Łucznik 466, która bardzo gładko i cicho chodzi. Ścieg prosty jest idealny, ale zygzak, niezależnie od jego grubości czy długości, strasznie przepuszcza, nie wiąże nici pod spodem. Jaka może być przyczyna? Regulowałam napięcie nici górnej i docisk stopki. Problem występuje niezależnie od rodzaju czy grubości materiału. Proszę o pomoc.
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
A z inna igłą próbowałaś?
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Nie
![]() Spróbuję z inną, tylko z jaką? Mam w spadku od mamy jakieś 80, 100 i 110. Obecnie mam założoną 80. Ale czy może mieć na to wpływ grubość igły, czy np. to, że jest skrzywiona? Bo ściegiem prostym szyje idealnie. |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Jak napisałaś o tej 80 to teraz sama nie wiem:/ myślałam ze moze wsadziłaś jakas 110 czy 70 pod nieodpowiedni materiał ale ja sama zwykle 80 (i ballpointami i zwykłymi)i wszystko idzie elegancko. Jeszcze co do igieł to w calej swojej karierze żadnej nie pogięłam, co najwyzej to połamałam ale moze jest to prawdopodobne. Zygzag mi przepuszczał na brotherze ale tylko jak szyłam za szybko
![]() Powodzenia ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Łucznik 466 ma to do siebie że chwytacz względem igły pracuje jednakowo podczas szycia prostego jak też podczas szycia zygzakiem. Więc jak szyje dobrze podczas szycia ściegiem prostym to powinien szyć dobrze podczas szycia zygzakiem. Trzeba sprawdzić czy podczas szycia ściegiem prostym igła znajduje sie w środku otworu płytki ściegowej.Następnie ustawić ścieg zygzak na max. i sprawdzić czy podczas maxymalnego wychylenia igła nie ociera o ściankę otworu w płytce ściegowej ,zarówno w prawym jak i lewym wychyleniu igły.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Ja mam brothera i ostatnio zygzak szwankowal, od dolu zygzak byl od gory nie. Pierwsze co przyszlo mi na mysl, to wyczyscic maszyne i tak zrobilam. Problem zniknal. Moze rozkrec maszyne i wyczysc. U mnie podzialalo.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Spróbuję z czyszczeniem.
Wczoraj sprawdzałam czy igła ociera i okazuje się, że nie. Ale odkryłam, że zygzak robi na grubych materiałach, takich jak sztruks lub taki sztywny garniturowy, a na cienkich nie. W ogóle takiego podszewkowego materiału cieniutkiego, to nawet ściegiem prostym nie chce szyć. Docisk stopki niewiele zmienia. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Więc na prostym ściegu też przepuszcza,w takim razie chyba trzeba prawidłowo zsynchronizować chwytacz z igłą.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Temat dla mnie zamknięty - kupiłam nową maszynę
![]() Dziękuję za rady, może komuś się przydadzą. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.