Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Dzień dobry, przy szyciu stopką do podwijania materiału pętelkuje się od spodu górna nitka - próbowałam zmieniać napreżenie nitki, docisk stopki - nic nie pomaga. Przy szyciu innymi stopkami nie ma żadnego problemu. Co jest nie tak?
Stara Gwardia
Dzień dobry,
Czy przy szyciu innymi stopkami też przeszywałaś trzy warstwy tkaniny?

--- Ostatnio edytowane 2016-05-19 20:22:29 przez Fides ---
Świeżynek
Spr. i przy trzech i przy czterech warstwach wszystko zszywa się bez problemów.
Stara Gwardia
Proponuję zamontować stopkę do podwijania i użyć jej jak stopki uniwersalnej - sprawdzisz czy dobrze materiał jest transportowany i czy ścieg jest prawidłowy. Jeśli tak będzie, być może powodem problemu jest sposób prowadzenia tkaniny - może unosisz tkaniną przód stopki.

--- Ostatnio edytowane 2016-05-20 17:56:00 przez Fides ---
Świeżynek
Przy normalnym szyciu tą stopką wszystko jest ok. Dopiero jak materiał włożę w tego dzyngla to zaczyna się jazda. Nawet jeśli materiał sam "idzie" tzn. nie trzymam go to dalej to samo. Próbowałam przytrzymać palcem stopkę - też nic.
Stara Gwardia
Jeśli mogłabyś pokazać zdjęcie "jazdy".

Palce są cenne, lepiej trzymać je daleko od igły.
Świeżynek
Oto jak moje "dzieło" wygląda na prawej stronie. Katastrofa

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Dla pełnego obrazu przydałyby się jeszcze zdjęcia udanego przeszycia, o takim wspominałaś wyżej, inną stopką czy stopką do podwijania, wykorzystaną jako stopka uniwersalna - dokładnie na tych ustawieniach i z tymi nitkami - prawa i lewa strona.
I napisz proszę, jak masz ustawione naprężenie górne, czy ostatnio ustawiałaś naprężenie w bębenku?

--- Ostatnio edytowane 2016-05-23 16:03:49 przez Fides ---

--- Ostatnio edytowane 2016-05-23 16:18:12 przez Fides ---

--- Ostatnio edytowane 2016-05-23 18:55:28 przez Fides ---
Świeżynek
Na zdjęciach przeszyte są trzy warstwy materiału. Na tych samych ustawieniach szyłam, naprężenia w bębenku nigdy nie zmieniałam - jak dotąd wszystko się zszywalo jak trzeba. A górną nitkę na 2-3, przy podwijaniu jak naciągnęłam bardziej to szyło ciut lepiej do momentu aż doszłam do max i nitka co 2cm rwała się.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
do podwijania do podwijania zwykła stopka zwykła
Stara Gwardia
Ścieg pętelkuje na prawej stronie materiału ale pętelki są po spodem szytego materiału tzn. źle szyje pod spodem?
Może trzeba sprawdzić czy igła trafia podczas szycia trafia idealnie w sam środek otworu na igłę w stopce,albo czy otwór na igłę w stopce trafia dobrze w otwór w płytce ściegowej.

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.