Świeżynek
![]() |
|
Wygrzebałam stara maszynę Minerwa. Niestety nie wiem jak tu nawlec nici coś tam pokąpinowałam i szyję. Ale ewidentnie od spodu są luzy.. nie mam pojęcia jak to usunąć. Bardzo chce szyć na tej maszynie bo jest mega cicha i mogę szyć po nocach...
|
|
Stara Gwardia
|
|
Ewidentnie źle nawleczona . nitka musi przechodzić nad sprężynką przy naprężaczu i haczyć o nią . A poza tym na być prowadzona prosto od góry do naprężacza bez tego ruchomego oczka. Dopiero potem prowadzimy nitkę do oczka i dalej tak jak zrobiłaś.
--- Ostatnio edytowane 2016-11-18 13:42:07 przez mamamarta --- --- Ostatnio edytowane 2016-11-18 13:43:13 przez mamamarta --- --- Ostatnio edytowane 2016-11-18 13:44:44 przez mamamarta --- ________________________________________________________
Mowa szczera trwa wiecznie,
lecz fałszywa tylko chwilę. -Salomon- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Czy tak jest dobrze???
Ni wiem czemu ta nitka jest tak luzno..Biała to górna szara Dolna.. przekręciła te pokrętło na maxa.. |
|
Stara Gwardia
|
|
Teraz wg mnie jest dobrze. Być może talerzyki naprężacza nie działają jak trzeba. Może trzeba wyregulować naprężenie nici w bębenku. Ja bym zaniosła do mechanika i poprosiła o wyregulowanie maszyny. ________________________________________________________
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
A podnosisz stopkę przed założeniem górnej nici?
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
|
|
Jeden z najczęstszych błędów. ![]() --- Ostatnio edytowane 2016-11-20 16:52:38 przez mamamarta --- ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Przeczyścić naprężacz nie zaszkodzi. Trzeba podnieść stopkę do góry i złożonym kawałkiem tkaniny wymieść brud (kawałeczki nitek, pyłki z nici, kurz) z talerzyków naprężacza.
Po nawleczeniu górnej nitki, opuść stopkę i ustaw dopiero wtedy pokrętło naprężacza na środkowe ustawienie. Pociągnij za nitkę - powinnaś poczuć opór - to znaczy, że talerzyki trzymają nitkę. Jeśli to nie pomoże, a napisałaś, że naprężacz przekręciłaś na maxa - może być zepsuty naprężacz. --- Ostatnio edytowane 2016-11-20 19:08:36 przez Fides --- --- Ostatnio edytowane 2016-11-20 19:35:36 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Hej ja też mam problem ze starą maszyna górna nitka plącze się na bębenek i sie zrywa chyba próbowałam wszystkiego żeby to naprawić i nic nie pomogło proszę o pomoc
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.