Stara Gwardia
![]() |
|
Ioana, ostatnio, aż sama się zastanawiam, czy nie przesadzam, radzę każdemu, aby wyczyścił naprężacz górnej nitki. Wyczyść też chwytacz. Nie wiem, czy to pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi. Jeśli w miarę ustawiania naprężenia odnotowałaś poprawę przy użyciu stopki do podwijania, jest nadzieja, że czyszczenie pomoże. Więcej pomysłów nie mam.
Odnosząc się do ostatnio dodanych zdjęć. Szwy nie są złe. Szew wykonany zwykłą stopką - tam zauważyłam, że odrobinę za luźna jest nitka górna, bo na spodzie pojawiają się takie małe punkciki w miejscu wiązania. Przy ściegu prostym - wiązanie powinno następować dokładnie w miejscu przekłucia tkaniny. Idealna harmonia naprężeń nitki dolnej i górnej. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Myszek67: ale jeśli igła by nie trafiała to normalnym sciegiem też by nie wychodziło
Fides: zdj, które wrzuciłam są zbyt dokładne - te dziurki to miejsce po igle, a nie nitka. Spróbuję wyczyścić dokładnie |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Trochę się pogubiłem,maszyna pętelkuje podczas szycia stopką do podwijania a szyje dobrze na stopce do normalnego szycia. Czy maszyna szyje też dobrze na stopce do podwijania ale bez podwijania materiały?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tak, myszku67, szyje w porządku.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Pomyślałem sobie że może ta stopka do podwijania jest wyższa od zwykłej stopki i po zamocowaniu tej stopki talerzyki pozostają rozchylone i nitkaq górna idzie lekko.Ale jeżeli bez podwijania szyje dobrze to trzeba dalej zgadywać .Dużą pomocą byłby filmik.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ciekawa jestem czy będzie lepiej po wyczyszczeniu. I jednocześnie się zastanawiam, a może ten "dzyngiel" jest tu problemem?
--- Ostatnio edytowane 2016-05-24 20:44:21 przez Fides --- --- Ostatnio edytowane 2016-05-24 20:44:45 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
maszyna wróci do mnie za kilka dni - wtedy będę bawić się w czyszczenie.
To co w takim razie z nim zrobić skoro to chyba najważniejsza część w takich stopkach? 😰 |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Trudno jest radzić, kiedy się nie widzi maszyny, ustawień, stopki. Może masz w pobliżu jakąś koleżankę, kogoś, kto się zna na szyciu i mógłby osobiście sprawdzić maszynę. Tak by było najlepiej.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.