Świeżynek
![]() |
|
Witajcie.
Dostaliśmy maszynę po babci. Z góry było wiadomo, że coś jest nie tak, ale co tam - naprawiam samochody, obrabiarki, konstuuję mechanikę i elektromechanikę to co - maszyny nie naprawię ? No NIE naprawię ![]() Problemy są jak w tytule. Najczęściej sprawa wygląda tak, że zaczyna szyć, uszyje 10-15 "ogniw" (niefachowa nomenklatura zielonego krawca ![]() Tak jest na ściegu prostym. Zygzaka żadnego nie zrobi i nawet jak udaje się zrobić pętelkę, to nigdy po przeciwnych stronach. Wychodzi ścieg prosty, co drugi. Oczywiście po 2-3cm znów tylko dziurkuje. Poczytałem tutaj jak naprężać nitki, troszkę chyba rozregulowałem naprężacz, ale za to pojawiła się różnica podczas nastawiania min-max. Wcześniej nie działo się nic. Ogólnie maszyna została wyczyszczona, nasmarowana, "rozruszana", no i głowy nie mam co może być nie tak. Obejrzałem bębenek, wszystkie blaszki dociskające. Nic nie wygląda na zniszczone, bądź skrajnie zużyte. Co radzicie ? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A jak śrubka w bębenku , może troszkę dokręć bo z tego co piszesz to nitki za luźne dawno już na mojej nie szyłam ale przypadłości miałam takie same
![]() ![]() ![]() |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Najczęściej spotykane przyczyny to :
- nieprawidłowo poprowadzona nić górna - niesprawny naprężacz nici (nowy na Allegro poniżej 20 zł) - chwytacz przestawiony, do regulacji. Aby nie dublować, można skorzystać z wyszukiwarki i porady znaleźć w internecie, np. na www.elektroda.pl lub http://www.serwis-szycia.waw.pl/ Ps pominąłem bębenek nici dolnej, gdyż podobno wszystko zostało wyczyszczone, a przy zanieczyszczonym bębenku są objawy jak z 1 posta tzn raz ścieg powstaje raz nie. --- Ostatnio edytowane 2016-12-04 11:24:53 przez bogdan --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Śrubka w bębenku ustawiona tak jak tutaj wyczytałem: wieszamy na nitce i wisi, delikatnie potrząsamy i spada.
Naprężacz poprostu kupię nowy, bo zdaje się, że nie działa jak powinien. Ale jeszcze apropos naprężacza i prowadzenia nici. Nić przychodzi z góry i owija naprężacz. 1) Czy nic ma wejść pomiędzy blaszki i być nimi ściskana, czy ma przechodzić po krawędzi ich styku tak jak pasek klinowy na kole pasowym ? 2) Czy nić spomiędzy tych blaszek odchodzi bezpośrednio do drucianej sprężynki, czy ma wejść jeszcze pod kawałek blaszki i dopiero wtedy pod sprężynkę ? "Chwytacz przestawiony, do regulacji" Ku temu skłaniał bym się najbardziej. Popatrzyłem jak to regulować i... niedziela. Nie przystoi rozwijać warsztatu przed niedzielnym obiadem ![]() Dziękuję za sugestie - obowiązkowo zdam relację z przeprowadzonych prac i osiągniętych wniosków. ![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
A zakładasz nić na naprężacz przy podniesionej stopce? ________________________________________________________
Mowa szczera trwa wiecznie,
lecz fałszywa tylko chwilę. -Salomon- |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Ad 1 - Nić musi !!! wejść pomiędzy talerzyki i to możliwie najgłębiej, gdy nić jest na obwodzie talerzyków, to żadna maszyna nie będzie wiązała ściegu - aby ułatwić tą czynność podnosimy stopkę do góry, przy prawidłowo działającym naprężaczu talerzyki rozchylają się.
Ad 2 - Wykonując ruch zgodny ze wskazówkami zegara wkładamy nić pomiędzy talerzyki aż dojdziemy do blaszki z wycięciem, zaczepiamy nić o to wycięcie, kierujemy nić w lewo, zaczepiamy o sprężynkę i dalej w górę. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam Wszystkich,
chciałabym się przyłączyć do tego wątku ponieważ mam podobny problem (trochę inna maszyna, ze 30 lat ma co najmniej). Nitka górna blokuje się w naprężaczu cyklicznie (naprężenie ustawione na 0, przy wyższym-skala do 8-zrywa się. Wyciągam ją i wkładam ponownie. I drugie pytanie: do czego służy i jak ją zamontować stopka ze zdjęcia? Jest na takim jakby zawiasie. Z góry dziękuję za pomoc |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
To jest stopka do haftowania "z wolnej ręki" i cerowania.
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
A jak zamontować tą stopkę? Przez tą wajchę nie da się opuścić igły bo śruba ją blokuje. Myślałam, że sobie ułatwię życie i wykorzystam ją do przyszywania guzików, ale nijak nie pasuje i nie da się szyć.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.