Świeżynek
|
|
Witam.
Dawno mnie nie było. Od kilku już lat leży sobie w czeluściach ojej szafy kilka materiałów z którymi nie bardzo wiem co zrobić.Zajmują sporo miejsca a ja ciągle nie mam pomysłu.Mam pytanie do bardziej "oświeconych" ode mnie. Czy coś się jeszcze szyje ze sztruksu?Ja szczerze mówiąc nie widziałam nic w sklepach. Mam dwa spore kawałki ( 2 i 3m) drobnoprążkowanego sztruksu, nieelastycznego, oraz 2m materiału coś jakby zamsz z króciótkim meszkiem ale splot idzie po skosie.Tkanina jest mięsista lecz raczej z tych "lejących", rozciąga się w małym stopniu( na zdjęciu ułożona w środku). Uważam,że kolory ładne i na czasie tylko zupełnie nie wiem co można z tego uszyć. Może jakieś sugestie? Wioletta |
|
Stara Gwardia
|
|
Ja też mam w szafie kilka metrów takiego sztruksu, a materiał zamszopodobny to może być dewetyna, imitacja zamszu. Z obu tkanin szyto spodnie, spódnice, kurtki i płaszcze.
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
|
|
Z zamszopodobnego spokojnie możesz uszyć płaszczyk albo kurteczkę. Tutaj masz nawet coś w rodzaju podpowiedzi, powiedzmy inspiracji. http://sklep.textilmar.pl/tkanina-florencja-c-460.html
A sztruks powoli wraca do łask: https://www.zalando.pl/odziez-damska/?upper_material=sztruks --- Ostatnio edytowane 2016-10-11 18:47:20 przez Agniecha --- ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Świeżynek
|
|
Bardzo dziękuję.
Ta kurteczka jest świetna i jak przyjrzałam się bliżej to rzeczywiście materiał przypomina ten mój zamszopodobny. Oczywiście ,że kiedyś sama miałam sztruksowe spodnie, kurtkę a nawet płaszcz, bo sztruks był bardzo modny. Myślałam,że jeszcze długo nie wróci do łask , a tu proszę, na zalando są sztruksowe ciuchy. Dzięki Agniecha.Chyba uszyję krótki płaszczyk.Jak uszyję to się pochwalę.Postaram się aby nie była to obietnica bez pokrycia Dzięki raz jeszcze Wioletta |
|
Zaaklimatyzowany
|
|
Szczerze mówiąc nigdy nie mogłam się przekonać do sztruksu. Najbardziej podobał mi sie jako obicie kanapy i poduszki ale byłam dzisiaj na mieście dużo sklepów ma spódnice sztruksowe z dużymi guzikami z przodu wiec moze faktycznie wraca do łask
|
|
Stara Gwardia
|
|
oj ja mam wspaniałe sztruksowe wspomnienia Jeszcze jako młoda dziewczyna uszyłam sobie kostium sztruksowy bordowy, materiał wtedy do nabycia był tylko w peweksie, ale warto było nosiłam go kilka lat a gdy po latach do szafy zaglądnęła córka też był kilka lat w obiegu Teraz wisi w szafie i czeka aż ktoś tego cudownego klasyka wyciągnie znowu z szafy
Trzeba przyznać że wart był ceny bo materiał dalej jest nie wytarty |
|
Stara Gwardia
|
|
Możesz uszyć kurtkę np. z dwóch kolorów sztruksu. Możesz dokupić kawałek wełny i połączyć ze sztruksem. Jeśli nie widzisz się chodzącej w sztruksie, to możesz uszyć torby.
Ja sztruks lubię, ale pamiętam z dzieciństwa, że spodnie ze sztruksu szybko się wypychały i wycierały. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.