Świeżynek
![]() |
|
Witam,
właśnie zacząłem przygodę z haftowaniem i nie ukrywam lekko nie jest ale małymi kroczkami idę do przodu. Na początek zapytam o kilka spraw:: 1. jakie nici polecicie do haftowania? 2. rwie mi nici przy haftowaniu liter o wysokości 8,9 mm i przy wzorach gdzie jest tylko obrys. Jak haftuje pełne pole to jest ok. 3. czasami widzę białą (spodnią) nić ma wzorze, jakie ustawienia za to odpowiadają? Poproszę o wskazówki, rady. Pozdrawiam Rysiek |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
witaj
1.Madeira 2. zmniejszasz prędkość haftowania przy małych napisach? 3. biała nikta śwadczy o zbyt dużym naprężeniu nici pozdrawiam ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam,
Bardzo dziękuję za rady. Dodam tylko, że zmniejszenie prędkości rozwiązało dwa problemy. Nitka nie zerwała się ani razu a literek było trochę, spodniej nitki też nie widać. W ustawieniach maszyny naprężenie nitki jest ustawione na auto i na razie nic nie zmieniam chyba, że znowu zacznie się pojawiać. Pozdrawiam ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
cieszę się,że mogłam pomóc ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
naprężenie nitki dobira się do grubośc tkaniny, czasem trzeba popróbować nim jest ok ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
zazwyczaj haftuję na bawełnianych koszulkach więc w maszynie ustawiam czysta bawełna.
przy okazji zapytam czy masz jakieś doświadczenia odnośnie haftowania monogramów: gdzie powinny być umiejscowione, wielkość liter, czcionka itp.? pozdrawiam |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
niestety, ja najczęściej haftowałam polar, frote i filc.
bawełne ale dzianiny też mi się zdażało wielkość haftu w moim przypadku prawie zawsze narzucał zamawiający a teraz to już tylko dla domowników haftuję ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Pamietajcie o naklejeniu flizeliny na lewej stronie przed haftowaniem,i nici musza byc przeznaczone do haftowania te zwykłe do szycia sie nienadawają
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.