Świeżynek
![]() |
|
Dzień dobry, przy szyciu stopką do podwijania materiału pętelkuje się od spodu górna nitka - próbowałam zmieniać napreżenie nitki, docisk stopki - nic nie pomaga. Przy szyciu innymi stopkami nie ma żadnego problemu. Co jest nie tak?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dzień dobry,
Czy przy szyciu innymi stopkami też przeszywałaś trzy warstwy tkaniny? --- Ostatnio edytowane 2016-05-19 20:22:29 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Spr. i przy trzech i przy czterech warstwach wszystko zszywa się bez problemów.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Proponuję zamontować stopkę do podwijania i użyć jej jak stopki uniwersalnej - sprawdzisz czy dobrze materiał jest transportowany i czy ścieg jest prawidłowy. Jeśli tak będzie, być może powodem problemu jest sposób prowadzenia tkaniny - może unosisz tkaniną przód stopki.
--- Ostatnio edytowane 2016-05-20 17:56:00 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Przy normalnym szyciu tą stopką wszystko jest ok. Dopiero jak materiał włożę w tego dzyngla to zaczyna się jazda. Nawet jeśli materiał sam "idzie" tzn. nie trzymam go to dalej to samo. Próbowałam przytrzymać palcem stopkę - też nic.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jeśli mogłabyś pokazać zdjęcie "jazdy".
Palce są cenne, lepiej trzymać je daleko od igły. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Oto jak moje "dzieło" wygląda na prawej stronie. Katastrofa
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dla pełnego obrazu przydałyby się jeszcze zdjęcia udanego przeszycia, o takim wspominałaś wyżej, inną stopką czy stopką do podwijania, wykorzystaną jako stopka uniwersalna - dokładnie na tych ustawieniach i z tymi nitkami - prawa i lewa strona.
I napisz proszę, jak masz ustawione naprężenie górne, czy ostatnio ustawiałaś naprężenie w bębenku? --- Ostatnio edytowane 2016-05-23 16:03:49 przez Fides --- --- Ostatnio edytowane 2016-05-23 16:18:12 przez Fides --- --- Ostatnio edytowane 2016-05-23 18:55:28 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Na zdjęciach przeszyte są trzy warstwy materiału. Na tych samych ustawieniach szyłam, naprężenia w bębenku nigdy nie zmieniałam - jak dotąd wszystko się zszywalo jak trzeba. A górną nitkę na 2-3, przy podwijaniu jak naciągnęłam bardziej to szyło ciut lepiej do momentu aż doszłam do max i nitka co 2cm rwała się.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ścieg pętelkuje na prawej stronie materiału ale pętelki są po spodem szytego materiału tzn. źle szyje pod spodem?
Może trzeba sprawdzić czy igła trafia podczas szycia trafia idealnie w sam środek otworu na igłę w stopce,albo czy otwór na igłę w stopce trafia dobrze w otwór w płytce ściegowej. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.