Wersja do druku

Stara Gwardia
Kto z Was szył albę komunijną? do komunii mam jeszcze 7 miesięcy szyję albę dla córki i zastanawiam się jaki luz zastosować w obwodzie klatki piersiowej? myślałam o 12cm luzu ( to luz stosowany w płaszczach dziecięcych)
co Wy na to, wystarczy ? koleżanka pożyczyła mi albę na wzór ale ta alba jest strasznie szeroka w obwodzie ma aż 110cm nie wiem czy odkupiła od bardziej krągłego dziecka czy też w albach stosuje się większe luzy -
Administrator
Pisz do Trinny - ona się specjalizuje w albach :)

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Dzięki za podpowiedz :)
Stara Gwardia
Z doświadczenia (nie szyłam alby, ale syn w niej występował swego czasu).
Załóż luz, który pozwoli (w niesprzyjającej pogodzie) ubrać pod albę coś więcej niż koszulkę na ramiączkach (jako bielizna). Zwłaszcza jeśli kościół jest stary, to będzie w nim chłodno....
U nas na komunii (połowa maja) było 12 stopni i pod albami chłopcy mieli nawet cienkie polary ubrane, my 2 bluzki z długim rękawem (dziewczynki mają o tyle lepiej, że ubiorą sweterek czy narzutkę - o ile alby to zakładają i w zależności jak alba jest strojna)
Stara Gwardia
piekara3 cenna uwaga, dzięki :) 12 cm to luz planowany standardowo na płaszczyk więc bluzka się zmieści pod spodem ewentualnie biały sweterek a na wierzch zrobię pelerynkę, ale po namyśle zwiększę troszkę ten luz bo to jeszcze 7 m-c czekania. :)
Stara Gwardia
U nas pomiary były w listopadzie, ale spodnie dla chłopców dopasowywano w kwietniu (długość nogawek). I jakie było zaskoczenie jak kilku chłopców miało w kwietni skrojone spodnie i sięgały na kostkę :) i była jedna sytuacja, że dziewczynce alba była do połowy łydki tak ją wyciągnęło - no i szycie dołu alby na nowo....
Ja na Twoim miejscu zrobiłabym teraz o rozmiar większy próbny model, a w kwietniu go dopasować i uszyć już pasujący pod córkę....
Administrator
U nas pomiary były w listopadzie, ale spodnie dla chłopców dopasowywano w kwietniu (długość nogawek). I jakie było zaskoczenie jak kilku chłopców miało w kwietni skrojone spodnie i sięgały na kostkę :) i była jedna sytuacja, że dziewczynce alba była do połowy łydki tak ją wyciągnęło - no i szycie dołu alby na nowo....
Ja na Twoim miejscu zrobiłabym teraz o rozmiar większy próbny model, a w kwietniu go dopasować i uszyć już pasujący pod córkę....
Kurcze nie rozumiem tego przecież to kilka miesięcy do przodu! Często dzieciaki rosną skokowo i potrafi ich wybić w ciągu bardzo krótkiego czasu.
U chrześniaka na komunię spodnie były szyte niemal na bieżąco a zapas na podwiniecie nogawek wynosił chyba coś z 15 cm :D tyle w każdym razie odcięłam jak mu dopasowywałam spodnie przed samą Komunią a Dominik jest bardzo wysoki.

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
U nas było dopasowywanie na miesiąc przed (ale miarę brali już 8 mcy wcześniej), ale mimo zapasu 10 cm, to niektórzy wyskoczyli z tego zapasu:) Na szczęście mój tak z przyrostem nie szaleje:)
Stara Gwardia
No ładnie:):):):)no to się panie krawcowe pewnie zdziwiły że aż tak dzieciaki powyrastały w kilka miesięcy, ale musiało być zabawnie :):):):) ze wzrostem u dzieci to słyszałam że tak może być tylko obwody aż tak się nie zmieniają. Ja założyłam że na wzrost dziecka zostawię 20cm plus 8 na podwiniecie i właśnie w kwietniu wykończę i dopasuję do wzrostu. Z albami o tyle jest dobrze że robi się do nich rękaw koszulowy i wszywa się najpierw główkę przy otwartych brzegach rękawa i boków alby a potem razem się łączy te boki i rękaw wiec jak by była za szeroka to jednym ciachnięciem można zwężać. Ale pomysł z wersja próbną jest dobry chyba wykorzystam - prześcieradło lub flizelinę :)

Stara Gwardia
Myślę że jak firma ma dużo zamówień na alby bo z całej okolicy zamawiają w tym samym miejscu to muszą szybciej zabrać się za pomiary i prace bo się nie wyrobią do maja dlatego na bieżąco nie zawsze się da. Ja chciałam wcześniej sobie przygotować bo odpowiedni materiał mam, wiec szkoda mi wydawać 100 zł na zamówienie alby jak mogę ją mieć za cenę kosztu zdobień i zamka;) tylko boję się że bliżej komunii nie będę mieć czasu na szycie dlatego powolutku już się przymierzam do tego.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.