Wersja do druku

Świeżynek
Witam serdecznie,
nie wiem czy to odpowiedni dział wiec z gory przepraszam.

Dość niedawno przegladajac fora samochodowe znalazlem temat w ktorym osoba, która nie miała żadnego wykształcenia w zakresie szycia itp, obszyła siedzenia/kierownice ze skóry. Oczywiście ktoś miał zwyczajnie talent, dużo czasu i cierpliwości.
Wyglądało to naprawdę super !

W zwiazku z tym że bardzo podobaja mi się tego typu prace, chcialbym sprobowac. Czyli kierunek tapicerstwo amatorskie. Mam 15 letnie fajne auto, ze skorzana tapicerką, ktora jest już troche zmęczona.

Chciałbym zacząc od obszycia kierownicy, z tego co sie orientuje jest to dość trudna sztuka.
Wyciąłbym starą skóre i odkleił od kierownicy, i na podstawie starego materiału mogłbym zrobić identyczne wykrawki z nowego materiału.

Nie posiadam maszyny do szycia. I tutaj zaczyna sie problem. Z tego co sie orientuje do skór są maszyny przemysłowe. Ja jednak nie mam zamiaru wydawac dużych kwot na maszyne, ponieważ nie wiem czy sie w tym sprawdze. A zarobkowo tego raczej robic nie bede.

Jaką maszynę kupić ? Uzywaną ? czy jest wogóle taka maszyna która da rade wykonywać prace przy tapicerce skórzanej ? Z tego co sie orientowałem obszywałbym skóra typu nappa.

Czy ktoś jest wstanie mi coś poradzić ?

Pozdrawiam
Arek
Świeżynek
Witaj.
Jeśli na obszywaniu kierownicy chcesz poprzestać, to jesteś w stanie wszystko zrobić ręcznie. Tu jest sensowny link w tym temacie: http://a4-klub.pl/index.php?/topic/216955-jak-obszyc-kierownice-skora/
Ale rozumiem, że ambitnie chcesz spróbować też z resztą tapicerki. Pamiętaj, że skóra skórze nierówna i nawet jeśli wykroisz identyczne fragmenty jak w oryginalnych pokrowcach, to może się mniej lub bardziej rozciągać i układać zupełnie inaczej.
Raczej trudno kupić tanią maszynę, która bez problemu będzie szyć skórę. Ja szyłam na Silvercrest z Lidla, ale była to cienka skóra. Generalnie dało się, ale widać i słychać było, że maszyna się męczy, a kilku warstw nie była w stanie zszyć. Jaką kwotę chciałbyś przeznaczyć na maszynę?
Szycie tapicerki skórzanej stawia wymagania :
- zszywanie mocną nicią kaletniczą grubości 60 i 40
- wykonywanie szwów ozdobnych nicią grubości 20 lub grubszą
- maksymalna długość ściegu nie mniej niż 6 mm
- wolne szycie (silnik wolnoobrotowy lub przekładnia spowalniająca)
- duża siła wkłucia igły.
Powyższe wymagania spełniają specjalistyczne maszyny przemysłowe i żadna oryginalna maszyna domowa. Istnieje możliwość przerobienia maszyny domowej tak, aby spełniała w/w wymagania. Do przeróbek nadają się wyłącznie stare tzw. pancerne maszyny, posiadają silną konstrukcję umożliwiającą skuteczną przeróbkę. Proszę dopytać się w lokalnym warsztacie, czy wykonają przeróbką i na jakiej maszynie. Można również kupić już przerobioną maszynę na Allegro, zajmuje się tym np zakład w Krakowie gdzie na co dzień remontują profesjonalne maszyny do skór, poniżej link do ich aukcji
http://allegro.pl/domowa-maszyna-do-szycia-skory-nic-20-rok-gwar-i6202300443.html
Świeżynek
Serdecznie bardzo dziekuje za odpowiedzi !
Jezeli chodzi o kwotę jaką chciałbym przeznaczyć na maszyne... nie chciałbym sie osmieszać, wiem ze maszyny uzywane kosztuja od 1000 w góre.
Jednak zastanawiałem sie czy w okolicach 500zł da rade coś kupic ? Np taka przerobiona jak w w/w linku z allegro ?

Czy taka maszyna nada sie do wykonania prac przy tapicerce samochodowej ?

Często wracam do słynnego retorycznego pytania..."Czy żeby napić się mleka trzeba kupić krowę" ?
Nie wiem czy Państwo orientują się ile kosztuje obszycie w profesjonalnym warsztacie tapicerskim 2 foteli i kanapy tylnej ? Z tego co ja pamietam w 2015, wołali za fotel chyba 1XXXzł, za całość chyba wiecej jak 3-5 tysiący.

Zastanawia mnie też czy taką maszynę trudno potem odsprzedać ? nie siedzę w tej branży i kompletnie sie nie orientuje.
Bo jezeli byłaby jakaś szansa to mogłbym kupić za 1000-1200 zł.

--- Ostatnio edytowane 2016-05-29 13:14:55 przez Frost12q ---

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.