Świeżynek
![]() |
|
Hej!
W wątku powitalnym już pisałem, że zamierzam przywrócić do życia maszynę do szycia do użytku domowego. Trochę potrenowałem na mamy Singerze 814 i mam zamiar kontynuować naukę rzemiosła już na swoim sprzęcie. Obkupiłem się w starocie i na razie trenuję zmysł techniczny na Singerze 834. Dostałem razem z łucznikiem KL.92, który będzie następnym w kolejności do uruchomienia. Maszynę odkurzyłem porządnie(należało jej się), wyczyściłem co mogłem ze starych smarów. Naprężacz górnej nici cały pordzewiały i praktycznie nie działał w ogóle. Nić jechała po wierzchu naprężacza. Rozkręciłem, przeczyściłem talerzyki, z małym problemem, ale poskładałem z powrotem. No i naprężacz nadal nie chce działać. Pokrętło naprężacza w granicach 1-4 jeszcze spełnia funkcję taką jak powinno. Przy wyższych nastawach talerzyki blokują się na fest. Może ktoś ma wiedzę w temacie maszyn Łucznik/Singer serii 8xx. Pozdrawiam Ziutek |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
W Singerach i Łucznikach klasy 800 nie wystarczy złożyć naprężacza, konieczna jest kilku etapowa dość uciążliwa regulacja. Na odległość może być ciężko doradzać, ale jest to możliwe w przypadku wykonania zdjęć z widocznymi szczegółami naprężacza i mechanizmu naprężacza znajdującego się w pokrywie górnej maszyny. Regulacją objęte są naprężacz, w/w mechanizm naprężacza i mechanizm podnoszenia stopki (po zdjęciu pokrywy przedniej).
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Zdjęcia mechanizmu naprężacza i mechanizmu podnoszenia stopki. Jeśli coś trzeba uszczegółowić to pstryknę dodatkowe.
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Regulację podam w punktach, trochę uproszczoną na warunki domowe, jeżeli będzie niewystarczająca wejdziemy w szczegóły.
1./ Pokrętło wyboru naprężenia ma poruszać się płynnie, bez luzów i zacięć. Regulacja : zdejmujemy górną pokrywę, w osi pokrętła znajduje się wkręt regulacyjny z nakrętką zabezpieczającą (zdjęcie 2). Luzujemy nakrętkę, kręcąc wkrętem ustawiamy prawidłową pracę pokrętła, dokręcamy nakrętkę i montujemy pokrywę na maszynie. 2./ Przy podniesionej stopce musi być zwalniane naprężenie na naprężaczu w każdym zakresie na pokrętle wyboru naprężenia od (0 do 9), a przy opuszczonej stopce zwolnienie naprężenia tylko w położeniu 0 na pokrętle. Regulacja : Zdejmujemy pokrywę przednią, z tyłu na lewo za trzpieniem stopki znajduje się pionowo pręt, na dole ma założony pierścień, jest przytwierdzony do pręta wkrętem. Luzujemy wkręt, przesuwamy po pręcie pierścień i dokręcamy wkręt - czynność powtarzany do czasu uzyskania prawidłowego zwalniania naprężania j/w, przykręcamy pokrywę przednią. Naprężenia na pręcie mogą zmusić do kilkukrotnego odkręcania i przykręcania pokrywy górnej. 3./ Zdejmujemy pokrywę górną, pokrętło ustawiamy na 9, w tym położeniu muszą być idealnie równolegle względem siebie dwie podłużne blaszki/prowadniki ściskane z obu stron 2 wkrętami regulacyjnymi (zdjęcie 2). Regulacja : pokrętło w pozycji 9 zasłania blaszki, dlatego odkręcamy 2 wkręty mocujące mechanizm do pokrywy, odwracamy mechanizm i sprawdzamy równoległość blaszek. Równoległość blaszek ustawiamy jednym z w/w wkrętów regulacyjnych, tym krótszym bez sprężynki. Przykręcamy mechanizm do pokrywy, a tą do maszyny. Ciąg dalszy po kawie. --- Ostatnio edytowane 2016-09-07 19:23:33 przez bogdan --- |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
c.d. regulacji
4./ Ważnym parametrem jest naprężenie wstępne. Regulacja : Stopka podniesiona do góry, pokrętło naprężacza ustawione na 0, odkręcamy zewnętrzną nakrętkę na naprężaczu aby zdjęć plastykową osłonkę. Odchylamy wyprofilowaną blaszkę prowadnika nici, za nią znajduje się nakrętka regulacyjna. Kręcimy nakrętką regulacyjną tak aby uzyskać odległość 1,5 mm pomiędzy najgrubszą częścią nakrętki, a krawędziami zewnętrznego talerzyka. Skręcamy naprężacz w odwrotnej kolejności. 5./ Na tym etapie, jeżeli była konieczność wykonania regulacji z w/w punktów, to istnieje możliwość poprawnego działania naprężacza, sprawdzamy to. Jeżeli naprężenia nici nie są poprawne to przystępujemy do regulacji naprężenia. Regulacja : wkręt regulacyjny naprężania nici jest widoczny na 2 zdjęciu, to ten dłuższy ze sprężynką, regulację przeprowadzamy przy ustawieniu pokrętła na wartość pomiędzy 4 a 5, luzujemy nakrętkę zabezpieczającą kręcimy wkrętem i dokręcamy nakrętkę zabezpieczającą. Poprawna regulacja wymaga doświadczenia, wyczucia lub narzędzi pomiarowych lub prób i błędów. Jako punkt odniesienia podam dane serwisowe : Pokrętło ustawione na 4,5 przewlekamy nić przez naprężacz, kierujemy nić w dół zaczepiamy ją o prowadnik, kierujemy w górę i dokonujemy pomiaru. Podciągając nić z jednostajną prędkością na odcinku 30 cm w czasie 10 sekund przykładana siła ma wynosić pomiędzy 140 a 180 gram. Jak podałem można zastosować metodę prób i błędów, można też zastosować np. elektroniczną wagę wędkarską i podciągając nić obserwować wskazania na wyświetlaczu. Zastosowanie się do powyższych punktów koniecznie w podanej kolejności, przeważnie kończy regulację, ale czasami trafi się wredna maszyna wymagająca bardziej szczegółowej regulacji lub improwizacji, jak tak się stanie będziemy drążyć temat. --- Ostatnio edytowane 2016-09-07 21:12:55 przez bogdan --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Bogdan, stokrotne dziękuję za wyczerpujące opisy. Jutro zdam relację z moich poczynań. Roboty z taką pierdołką co nie miara, ale rozumiem wagę prawidłowego działania naprężacza, więc postaram się przyłożyć.
[EDYCJA] Naprężacz ustawiony. Jestem pod wielkim wrażeniem wiedzy. Bogdan, skąd dokładne dane dotyczące naciągu nici w konkretnych nastawach ? Praktyka czy jakieś tajemne księgi? W moim przypadku problemem okazało się brak równoległości dwóch prowadników, o których piszesz w pkt.3. Całkowicie pominąłem pkt. 2. ponieważ synchronizacja mechanizmu podnoszenia stopki z mechanizmem naprężacza wydawała mi się prawidłowa. Przez nieprawidłowe ustawienie tych dwóch prowadników naprężacz na wysokich nastawach 7,8,9 praktycznie blokował talerzyki naprężacza. Praktycznie po regulacji wg. pkt.3. naprężacz w miarę poprawnie działał. Drobne korekty wg. dalszych punktów i voilà. Widać, że w mechanizmie grzebał ktoś kto nie bardzo wiedział co dokładnie robi. Jeszcze raz dziękuję. Przy maszynie trochę jeszcze pracy bo i paski do wymiany (całe, ale popękane ze starości więc wymienić trzeba) i koła zębate też wymieniam, bo duże koło walcowe widać, że pęknięte a resztę przy okazji również warto wymienić. Przyjadą części to odezwę się w sprawie nastaw i synchronizacji po wymianie kół zębatych. --- Ostatnio edytowane 2016-09-08 10:03:34 przez Mr_Ziutas --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Jak wymienić pasek środkowy w tej maszynie ? Stary jest cały spękany i przy okazji wymiany kół zębatych chciałbym go też wymienić, by zaraz nie rozkręcać maszyny drugi raz.
Pozdrawiam Ziutek [EDYCJA] Działam we własnym zakresie. Wałek rozmontowany i pasek ściągnięty. Czekam tylko na nowy bo przesyłka się opóźnia. Równolegle działam przy Łuczniku. Maszyna przeczyszczona. Czeka na porządne smarowanie. Musiałem rozebrać wałek główny, bo w tulejkach na wałku zaschło stare smarowidło i silnik nie miał siły pociągnąć maszyny. Wyregulowałem też po całej operacji, ale na razie nie mam jak sprawdzić szycia. Brakuje mi szpulki do łucznika. Te z nowszych maszyn plastikowe nie pasują. Mam tylko dylemat z paskiem w tej maszynie. Czy da się go zastąpić czymś współczesnym. Oryginalnie jest pasek parciany z zaciskanymi podwójnymi metalowymi obrączkami co 10 mm. --- Ostatnio edytowane 2016-09-22 13:10:35 przez Mr_Ziutas --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.