Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Witam :)
od niedawna jestem posiadaczką overlocka firmy brother. do tej pory wszystko się udawało, ale ostatnio mam problem - przepuszczanie ściegu. Szyje materiały typu dresówka i problem pojawia się przy przeszyciu trochę grubszej warstwy, np szwu, czy przy wszywaniu wstążki satynowej. jak naprężenie nitki lewej igły jest ustawione na 3,4, to zszywa, ale na prawej stronie jest widoczna nitka (a tak raczej nie powinno być).
po ustawieniu większego naprężenia nitka nie chwyta i przepuszcza ścieg. przy szyciu dwóch warstw materiału ścieg jest w porządku. próbowałam już różnych kombinacji naprężeń i nie potrafię sobie z tym poradzić. proszę o pomoc bo już wymiękam
mam nadzieję, że w miarę jasno opisałam swój problem. dodam, że jestem samoukiem i nie znam się za bardzo na wyszukanej terminologii krawieckiej.
help!!!
Mistrzyni Krawiectwa
Nie mam takich problemów - bo zszywam maszyną, a owerlok służy mi tylko do obrzucania. Z grubymi warstwami radzą sobie bez problemu chyba tylko owerloki przemysłowe.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Też nie miewam takich problemów, bo mój ower leci po wszystkim jak burza, ale kiedyś miałam nieprzyjemność z inną maszynerią która też się buntowała.

Mówisz ze kombinowałaś z naprężeniami, ale skokowo 3-4-5, czy tak o stopień obrotu 3-3,1-3,2-3,3-...?
Którą nitkę ci zrywa, zawsze tą od igły?
Spróbuj innych nici, igieł, i tych grubszych i cieńszych.
Masz regulację noża? spróbuj go odsunąć lub przysunąć(zmienić szerokość ściegu), czasem nawet takie rzeczy mają wpływ na efekty szycia.

Ja na zgrubieniach zmniejszam docisk, wtedy stopka płynnie przez nie przechodzi.

http://goraloveszycie.blogspot.com/
Zaaklimatyzowany
I jak udało Ci się coś ustalić z tym overem? Ja mam również Brothera i chwalę go sobie bardzo. Nitki zrywał mi tylko przy kiepskich niciach - najlepiej nadają się te na dużych szpulach, ja mam Harda, ale dobrze też sobie radzi z małymi Ariadny 120. Co do naprężenia to dla dresówki dla igieł mam tak 4-5 w zależności od grubości (nawet tak bliżej 5). Czy tylko przy jednej igle Ci zrywa? Rozumieniem że przy szyciu 4 nitkami? A próbowałaś nawlec nitki jeszcze raz?
Świeżynek
Niestety nic się nie zmieniło :( Co prawda ostatnio trochę mniej szyłam i nie miałam czasu się bawić z tymi naprężeniami i regulacją.Nici nie zrywa, ale tak jakby przepuszcza jedną nitkę przy grubszej warstwie.Szyję 4ro nitkowym overlockiem brother 1034 d. Używam nici polimex hard, igieł do tkanin elastycznych. Zastosowałam się do zaleceń producenta z ustawieniami i problem nadal jest. Póki co, zmniejszam naprężenie jedej nitki (od lewej igły)jak szyje grubszą warstwę i powiedzmy że jest Ok. ścieg jest luźniejszy i trochę widać nitkę na prawej stronie. Nie jest to satysfakcjonujące, ale na prawdę już nie wiem co robić.
Stara Gwardia
Mój brother również rwał nici,nie pasowały mu z Amandy, z Nitpolu jest ok. Dziwna sprawa bo zrywała się nitka lewej igły, inne nie. Teraz szyłam średniej grubości dresówkę igłami uniwersalnymi, nici Nitpol i nie było problemu z regulacją
Zaaklimatyzowany
missD Pozostaje Ci jeszcze zadzwonić do serwisu i zapytać się w czym rzecz. Ja mam taką samą maszynę, nici też głównie te same, igły Organ - różne rodzaje i wszystkie są ok. Maszynę tak co miesiąc oliwię i bardzo często przeczyszczam sprężonym powietrzem - działa bez zarzutu. Jedynie dłuższą chwilę poświęcam na ustawienie naprężania przy mereżce albo 3 nitkowym ściegu obrębiającego przy cienkich pojedynczych materiałach. Ale ostatnio wzięłam się na sposób i robię zdjęcia ustawień jak uda mi się osiągnąć idealny ścieg i kolejnym razem ustawiam tak samo z drobnymi modyfikacjami :)
A gdzie kupowałaś tego overa? stacjonarnie w sklepie? jak tak to mogłabyś się udać z nim do sprzedawcy żeby zobaczył co i jak. Jak tak miałam na początku - blaszka przy języczku (nie wiem jak to się fachowo nazywa ;)) tam gdzie się nitki nawijają była źle wygięta i nie schodziły na materiał tylko robił się supeł, sprzedawca naprawił i jest teraz ok.
Stara Gwardia
To sprężone powietrze to takie jak do klawiatur? W jaki sposób się to robi?
Zaaklimatyzowany
To sprężone powietrze to takie jak do klawiatur? W jaki sposób się to robi?

Tak. Zakłada się rurkę na tą butelkę i naciska kierując na "bebechy" maszyny :) oczywiście trzeba otworzyć tą klapkę. Drobne Ścinki materiału często zamiast do pojemnika (ja dokupiłam do overa pojemnik na ścinki) wchodzą do środka maszyny i sprężone powietrze ładnie to oczyszcza, potem jeszcze odkurzacz i maszyna czyściutka :)
Stara Gwardia
Dziękuję. Zakupię bo jednak sam odkurzacz to za mało

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.