Wersja do druku

Świeżynek
Dzień dobry
Czy wie ktoś może jak uszyć tę o to firankę ?

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
firana-v-ka
Administrator
To wygląda trochę jak panel tylko z dwóch kawałków firany, na których robi się zakładki i układa po skosie. Górę przyszywa się do górnej "listwy" z materiału a do dołu doszywa się drugiego kawałka tkaniny. W sumie nie takie trudne tylko zakładki trzeba zrobić równo i równo zaprasować.

* Susanna szyje - mój blog :)

Świeżynek
Akurat w tym modelu zakładki nie są zaprasowane(foto). Problem polega na tym że nie wiadomo jak ten skos wyznaczyć ile fałd ułożyć na jaką szerokość góry i czy na dole ma być równo dół z zakładkami czy mały odstęp,(2foto). Gdy skos jest zły firana się skręca.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stały Bywalec
Wydaje mi się ,że do fałd (zakładek) trzeba użyć odpowiedniej taśmy marszczącej.
Poprawcie mnie jeśli źle myślę ale ja zrobiłabym tak:
wymagana długość firany +15% (dodatek na skos) , złożyć w trójkąt i przyszyć taśmę marszczącą, następne złożenie tak samo i następne i następne oczywiście góra i dół.
Skosy powinny mieć wtedy odpowiednie złożenie żeby nie skręcać się .
Ekspertką w szyciu firan nie jestem (szyłam tylko dla siebie) ale spróbowałabym zrobić to z taśmą 1:3 lub 1:4 ładnie wychodzą zmarszczenia .
Świeżynek
Dowiedziałem się , że można to wyliczyć z twierdzenia Pitagorasa.
Stały Bywalec
Ha,ha no właśnie trójkąt:papa2:
Świeżynek
Tylko jak? :D

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.