Wersja do druku

Świeżynek
Witam.

Dawno mnie nie było.
Od kilku już lat leży sobie w czeluściach ojej szafy kilka materiałów z którymi nie bardzo wiem co zrobić.Zajmują sporo miejsca a ja ciągle nie mam pomysłu.Mam pytanie do bardziej "oświeconych" ode mnie.
Czy coś się jeszcze szyje ze sztruksu?Ja szczerze mówiąc nie widziałam nic w sklepach.
Mam dwa spore kawałki ( 2 i 3m) drobnoprążkowanego sztruksu, nieelastycznego, oraz 2m materiału coś jakby zamsz z króciótkim meszkiem ale splot idzie po skosie.Tkanina jest mięsista lecz raczej z tych "lejących", rozciąga się w małym stopniu( na zdjęciu ułożona w środku).
Uważam,że kolory ładne i na czasie tylko zupełnie nie wiem co można z tego uszyć.
Może jakieś sugestie?

Wioletta

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Ja też mam w szafie kilka metrów takiego sztruksu, a materiał zamszopodobny to może być dewetyna, imitacja zamszu. Z obu tkanin szyto spodnie, spódnice, kurtki i płaszcze.
Mistrzyni Krawiectwa
Z zamszopodobnego spokojnie możesz uszyć płaszczyk albo kurteczkę. Tutaj masz nawet coś w rodzaju podpowiedzi, powiedzmy inspiracji. http://sklep.textilmar.pl/tkanina-florencja-c-460.html
A sztruks powoli wraca do łask:
https://www.zalando.pl/odziez-damska/?upper_material=sztruks

--- Ostatnio edytowane 2016-10-11 18:47:20 przez Agniecha ---
Bardzo dziękuję.

Ta kurteczka jest świetna i jak przyjrzałam się bliżej to rzeczywiście materiał przypomina ten mój zamszopodobny.
Oczywiście ,że kiedyś sama miałam sztruksowe spodnie, kurtkę a nawet płaszcz, bo sztruks był bardzo modny.
Myślałam,że jeszcze długo nie wróci do łask , a tu proszę, na zalando są sztruksowe ciuchy.
Dzięki Agniecha.Chyba uszyję krótki płaszczyk.Jak uszyję to się pochwalę.Postaram się aby nie była to obietnica bez pokrycia

Dzięki raz jeszcze

Wioletta
Zaaklimatyzowany
Szczerze mówiąc nigdy nie mogłam się przekonać do sztruksu. Najbardziej podobał mi sie jako obicie kanapy i poduszki :) ale byłam dzisiaj na mieście dużo sklepów ma spódnice sztruksowe z dużymi guzikami z przodu wiec moze faktycznie wraca do łask:)
Stara Gwardia
oj ja mam wspaniałe sztruksowe wspomnienia :)Jeszcze jako młoda dziewczyna uszyłam sobie kostium sztruksowy bordowy, materiał wtedy do nabycia był tylko w peweksie, ale warto było :D nosiłam go kilka lat a gdy po latach do szafy zaglądnęła córka też był kilka lat w obiegu :rotfl: Teraz wisi w szafie i czeka aż ktoś tego cudownego klasyka wyciągnie znowu z szafy :)

Trzeba przyznać że wart był ceny bo materiał dalej jest nie wytarty :)
Stara Gwardia
Możesz uszyć kurtkę np. z dwóch kolorów sztruksu. Możesz dokupić kawałek wełny i połączyć ze sztruksem. Jeśli nie widzisz się chodzącej w sztruksie, to możesz uszyć torby.
Ja sztruks lubię, ale pamiętam z dzieciństwa, że spodnie ze sztruksu szybko się wypychały i wycierały.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.