Wersja do druku

Świeżynek
Dobry,
Mam problem. Dopiero zaczynam stawiać kroki w konstrukcji. Udało mi się w bólach "urodzić" bluzkę podstawową. Teraz chciałabym z niej zrobić bluzkę kimonową. Pacha obniżona o 3-4 cm.
Znalazłam https://papavero.pl/article?id=1114 , jednak nie mam pojęcia jak sprawić żeby długość krawędzi pod pachami była taka sama, bo raczej powinna być, czy nie? Próbowałam odmierzać linijką elastyczną łuki, ale nie wiem za bardzo które odcinki mają się ze sobą pokrywać, a które już mogą być inną krzywą.
Będę wdzięczna za każdą poradę.
Pozdrawiam
Stara Gwardia
Witaj :)myślę że długość boków przodu i tyłu bluzki musi się pokrywać, te długości rękawów i łuków pogłębienia pachy wraz z bokami bluzki powinny mieć taką sama długość w przodzie jak i w tyle ( bo po wycięciu z materiału będziesz prawdopodobnie zszywać je razem jednym szwem przelecisz rękaw i boki). Na stronie papavero proponowane są 3 możliwości pogłębienia bluzki pod pachami, druga możliwość pogłębienia oznaczona na zielono zaczyna się w tym samym miejscu czyli na linii tali w przodzie i tyle,czyli te długości wyznaczyć można by było od dołu bluzki tak żeby boki przodu i tyłu były takie same później można by było wyznaczyć podobnie długość rękawów również od dołu czyli od strony ręki ustalić sobie długość rękawa prostego ( do momentu pogłębiania pachy)i odmierzyć tak samo w przodzie i tyle a póżniej od wyznaczonych punktów na boku przodu do rękawa poprowadzić łuk to samo zrobić w tyle a w ramach kontroli po wycięciu formy trzeba przyłożyć przód z tyłem i sprawdzić czy całość przodu i tyłu się ze sobą zgadza.

szczerze mówiąc pierwszy raz widzę sposób konstruowania kimono bez użycia konstrukcji rękawa, ten sposób wygląda na prostszy napisz póżniej czy ci wyszła ta bluzeczka i czy wygodnie sie nosi :)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.