Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Szanowna Państwo,

zwracam się dlatego do Państwa z gorącą prośbą o poradę. Szukam dla Żony na 10-tą rocznice ślubu wyjątkowego prezentu. Żona od jakiegoś czasu zajęła się hobbystycznie szyciem różnych drobiazgów na maszynie. Nie ma swojej i szyje na starym sprzęcie Łucznik z przed ok 20 lat. Chciałem zatem sprawić Żonie prezent w postaci dobrej maszyny do szycia lub maszyno-hafciarki. Musze dodać, że doświadczenia Żony w krawiectwie sprowadzają się o uszytych rękawiczek zimowych dwupalczastych dla naszego Synka  Do poziomu olimpijskiego w szyciu Żona pewnie będzie potrzebowała z jednej pary rękawiczek i szalika . Żona jest natomiast konsekwentna, więc nie mam obaw, że zabawa „w krawcową” jej przejdzie za chwilę. W związku z czym maszyna powinna być możliwie zaawansowana, bo umiejętności będzie przybywać sukcesywnie i nie chciałbym, by za rok okazało się, że powinienem jej kupić nową maszyną.

Przeglądam oferty kilku firm, które moim zdaniem są liderami rynku w swojej branży, tj. Janome, Bernina. Obecnie stanąłem przed problemem czy zdecydować się na maszynę do szycia czy maszyno-hafciarkę. W swych rozważaniach uwzględniłem:
Maszyno- hafciarki:
1. BERNINA Chicago http://hafciarki.pl/hafciarki-komputerowe/hafciarki-dla-hobbystow/hafciarka-bernina-chicago-7.html
2. JANOME-MC9900 http://eti.com.pl/Katalog/Maszyno-hafciarki-janome/Komputerowa-maszyna-do-szycia-i-haftowania-JANOME-MC9900.html?ob=p.priceAn&od=DESC

Maszyny do szycia:
1. BERNINA B 380 http://bernina.pl/produkty/maszyny-do-szycia/maszyny-komputerowe/bernina-linia-3/bernina-380.html
2. BERNINA B350 PE Patchwork Edition http://bernina.pl/produkty/maszyny-do-szycia/maszyny-komputerowe/bernina-linia-3/bernina-350.html
3. JANOME SKYLINE S7 http://eti.com.pl/Katalog/Maszyny-do-szycia-janome/Komputerowa-maszyna-do-szycia-janome-skyline-s7.html?ob=p.priceAn&od=DESC
4. JANOME MC8200QCP SE http://eti.com.pl/Katalog/Maszyny-do-szycia-janome/Komputerowa-maszyna-do-szycia-janome-mc8200qcp-se.html?ob=p.priceAn&od=DESC

Najważniejszą funkcją maszyny powinno być szycie. Maszyno-hafciarki stanowią ciekawą opcję, tylko nie wiem, czy dodanie funkcji haftu nie odbywa się przez umniejszenie możliwością szycia oraz czy taka maszyno-hafciarka jest porównywalnie dobra, jak hafciarka z podobnego przedziału cenowego. Jeżeli bowiem funkcja haftu znajduje się w maszynie tylko „na doczepkę” i nie haftuje ona tak dobrze, jak zwykła hafciarka, to zapewne lepiej jest kupić teraz dobrą maszynę do szycia a na kolejną rocznicę hafciarkę.

Przechodząc do maszyn do szycia; najlepszy stosunek jakości do ceny wydaje mi się posiadać MC8200QCP. Obie maszyny Janome wydają się wygodniejsze w użyciu od Berniny. Są większe, mają płynną regulację szerokości ściegów do 9mm (Bernina ma 5,5), regulowany docisk stopki- 7 pozycji, wyglądają estetyczniej, …
Trudno mi jest jednak zauważyć zalety Skyline S7 w porównaniu z MC8200QCP. Skyline S7 kosztuje 1000 zł więcej. Nie rozumiem natomiast dlaczego.

Bernina B350 Patchwork Edition nie potrafię ocenić wystarczająco dobrze. Nie wiem czy ten patchwork jest czymś, co się używa chętnie, czy to tylko gadżet.

Byłbym wdzięczny za poradę odnośnie:
1. Przedstawionych powyżej maszyn.
2. Sugestię innych firm będących liderami w tej branży, o ugruntowanej pozycji na rynku, w których nie ma problemu z serwisem i częściami zamiennymi i które powinny dać się naprawić i ewentualnie doposażyć za 10 lat. Jak wiadomo liderów nie może być 10-ciu, więc proszę o sugestie faktycznych liderów ;)
3. Funkcji, na które powinienem zwrócić uwagę przy kupnie maszyny, które podnoszą przyjemność z użytkowania.
4. Modelu, który by Państwo wybrali mając budżet: ok 7 000 zł. Wiadomo, że im tańsza maszyna tym lepiej.

Serdecznie pozdrawiam
Anwid

--- Ostatnio edytowane 2017-01-28 22:14:28 przez Anwid ---

--- Ostatnio edytowane 2017-01-28 22:14:57 przez Anwid ---
Stały Bywalec
Ja mam Janome i nie zamienię jej na żadną inną. Szyje jedwabie , muśliny , jeans i sztruks.
Świeżynek
Czy masz którąś z wymienionych przeze mnie maszyn?
Stara Gwardia
Ja też stawiałabym na Janome. Jeśli chodzi o maszyno-hafciarkę to jest to fajny gadżet, ale weź po uwagę, że bez programu do haftów za dużo nie zdziałasz. Moduły są dołączane i jak haftujesz to nie możesz szyć i na odwrót, ale są dobre - tylko kwestia niedogodności. Ja mam maszynę starszą niż wybrane przez Ciebie i maszyno-hafciarkę znacznie bardziej zaawansowaną i obie bardzo sobie chwalę;)

Berniny oglądam często na targach i coś mi w nich nie pasuje;)

Najlepiej jakbyś zajrzał do sklepu i porozmawiał z osobą znającą się na maszynach (ja mogę polecić sklep w Łodzi lub w Warszawie).
Mam ten sam problem z Berniną.

Odnośnie wyboru pomiędzy maszyną do szycia i maszyno-hafciarką też dochodzę do wniosku, że hafciarka w maszyno-hafciarce nie jest tak rozbudowana jak odrębna hafciarka, więc jest raczej gadżetem w takim wydaniu.

Pozostaje zatem wybór pomiędzy:
- Janome Skyline S7 i
- Janome MC8900QCP SE

Póki co bardziej skłaniam się Skyline S7 ale nie za bardzo jasny jest dla mnie podział na maszyny typu Memory Craft i Skyline. Gdyby ktoś mógłby wyjaśnić mi tę linię podziału oraz doradzić czy Skyline S7 jest najlepszym wyborem w tym segmencie cenowym do zastosowań domowych, możliwie uniwersalnych byłbym wdzięczny.
Świeżynek
Miałam niedawno podobny problem, zastanawiałam się czy wybrać wypasiony model janome, czy półprzemysłową elnę, podobno oba modele produkowane są w tych samych fabrykach, lecz jest ryzyko ze może być to Tajwan(w/g opisów na forach, widziałam kilka wpisów na forum eti, że janome źle szyje dzianiny. całkiem przypadkowo weszłam na stronę berniny i zobaczyłam przecenę maszyno-hafciarki za jedyne 3500 plus podstawowy program do haftu i dodatkowe wzory haftu. Nie zastanawiałam się dłużej nad zakupem, jutro mam ją otrzymać. Na filmikach można zauważyć jak cichutko szyje. Na moją decyzję wpłynął fakt że mam od kilku lat owerloka z tej firmy i szycie na nim to bajka-szybki cichy, materiał wręcz płynie. Mam nadzieję, że chicago 7 będzie podobnie się zachowywać, ma dużo więcej wzorów w ofercie niż janomki i elny za tą cenę i metalowe podzespoły jak one, produkowane są w Szwajcarii a to znaczy jakość. Jedyny minus (jaki teraz znalazłam) to 3 lata gwarancji, przy 5-letniej janomce.
Stały Bywalec
Czy masz którąś z wymienionych przeze mnie maszyn?
Moja Janome to model : Jet Platinum 760.
Mała , sprytna , zwinna i niezawodna :okok:

--- Ostatnio edytowane 2017-02-01 23:11:47 przez Warmijka ---
Stara Gwardia
Moje janomki dobrze szyją dzianiny. Na tyle dobrze, że kupiony owerlok stoi najczęściej nieużywany, bo wolę użyć maszyny.

Mam Horizona 8900. Kiedy ją kupowałam, serii Skyline nie było jeszcze na rynku, gdyby była, to rozważałabym S7 ze względu na możliwość projektowania własnych ściegów (8900 tego nie ma). Z drugiej strony Horizony mają długie ramię, a to jest baaardzo wygodne, nawet jeśli nie szyje się dużych quiltów czy patchworków.

Myślę, że skyline to maszyny dla wszechstronnego użytku domowego/hobbystycznego dla tych bardziej wybrednych, natomiast 8200/8900 są zaprojektowane do szycia głównie quiltów, choć w praktyce i na jednych, i na drugich można szyć wszystko. Ja na swoim horizonie szyję głównie ubrania i nie mam zastrzeżeń do jego jakości. Wbrew pozorom nie jest to maszyna skomplikowana, aczkolwiek czasem wymaga więcej uwagi niż taka zwykła wieloczynnościówka. O S7 niewiele mogę powiedzieć, bo nigdy jej nie testowałam.
To nie ryzyko, ale zaleta. Zdecydowana większość światowej produkcji maszyn do szycia to Azja. Poza bezkonkurencyjną Japonią, najwyższej jakości maszyny do szycia powstają na Tajwanie i w Korei Południowej. Maszyny wyprodukowane w Japonii przy cenie od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych są zbyt drogie dla przeciętnego polaka, tańsze powstają w fabrykach japońskich firm usytuowanych w innych krajach np na Chiny czy Tajwan.
Stara Gwardia
produkowane są w Szwajcarii a to znaczy jakość.
tu jestes w bledzie, Bernina juz od kilku(nastu) lat nie produkuje w Szwajcarii a w ktoryms z krajow azjatyckich...jak znajde w ktorym to skrobne szczegoly.

pozdrawiam Masza

EDIT: jedynie bernina 780 i te z serii 8 sa jeszcze czesciowo skladane i produkowane w Swjcarii reszta to produkcja made in Tajwan. Gdyby berniny produkowane byly w Swajcarii musialyby kosztowac 3xtyle co teraz....tam minimlna placa za godz. to jakies 20 -25CHF.

--- Ostatnio edytowane 2017-02-02 19:05:52 przez Masza ---

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.