Świeżynek
![]() |
|
Dzień dobry
Czy wie ktoś może jak uszyć tę o to firankę ? |
|
Administrator
![]() |
|
To wygląda trochę jak panel tylko z dwóch kawałków firany, na których robi się zakładki i układa po skosie. Górę przyszywa się do górnej "listwy" z materiału a do dołu doszywa się drugiego kawałka tkaniny. W sumie nie takie trudne tylko zakładki trzeba zrobić równo i równo zaprasować. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Akurat w tym modelu zakładki nie są zaprasowane(foto). Problem polega na tym że nie wiadomo jak ten skos wyznaczyć ile fałd ułożyć na jaką szerokość góry i czy na dole ma być równo dół z zakładkami czy mały odstęp,(2foto). Gdy skos jest zły firana się skręca.
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Wydaje mi się ,że do fałd (zakładek) trzeba użyć odpowiedniej taśmy marszczącej.
Poprawcie mnie jeśli źle myślę ale ja zrobiłabym tak: wymagana długość firany +15% (dodatek na skos) , złożyć w trójkąt i przyszyć taśmę marszczącą, następne złożenie tak samo i następne i następne oczywiście góra i dół. Skosy powinny mieć wtedy odpowiednie złożenie żeby nie skręcać się . Ekspertką w szyciu firan nie jestem (szyłam tylko dla siebie) ale spróbowałabym zrobić to z taśmą 1:3 lub 1:4 ładnie wychodzą zmarszczenia . |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dowiedziałem się , że można to wyliczyć z twierdzenia Pitagorasa.
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Ha,ha no właśnie trójkąt
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Tylko jak?